(龔水) <若躲不過燁緣>

1001 回覆
226 Like 40 Dislike
樓主呢個故真係好正,成日睇到我忍唔住甜笑
仲叫埋啲fd一齊睇添呀
加油樓主
多謝你幫我叫多啲人睇啦
因為有糖會激動啲
其實講得通嘅話,唔集集糖都ok架,寫內心諗法好睇 ,了解個角色多咗,加油呀!!
第六十章 <酒入愁腸愁更愁>

若水見龔燁久未回來,便乘電梯到樓下大堂晃晃悠悠,剛走了幾步,便聽到身後隱隱傳來熟悉的人聲。

她稍一駐足,轉身回望,遠遠就見Macy與龔燁在樓梯處不斷拉扯。Macy 硬要抱住他,黏在他身上那戀戀不捨的眼神,瞎子都能看得出來。若水躲在一旁,看得咬牙切齒,擔心龔燁也會眷戀Macy的溫柔鄉,無法自拔。

幸好,她最後目睹的是龔燁一手掙脫她的懷抱,頭也不回的離開,只剩下Macy在原地哭得梨花帶雨。那樣子,的確是有點我見猶憐,相信絕大部份男人都難以抗拒。

但死賤精並沒有令她失望,她登時鬆一口氣。

她靜靜尾隨著龔燁,回到宴會廳。

雖然聽不見他與Macy 聊的一字一句,但憑他掙脫她雙臂的那股力度,以及那銳利冷冽的眼神,她感覺到他心底正有一股躁動的情緒在不斷滋生繚繞。

他回到座位,熱情地為眾人斟茶添酒,像要掩飾自己的憋屈與愁緒。此刻的他,就如海面依舊平靜如鏡,但底下波瀾卻暗暗湧動,快要掀起軒然巨浪。

「今次傾得成單生意,大家都勞苦功高,我係到先自隊三杯為敬。」

「呀龔好野!」大家紛紛起哄。

席間觥籌交錯,歡聲笑語。

三杯乾過後,他再次添酒,又舉起了酒杯,準備要往嘴裡灌,若水立馬伸手阻止。

「喂,你飲左三杯啦,夠啦。」

「你估我係你啊?我出名係酒筲箕黎。」他臉頰微紅,眼眸深沉的看著她。

他拿著酒杯,像婚宴的主人家在滿場飛,逐桌逐桌與人舉杯暢飲。他雖與人言談甚歡,但神情卻隱隱滲出哀愁,想掩飾也掩飾不了。

約莫十時多,晚宴終於結束。龔燁已經喝了很多,醉得滿臉通紅,靠在座位上,不省人事。

「睇黎呀龔今晚真係好開心喎。」Rebecca 說。

「係囉,識佢咁耐都未見過佢醉成咁。」Ivan 和應。

Mandy 附在若水耳邊道:「明明上次頒獎禮你飲醉酒,他仲勁大聲咁鬧你。點知自己而家咪又係飲到咁。」

「佢有鬧過我咩?」若水吃了一驚。

「有啊,不過你個陣飲到咁醉,鬼會聽到咩。」

「呀龔係咪有渣車黎?」Rebecca 問。

「佢咁嘅款仲點渣啊。我落去截架的士,車佢番去啦。」Ivan 提議。

若水也自薦,「我陪埋你啦,多個人幫手比錢都好啊。」

「好啦。」二人將龔燁兩邊手臂,各自搭在自己的肩膀上。酒醉的他猶如一條軟皮蛇,完全將沉甸甸的重量都卸在他倆身上。

幾經辛苦,終於將他送返家。

若水在他西裝褲袋裡不住地翻,終於掏出一串門匙。

打開了大門,他倆行得踉蹌,合力將他移到沙發,狠狠地將他摔下,不禁鬆一口氣。

「嘩佢真係完全不省人事喎,一啲力都唔出下嘅。」若水額頭都滲出汗來,便用手拂掉。

「咪就係。Mary 啊咁我走先啦,唔阻你地啦。」Ivan 向若水挑挑眉,笑容竟帶點蠱惑。

「咩唔阻我地啊?講左去邊啊?」若水擰著眉頭,橫他一眼。

「心照啦大家。你好好照顧呀龔啦,我走啦。」Ivan 拋下一句,便急急打開門走了。

「喂搞錯啊,有冇義氣架你。」若水向著門口怒吼,也是徒勞無功。

她再轉頭,看著爛醉的他,也一臉茫然,完全無從入手。

她蹲下身子,俯瞰著他的臉。燈光映照下,酒醉的龔燁臉頰微紅,仍是一如既往的俊朗動人。昏睡著的他,眉宇間已不見凌厲,只摻雜了一點憂愁。她用手指輕輕摩挲著他的眉心,傻傻的想為他拂去一點愁緒,心中也有股酸楚湧了上來。

「到底咩事令你咁唔開心呢?」

(待續)
macy係咪收得皮
究竟醉酒啊龔會對阿水做啲咩
希望Macy帶俾工業的傷痛可以快D過去就好了
暫時收收嗱你唔好太多淫根
以為阿龔係扮醉 想呃Mary返屋企
佢會見到譚道德幫佢換衫抹身
長腳蟹離婚
希望戲裡戲外 呀蟹同呀水都可以真正搵到幸福
中意睇呢個故嘅你地 應該都好中意龔水呢pair
如果想支持呀蟹 希望你地會去佢ig留言同佢講聲加油
咩啊咪攬住講:mary我好愛你囉
但係啊龔冇去道德訓練營wor
許願劇入面接龍搞番個
考慮呢度搞一個
員工旅行
荷蘭農場
遲啲劇仲要拍長隆旅遊雜誌
日常輕輕一推

你個故都好貫徹Ivan花生友嘅形象
呀水三點式上陣 如果呀龔都有份去⋯
要貼近人設大家先睇得投入
去唔到睇到ig相都應該暈到一陣陣
如果龔水一齊去我唔介意睇stanley逐個旅遊景點介紹
第六十一章 <天使的懷抱>

也不知昏醉了多久,迷迷糊糊間,他感覺有一隻冰涼的手指,在揉著自己的眉心。他混混沌沌,努力睜開雙眼,在縫隙間隱隱看到一雙眼睛,在燈光暈染下摻著碎光,也怔怔的望著他。

「你醒啦?」一把輕柔的聲音在他耳畔響起。

「啊,我個頭好痛。」龔燁恢復了些意識,敲著頭沉吟。他頭痛欲裂,疼得像有人在裡面亂槍掃射。

「緊係啦,你飲咁多。」若水緩緩扶起他,他仍然是渾身無力的攤坐在沙發上,陣陣暈眩感覺朝頭部不斷襲來。

「我去攞條熱毛巾比你。」

他一手拉住她道:「咪住,我有啲想⋯嘔。」

「下!你唔好嘔係到啊!扶你入廁所先好嘔。」

若水弱質纖纖,花盡全身力氣才成功將他扶到洗手間。

關上門,他就用雙手撐住洗手盆,不住地吐著。酒喝得太多了,胃裡一陣翻湧,幾乎將剛剛吃過的東西統統吐了出來。若水還是第一次看到他如斯狼狽的樣子。他一邊吐,若水便一邊輕拍著他寬而厚的背。

「話左你架啦,係都要飲咁多。」

他扭開水龍頭,洗了把臉,漱過口,別過頭看著她道:

「你有資格話我咩?你好似係我面前都醉過兩次喎。」他不禁揶揄。

「咩姐。咁你男人老狗點同我啊,又會咁弱雞咁易醉嘅。」

龔燁垂頭不語。

「點啊,咩事要借酒消愁?」

「冇啊。傾得成生意,太開心咋嘛。」事到如今,他還在掩飾。藏在眼鏡背後的雙眼,卻如實出賣了自己的主人。

「而家得我地兩個,唔好再死撐啦。我明明睇住你見完Macy番黎就咁,佢究竟同你講左啲咩?」

他一怔,「你咩都睇到哂?」

「我仲睇到你推開佢添,總算你冇令我失望啦。如果你夠膽繼續比佢攬住,你會死得好慘。」若水睜大雙眼,狠狠的瞪著他。

他唇畔微勾,眼神迷濛的看著她,「乜你對我真係咁冇信心咩?」

「唔係⋯我係對自己冇信心姐。Macy 又靚又叻,又溫柔⋯」若水微微垂下頭來,嗓音也愈變微弱。

她那沒自信的模樣顯得份外可愛,龔燁忍不住湊近她臉孔,從下往上打量她道:

「唔係啊,你都好靚啊,係叫人食蕉連皮呢方面你都好叻啊。」他不禁嗤笑出聲。

若水用力跺他一腳,「係啊,食蕉連皮啦你。」

被她跺了一腳雖然痛,他卻甜在心頭,「好啊,食一世都願。」

二人目光再次對上。四目極近的凝視,龔燁再也忍不住俯首吻她。

這是他倆的第二個吻,比第一個來得更熾烈,更深入,更綿長,猶如熊熊烈火衝擊著二人大腦。他倆閉起眼睛,細味著彼此的呼吸交纏,吻著對方的每一寸靈魂,時間彷彿也靜靜凝止。

吻了一會,龔燁才捨得鬆開,再用鼻尖蹭著她的鼻尖,二人額頭相抵,甜笑著凝視彼此。

若水臉上仍隱隱泛起紅霞,再開腔問:「你都未答我,咁你頭先究竟咩事咁唔開心?」

他頓了一會,答道:「你知唔知點解Vincent 忽然肯比番單生意我地?」

「點解啊?」

「因為Macy 去搵過佢。」

「佢兩個咩關係啊?點解Vincent 會聽佢講?」若水一臉迷惘地問。

「一匹布咁長喎,你肯唔肯借對耳仔比我先?」

「講幾多都借。」

若水簡單一句,恰如一陣暖流在他心頭蕩過。

他微微一笑,「坐啊。」

他倆坐在浴缸邊緣,龔燁徐徐道來:

「知唔知點解係上海個晚,我知你去左Vincent 到,我會咁緊張?」

「因為你驚Vincent 會唔知對我做啲咩?」

「嗯。同埋我唔想又一個女人為左我有事。」

「Macy⋯曾經有事?」

龔燁續說:「大學個陣,我啊爸因為生意失敗,差人周身債。個陣有朋友介紹左Vincent 比我識。佢係有錢仔,有個俱樂部,我個陣就係去左做part-time 賺錢還債。Macy 想幫我,就跟埋我去,跟住就識左Vincent。」

「佢背住你同左Vincent 一齊?」

「都唔算一齊嘅,只係發展一種不可告人嘅關係。」

「下⋯點樣不可告人法?」

「有一日,Macy 突然比左一筆錢我,一次過就幫我還清筆債。我問佢點解會有咁多錢,佢話係跟朋友買股票賺番黎。起初我都冇懷疑,直至有一日撞番Vincent,佢突登黎潤我,我先知。」

他的說話太過令人驚詫,若水頓了一會才消化過來,再嘗試推敲,

「咁可能…佢個陣真係太心急想幫你還債?」

「除左幫我,佢都想幫自己。Macy 由細到大嘅心願都係過美國讀書,去MIT需要好多錢。Vincent 一向都對佢有意思,想乘機比一大筆錢佢,就可以係我手上撬走佢。有一晚,佢俱樂部有個wine tasting 活動,搵左Macy 陪佢去,之後嘅野⋯你都估到啦。」

他說出淤積於心底裡多年的話,頓覺身子也輕了許多。

「所以你一知Vincent叫我去wine tasting, 你就發哂癲咁黎搵我?」

「嗯。我好驚你比佢灌醉,又會出事。」

「就係因為咁,你個陣頒獎禮一見我飲到咁醉,就大聲鬧我?」

他微微一愣,「點解你會知我鬧過你?」

「Mandy 同我講嘅。」

他輕笑一聲,「係啊。我份人冇咩驚,最怕就係女人飲醉酒。一飲醉酒,又會出事。」

見他又想自責,若水搜腸刮肚想說幾句話來安慰他。

「其實都唔關你事,呢個係Macy自己嘅選擇,你唔好咩都攬哂上身啦。」

「但我每次諗番起,都覺得自己有今時今日,都係因為我間接推個女朋友落火坑而換番黎。」

「傻啦,你都冇諗過Vincent會係啲咁嘅人黎架嘛。如果你知,你一定會阻止佢去。」

「係,所以我個陣真係好驚你會有事。」他眼眶濕潤,無力地吐出一句。

見他對自己如此著緊,她情不自禁摟住他的頭,將他臉埋於自己的鎖骨裡,緩緩摩娑他的髮絲。

她嗓音溫軟地道:「有你係到,我又點會有事。正如有我係到,我都唔會比你一個人去面對。」

二人相互靠倚,兩顆心緊緊相依。雙下巴天使的一個懷抱,足夠他抵禦外頭所有的風風雨雨。

(待續)
我都知我錯重點,但嘔完再錫我真係想像唔到
阿龔肯講心底話表示老懷安慰

btw 樓主文筆點解可以咁好
雖然個kiss可能有D重口味,但成篇文章都好甜的,加油。
請自行想像佢𠺘左口先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞