(龔水) <若躲不過燁緣>

1001 回覆
226 Like 40 Dislike
正 2019追嘅第一個故 好
Sweet
今日咩事有兩章 簡直開心到痴左線
我發現準時入嚟呢度等出新一章變成左我每日嘅指定動作
多謝洗頭水絲對工水嘅付出
因為大學個到要連戲 單出一章又太短
唔駛客氣 我寫個陣都好enjoy
出兩章嘅感覺仲開心過年尾出bonus咁 會唔會太好福利
有番外!
去完大學就送個模型比阿龔感動下
再去水水屋企坐下都得㗎
日常輕輕一推

呢排好忙冇日日入嚟睇
好處就係可以一日睇幾篇
之前miss咗 一次過追晒
硬係覺得呢度龔水發展太快
可能係劇裡面龔水太慢
幾時寫翻啊龔受重用啊啊龔俾人鬧好唔慣
期待係劇裡面啊龔apartment度見到一大堆模型
都話黑松露芝心丸好食㗎啦
因為我實在諗唔到曖昧期仲可以點拖同埋自己又心急想寫地下情
你會係我個故到睇到
好想水水快啲以男朋友身份帶啊龔上熊家啊
彌補係劇裡面遺憾
第五十五章 <媽呢空與死賤精>

暮色漸漸低垂,像一幅紗帳籠罩著天空。

再次翻開本已塵封的記憶,撫平了青春的舊瘡疤,若水便與龔燁離開校園。

龔燁駕了車來。這是若水第一次正式以女朋友的身份坐在司機座駕旁。夜色流光中,看著他眉目端凝,專注駕車的側顏,一股莫名的安全感悄無聲息的湧了上來,她臉上也不自覺地浮起一個微甜的笑容。

龔燁從眼角餘光中瞥見她忽然無緣無故在笑,便問:

「無啦啦,笑咩啊?」

她轉頭朝向他,放輕聲音道:「冇啊,之前都係坐呢個位,咁今日身份唔同左,咪笑囉。」

他一手熟練的搭在方向盤上,一手握住她的掌心,道:

「咁你要慣下啦,呢個位以後都係你坐架啦。」

聽到他的綿綿情話,她頓覺心甜,「你話架下,比我見到你比其他女人坐呢個位呢,你就知死!」

「一係你係到痴張紙,寫住媽呢空專屬座位,敬請勿坐,違者⋯食蕉連皮囉!」

她不由失笑,「我先冇咁霸道啊!咁我地今晚食咩啊?」

他在紅綠燈前停下,微微別過頭來看她,「去到你咪知囉。」

一直駛著,他的座駕在長島酒店門外停下。

若水仰頭望出車窗外,再別過頭,有些意外地抬眸問:「你帶我黎長島酒店?」

「係啊,履行我嘅承諾。」龔燁目光怔怔,誠懇地望著她。

「咩承諾?」

「你唔記得我係上海話過,爭你一餐長島酒店咩?」

若水唇畔微勾,「算你有本心啦。」

他溫熱的手緊握住她掌心,邁進酒店的大理石電梯。電梯裡安靜得只聽見彼此的呼吸聲,若水眼也不眨的看著液晶顯示板上的數字緩緩攀升,心也不自控的有點飄飄然,像飄到了九霄雲層之上。以往,她曾多次幻想將來男朋友能穿著正裝,正正式式攜她到高級餐廳吃頓飯,滿足一下女人與生俱來的虛榮心。今天,這願景終於由死賤精來為她實現。

龔燁在長島酒店的頂樓餐廳預留了一張倚窗的二人桌。餐廳座落於維多利亞港旁,能一邊飽覽廣闊的醉人夜色,一邊沉醉於美酒佳餚當中。

他紳士地為她拉開座椅,「媽小姐,請坐。」

若水環顧著餐廳的奢華裝潢道:「我咁大個女都未黎過呢到食飯,早知著靚啲啦。」

「琴日我明明提左你架啦。」

「點知你姐,我以為你下巴輕輕咋嘛。」

他無奈笑笑,「睇黎我係你心目中嘅形象真係好差喎。」

「你知就好啦,檢討下啦。」

他倆翻著餐牌。此時,服務生來到為他們點餐。

「先生,而家酒店做緊長腳蟹套餐推廣,阿拉斯加長腳蟹每日空運到港,好新鮮,要唔要試下?」

「好似幾正喎,咁我要一個,你要唔要?」

「我唔食長腳蟹架,比份西冷牛扒餐我。」若水蓋上餐牌,向服務生道。

「好,多謝兩位。」

服務生離開後,龔燁好奇問道:

「長腳蟹咁正你都唔食?」

「由細到大啲人都話我手長腳長,成隻長腳蟹咁,我點會食自己姐。」

「咦咁我陣間咪即係…嗒緊你。」龔燁眼神狡黠,油腔滑調公然調戲她。

若水斜他一眼,「死賤精!你口花花少一日係咪會死啊。」

「喂,做左你男朋友可唔可以唔好開口埋口都叫我死賤精啊。」

「唔得喎,呢個名完全係為你度身訂造,最襯你。」

「都拍左拖啦,我諗係時候要改口叫你做…水水?」

「嘩咪啊你!唔通你想我叫你做…燁燁啊?」

「閘住反彈冇回頭啊!」

一聽到這些親暱的疊字名稱,兩人身軀直打了個哆嗦,目光一交匯便笑不可抑。水水、燁燁這些令人毛骨悚然的親暱稱呼,絕對無法自他倆口中逸出。

「睇黎呢啲稱呼都係唔啱我地,我都係中意叫番你做媽呢空多啲。」

「都係死賤精順耳好多。」

二人相視而笑。

「媽呢空…」

「死賤精…」

「媽呢空…」

「死賤精…」

所謂愛情,就是能在愛人面前,毫無顧慮地當回一個小孩子。

媽呢空與死賤精,還是最適合嬉嬉鬧鬧、純真幼稚的相處模式。

兩位小學雞,長島酒店這種高檔場所,還是不適合你們。

(待續)
+1
好想睇大家姐個反應
善:男朋友?(挑眉)
終於睇到新一章,好睇,等緊幾時送模型。
下章
好睇
靠你啲文止下龔水癮,正!!
啊龔版食蕉連皮竟然可以提早係度睇到
講得啱啊,就算拍拖都係叫死賤精同媽呢空㗎
期待緊佢哋結婚誓詞都咁叫
點解我會覺得水水會食食下飯拆隻蟹腳出來打啊龔㗎
絕對係嗌到老
結婚個陣:我 死賤精願意娶你 媽呢空為我合法妻子⋯
如果劇入面咁播絕對有喜劇效果
ff緊都係度笑
阿工唔嗒咩咩,嗒水水絕對係正確選擇
送模型呢?
痴線 好甜好正 一次過追哂 有聲post
雖然唔係日日睇愛回家 但都好鍾意呢條線
絲打好文筆
好sweet
推推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞