(龔水) <若躲不過燁緣>

1001 回覆
226 Like 40 Dislike
臨瞓前有得睇 本身病到好辛苦都即刻冇事
仲以為得佢兩個去
受寵若驚
嗰時睇tvb初雪嗰集 睇到𠝹爛櫈
依家無遺憾了
最佳良藥
一班人去⋯都可以當其他人透明
本身冇諗過寫架 多謝你提我
我來了
再推
慣咗每日都入黎睇
臨瞓前一閱 最後睇錯咗以為你為寫呢段去上海
佢兩個太順利啦 有冇啲波折衝擊下呀?
冇咁誇
新人物都未出 唔駛咁心急喎
如果睇ppt嗰度仲有其他同事 佢哋都好光明正大喎
其他竟然冇發現跟住抽水
正常情況下水水os:死賤精哄到咁埋?同佢好熟啊
外灘繼續當其他人冇到都係專心欣賞夜景啦
新人物咁剌激
支持!
寫得好有畫面感
第四十三章 <心有獨鍾>

他們用餐後,步出餐廳,雪已停了。

天色變得更黑,城市依舊燈火璀璨。

大夥兒決定到聞名世界的外灘走走。

外灘周圍矗立著風格迥異的建築,構成獨特的上海景觀。

夜色籠罩下的外灘彷如披上了一身絢麗的衣裳。華燈初上,黃浦江兩岸火樹銀花,江水波光粼粼,倒映著大廈霓虹璀璨的燈火。

他們緩緩踱到灘邊,周圍遍佈一雙一對的情侶,一對男女正站在欄杆旁,摟在一起忘我地親吻,如入無人之境。

若水與龔燁目擊此幕,一想到彼此就在隔壁,都面紅耳熱,心裡翻江倒海。

此時二人心裡浮現的一幕,大概是前所未有的吻合。

走著走著,一陣悠揚的音樂聲在半空中飄蕩,讓他們忍不住停下步履。正在灘邊唱歌的姑娘穿著一襲緊身旗袍,勾勒出曼妙的身材線條。她嗓音清脆悅耳,個個都豎起耳朵靜靜細聽。

「有沒有人想跟我合唱一曲啊?」

那姑娘瞥見龔燁正饒有興緻地聽著,便向他走近。

「小帥哥,你來吧!」

那姑娘挽住了龔燁的手臂,他半推半就的被拉到前面。

「呀龔加油!」Ivan 拍著手起哄道。

「識左呀龔咁耐都未聽過佢開金口。」Mandy道。

「你有耳福啦,佢唱歌幾掂架,中學個陣佢都玩過啲sing con,風靡萬千少女。」

「帥哥,心有獨鍾懂唱嗎?」那姑娘柔聲問道。

「懂一點啦。」龔燁笑笑道。

「那我們合唱一曲吧!」

音樂驟然響起,他們合唱了一曲<心有獨鍾>。

這種感覺從來不曾有 左右每天思緒 每一次呼吸

心被佔據 卻苦無醫 是你讓我著了迷

給了甜蜜又保持距離 而你瀟灑來去 玩愛情遊戲

我一天天失去勇氣 偏偏難了難忘記

大家都凝神安靜地聽著。燈光迷離,樂聲悠揚,富有磁性的歌聲伴隨著陣陣海風,拂過心扉,真令人神迷心醉。

他的聲音很輕柔,一直唱著,眸光時不時掠過若水。即使是這麼遙遙的一眼,都令若水心潮微微悸動。

單單為你心有獨鍾 因為愛過才知情多濃

濃得發痛在心中 痛全是感動

我是真的真的與眾不同

真正為你心有獨鍾 因為有你世界變不同

笑我太傻太懵懂 或愛得太重

只為相信我自己 能永遠對你的心獨鍾

如同流水般的樂聲漸漸淡去。

「呀龔好野!」Ivan 大力拍著手。

龔燁放下咪高峰,徐徐往若水方向步近。

他的目光,猶如空氣般無處不在,籠罩著她。

「好好聽啊呀龔,我耳朵懷孕啦!」Mandy 都被他的歌聲傾倒。

「多謝。」

「唱得幾好啊。」終於有一次,若水沒有吝嗇自己的稱讚。

沒想到龔燁唱起情歌時,竟脫胎換骨變成了另一個人,平日那個斯文敗類惹人煩厭的死賤精一下子消失得無影無蹤。

「媽呢空讚我啊,有冇錄音機啊,要錄低佢啦。」

龔燁笑意濃濃,若水也看得有點晃神。

「都差唔多啦,聽朝一早要去傾生意,係時候番酒店?」

「好啊。」

回程路上,行人疏落,龔燁與若水肩並肩而行,若水劃破沉寂問:

「聽日有冇信心啊?」

「緊有嘅,我地捱左咁多晚。」

「無論結果係點,我地成team人點都撐你嘅。」

「嗯。」龔燁嘴角勾起一抹溫暖的笑。

有你做我最強大的後盾,難關多大我都能闖過。

若水回到房間,梳洗過後躺在床上,目光獃滯地盯著白茫茫的天花。他的歌聲仍像於耳畔浮動,逐字逐字的鑽進腦內。

她拿起床邊的手機,插上耳機,再打開youtube。

鍵入搜尋欄的是 「心有獨鍾」。

長夜悠悠,銀白的月光從窗外流瀉到房間,再滲到她的心間。她微笑著用被子將自己緊緊的包裹起來,閉上眼睛,回味著他的嗓音、他的笑容、他的眼神…

後來,她迷迷糊糊便睡著了。

她做了個夢。一個男人,西裝革履,站在海邊,微笑著在向她招手。畫面似罩了一層朦朧的霧。她雖看不清他臉,但仍感覺到他的眸光隱隱的鎖住她。

於是,她也回以一個微笑,徐徐往他步近…

這晚做的一定是個甜夢。

(待續)

P.S.: 呢篇完全係因為樓主好中意聽心有獨鍾而寫 極度建議大家一路睇呢篇,一路去聽下Stanley唱過嘅心有獨鍾,係一個package黎架 呢篇可以話係樓主出左43章入面最中意嘅Top 3 之一,真係幾有feel
即刻搵首歌嚟聽吓
心有獨鍾真係好好聽,配合埋個情節,即刻係有聲畫面了,
又來啦
洗頭髮水絲好高速po文
都係忍唔住手
啱啱一次過追哂43章
洗頭水絲寫得好好,明明係平行時空,但又成篇都好大聲

btw, 心有獨鍾
睇下你忍唔忍到去50章
一下子live左
一路聽歌一路睇
忍唔到啦 開始要日日追啦
洗頭水絲你好用心咁加咗啲stanley本人嘅特色入去呢個平行時空嘅龔燁(例如咳食薯條、唱歌好聽
令到個角色唔崩人設之餘亦更立體
好欣賞

唱歌表達愛意真係好冧
講真如果stanley喺我面前深情望住我唱心有獨鍾嘅話
我應該暈咗

繼續幫你推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞