(龔水) <若躲不過燁緣>

1001 回覆
226 Like 40 Dislike
Pish
買定花生等後續
絲打好勤力日日都更新 真係句句都有聲
阿龔塞張單人相俾阿水,仲要佢放銀包好霸道
雖然我都想要

好奇問下預計有幾多章?
我都想
本身預60到 但係寫到興起可能會繼續 我都唔係好捨得完
咁希望絲繼續橋如泉湧唔好完
希望有拍拖番外篇睇
如果想橋如泉湧,咁樓主要買返個觀自在雙下巴天使擺吓先得。話晒在沒有龔水或總監大人花式自殺的日子,我們都靠你嘅文章來止渴
會努力供水
第三十五章 <學習溫柔>

彈珠臺會議室

燈光調暗了,唯一的光源來自大屏幕。會議室內人人屏氣凝神,目光聚焦於同一地方。這次是朱生正式與所有同事一同觀看新鮮滾熱辣的招聘宣傳片。

影片播放完畢,人人拍案叫絕,朱生首先揚聲稱讚,

「今次Macy 同呀龔應記一功,非常合拍,令到條片好有noise!」

Macy 坐在朱生旁邊,接收著所有人讚嘆的目光。她是公關部頭兒,這條宣傳片的主要創作概念及方向,都是她與部門上上下下經過多番商討的心血結晶。

「你過獎啦朱生,都係production house 拍得好,同埋多謝呀龔咁配合。」

Macy 望向龔燁,兩人目光在空中交錯,很快又各自轉開。

「條片出左兩個星期到,已經吸引左好多application 啦。」Helen 報喜道。

「反應咁熱烈,咁Application 幾時截止?」

「過年前就會截啦。」

「好,辛苦哂人事部嘅同事啦。講開過年,今年公司團拜我打算年初三係我山頂別墅搞,大家記住留番嗰日,唔好約人啦。」

大家登時一片歡呼,齊聲說好。

會議後

Mandy 湊到若水耳邊呢喃:「朱生間山頂別墅呢聽聞係全港最貴十間豪宅之一黎架。」

「真係?我咁大個女都未去過山頂豪宅架,山頂纜車我就搭過姐。」

「朱生咁有錢呢,我諗佢個日派利是都會好疏爽姐。」

「正,你估有冇四位數字呀嗱,我睇啱左對鞋想買好耐。」若水眼睛驟亮。

「快啲買啦,新正頭要踩小人啊!」

「你啱,不過似乎都冇乜小人係我地身邊姐。」

「就算冇小人都要踩走哂啲情敵啦,你都想新一年有桃花架。」

「唉,呢啲嘢都係隨緣啦。」

「隨咩緣啊,幸福要靠自己爭取架,喂話時話,你送比佢棵富貴竹,有效未姐?」

「唔多覺有咩用喎。」

「好心你咪成日同呀龔鬥嘴啦,你係對人有嘢嘅,就唔該溫柔少少。」

「我都控制唔到架,有時佢串我一句,我就忍唔住窒番佢十句。」

「唉你有啲危機感先得架,你睇到幾多女同事圍住佢個牌影相就知啦,而家連個ex都入埋同一間公司,佢比人搶埋呢你唔好後悔。」

「咁係你就係你架啦,邊有得爭架姐。」

「你再係咁唔嗲唔吊,儲定錢買姑婆屋啦。」Mandy 狠狠逸出一句,便離去。

午膳時間

午膳時間的麥當勞人頭湧湧,繁忙的上班一族爭分奪秒,大多湊合地咬兩口漢堡包就趕回公司繼續拼博。

是日的若水也是如此。

但她不愁寂寞,排在付款隊伍前的幾個正是龔燁。

「龔燁!」若水沒想過堂堂市場部經理居然也如此愛吃廉價麥當勞,上次才當場逮到他咳到天花亂墜仍在吃薯條,今日又在此碰到他。

「媽呢空?你都黎食m記?」

「趕住番上去做嘢呀嘛,是旦食啲,你呢?」

「我陣間都有個會要過九龍開,得番幾個字咋。」

「先生,想食咩?」櫃檯的收銀員打了岔。

「比個魚柳包餐,加大薯條,可樂。」

「咪住先,我好似聽到你呢排又咳番喎。唔好啦,比個漢堡包餐,可樂,轉粟米,要兩份啊。」

龔燁不禁竊笑:「媽小姐,連我食咩都要管啊?」

「我廢事你病左啲嘢要我幫你跟咋。」

龔燁眼中的笑意未褪,道:「你去霸位啦,我攞餐。」

若水選了角落的二人位坐下。

「食得啦。」龔燁捧著餐緩緩坐下。

若水咬了兩口漢堡包,問:「係呢,你陣間要開咩會?」

「同曹總傾下上架啲細節咋嘛。」

「曹總唔係Jason 嗰team跟開架咩?」

「原本就係嘅,不過我彈左另一個大客比佢地傾,我咪幫佢地跟呢單。」

「就係做洋酒批發嗰個客?」

「係啊。」

「個單大生意黎架喎,傾得成嘅話朱生一定好睇重我地team, 點解要彈比佢地?」

龔燁遲疑了一會,用吸管戳了戳可樂裡的冰塊,道:「私人理由。」

他垂下視線,不願再多作解釋似的,若水也識趣沒再追問下去。

他繼續戳著冰塊,一時失神,將整杯可樂翻倒,滿枱都是黑褐色的液體,沿著桌邊一直流到若水白色的襯衫上。

若水滿腦子髒話已到了嘴邊,但轉念一想,Mandy 今早才奉勸她要溫柔大方一點,便強咽了回去。

「Sorry 啊。」

「唔緊要,你冇心架嘛。」若水強擠出一個虛偽的笑容,拿起紙巾極速印著黏糊糊的可樂。

話音剛落,龔燁轉瞬間已奪過她手中的紙巾:「等我黎啦。」

他垂著頭,用他骨節分明又修長的手指,小心翼翼地一下一下印走襯衫上的污跡。他頭湊得很近,眉目間透出冷凜的英氣,若水從未覺得他是如此雋秀動人。

「今日少有喎,整到你咁都冇叫我食蕉連皮。」龔燁抬眸凝望著她,咧嘴一笑。

「乜我係你心目中真係咁惡死咩?」

「唔惡就唔係媽呢空啦。」

「食蕉連皮啦你!」

「嗱,都話你會忍唔住鬧呢句架啦!」

「你有心裝我嘅!」

媽呢空,當個溫柔女人這學問,怕你永遠學不來。

(待續)
push

睇到好緊張呀
屌樓上老母
快啲一齊啦 特別係正劇
樓上講故台盡量唔好quote文呀
Lm
G持G持
輕輕一推
再輕輕一推
等更新
唔惡就唔係媽呢空啦
好鍾意呢句
係mr cheap面前媽呢空可以展現自己最真一面
mr cheap亦會展現自己最抵死一面
鍾意依種冇隔閡關係(咁就唔怕拍拖前後兩個樣啦
媽小姐唔適合行溫柔路線
第三十六章 <爛賭水重出江湖>

今年的農曆新年來得特別早,聖誕節剛過去,一轉眼又到春節。

年初三,彈珠臺上下浩浩蕩蕩出發到朱生的豪華山頂別墅拜年。龔燁今日一身紅色格紋西裝內襯白色冷衫,耀眼奪目之餘又有賀年氣氛,他還摒棄了一貫的金絲眼鏡造型,換上了隱形眼鏡。

「嘩你做乜唔帶眼鏡啊?」若水感詫異。

「未見過呢,有冇比我電親先。」龔燁一雙漆黑瞳仁正看到她眼睛裡去。

「我淨係見到個好大嘅黑眼圈同眼袋咋喎。」若水回瞪他。

「赤口流流係咪想撩交嗌啊?」

「唓,你兩個平時都係咁架啦。」在旁的Mandy 不禁失笑。

別墅座落於山頂歌賦山傳統豪宅地段,背靠翠綠山嶺,可將浩瀚的維港景致盡收眼底。

一入門口,個個紛紛熱情地向朱生送上祝賀。

「恭喜發財啊朱生!祝你生意興隆!賺個盆滿缽滿!」

「彈珠臺生意蒸蒸日上!」

「萬事勝意,身壯力健啊朱生!」

同事們個個絞盡腦汁,施展渾身解數,務求逗得朱生眉開眼笑,多派幾封利是。

「多謝賞面!入黎隨便坐!」

一入門口,兩層挑空的屋頂上墜下偌大的水晶燈,顯得格外堂皇。門口左側就是開放式廚房,長方形的酒吧枱可圍坐十多人。飯廳設於廚房旁,大圓餐枱也可供十多人用餐。毗鄰飯廳的一區則是品酒區。全屋以雲石牆身裝潢,氣派十足,客廳一室古董絨毛梳化,予人份外瑰麗豪華之感。

大家輪流取過利是,朱生便道:「新年一定要開賭局,今日我做庄,預左派錢比大家,你地放馬過黎!」

大家移師到大廳。朱生拿出一大疊鈔票,看得眾人雙目發亮,口水直流。

「玩下大細先啦!買定離手!」朱生舉起骰盅猛搖。

「第一舖點都要買大嘅!就大啦!」若水押下五十元。

「好,我跟你!」龔燁隨即道。

「一二三,六點小啊!通殺!」

「第一舖就開細!唔得,繼續買大!」若水押下一百元。

「嘩你一黎就玩到咁大,因住陣間輸死你啊!」龔燁調侃道。

「我啋過你啊!乜你冇聽過霹靂無敵Double 大法咩?」

「聽過,上一舖輸嘅就要買double 贏番番黎呀嘛。不過我驚你咁買法,輸哂份賭本都未贏到番黎。」

「新正頭係都要輸輸聲架喎你!你放長雙眼睇啦!」

連開幾局小之後,終於開大,若水一次過將先前押下的賭注贏回來。失而復得的感覺,真好。

「睇到未啊?都話我個方法work架啦。」若水挑起眉梢,得意忘形地數著鈔票。

「服左你啦。你一埋到賭枱真係成個爛賭樣出哂黎啦爛賭水,因住嫁唔出啊。」

「講咩啊你,新年流流咒我!」若水狠狠地小捶了他兩下。

Macy 在賭桌一隅,一直觀察著二人不停地竊竊私語,打打鬧鬧,一股嫉妒不安的感覺向心頭襲來。

於是,她走過去搭腔:「呀龔 Mary,點啊贏好多?」

「又唔係好多,少少斬獲咁啦。」若水笑道。

「大細係易買過魚蝦蟹嘅,叫做有啲路捉。」

「Macy 你都有研究?」

「研究唔敢當,只係如果我地齊心,都可以煲到個庄。」

「點樣啊?」

「呀龔,記唔記得我地中學個陣,夾埋成班人一齊淨係買一邊,最後輸到Peter 攤攤腰啊?」

「記得,總之一開始落注就輕手啲,輸左就double,贏左就輕手番,最後真係夾手夾腳贏哂佢啲錢,挫哂佢啲銳氣。」

「如果我地咁樣去賭場玩,一定比人趕出黎。」Macy 咧嘴一笑。

「直程比人打橫抬出黎啦。」龔燁也被Macy 逗笑了。

「係啊,Peter佢地都搵過我,話想新年搵日出黎聚下,預埋你架啦。」

「好。」

「仲有你知唔知,Shirley好似就結婚啦。」

「係咩?咁快?」

⋯⋯

他們一直談笑風生,一時聊中學同學的近況,一時又聊以前中學發生的趣事,若水根本無法搭腔,只好慢慢退回一邊。

「Mary, 我地想打牌要湊腳啊,你快啲過黎啦!」

「哦好啊。」

若水轉身離去,眼角餘光仍瞥到他倆聊得興致盎然。

他們舊有的愛情,到底是已經畫上了句號,抑或只是沒完沒了的逗號,繼續延續下去呢?

(待續)
Macy你幾時先走呀 唔好阻住龔水啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞