(龔水) <若躲不過燁緣>

1001 回覆
226 Like 40 Dislike
多謝都幾似我寫個陣都覺得佢係嬌滴滴個類
呢到嘅呀水直程有佛光
不過我覺得寫小說誇小小美化佢都ok
係啊 最初寫個陣係憎佢寫寫下變左同情佢
睇番你之前點鬧佢先
多謝因為橫掂都寫左佢出黎咁耐(32章開始, 16章伏筆), 就有種使命感要好好寫走佢
係男人都羨慕啊
追到第三十頁,想問下呢到有冇巴打
Pish
推一推
都有嘅 不過好少數 留言通常一片紅
追哂了,你文筆好好
我現家先知原來紅色係咁嘅意思

Btw 推po
Pish pish pish
我現家先知原來紅色係咁嘅意思

Btw 推po
Pish pish pish
寫得好有畫面
多謝支持
第七十六章 <善變的女人>

龔燁回到辦公室,頹然倒在座椅靠背上,呆了一會。Macy那偏執倔強的模樣,帶著哭腔的嗓音,仍深深烙印在他腦海裡,內心亦充斥著一種難以言表的惆悵。平日在職場行走瀟灑自如的龔經理,竟也會遇到無法拆解的難題。原來面對女人這種複雜的生物,他也有黔驢技窮的時候。

他托著頭,一臉漠然。門外輕叩聲喚回他的思緒。

迎來的是若水。她見過Macy後,第一時間到龔燁房間向他交代。

他抬起眼皮問︰「媽呢空?搵唔搵到鐵面陳啊?」

她拉開座椅,緩緩坐下,吁了口氣便向他報告,「你知唔知頭先鐵面陳想去搵朱生告狀啊?不過好彩我醒目,截住左佢。」

龔燁倏忽嚇得張口結舌,「下,佢唔係話交比我處理架咩?」

「佢知道左你同Macy以前拍過拖,驚你徇私啊,所以咪自己去搵朱生。」

「點解佢會咁諗我架。」他蹙起長眉,內心暗暗咂舌。

「仲有,你知唔知頭先我同鐵面陳係後樓梯傾完之後,一開門就見到Macy。」

意想不到的事情一浪接一浪的向他襲來,他心臟快要承受不住,「佢聽到哂你地講咩?」

「係啊。」

他頓時瞠目,傾前緊張地問︰「咁你地有冇打交啊?佢有冇扯你頭髮,摑你兩巴咁?」

若水翻了翻白眼,沒好氣答道︰「痴線。乜你咁睇我地架,我地斯文人黎架。」

「咁情敵碰頭喎,少不免有啲損傷啦。」

「你可唔可以唔好睇得自己咁重要啊?我先唔會為左你去打佢囉。」天啊,在你眼中,我是個蠻不講理訴諸暴力的女人嗎?

「你唔會姐,但係Macy 態度都仲係好強硬,唔肯辭職。」一想到Macy 的一意孤行,他大腦神經就像打了結一般,甚麼方法也想不出來。

「我已經勸掂左佢啦,佢肯主動辭職,遲啲或者會番美國,鐵面陳亦都唔會再計較落去。」

龔燁愣怔了一兩秒,眼中閃過了困惑,「下,你點勸掂佢架?」

「因為…佢知我大方唔同佢計,感動起上黎,咪肯囉。」

「佢有冇咁順攤啊?」他仍露出狐疑的神情。

「唔信就算。總之而家我就拆掂成件事啦。」

他仍然摸不著頭腦,急不及待想知道她到底使了甚麼妙招來拆解事情,「快啲講黎聽下你點勸掂佢啦。」

她故意扭扭捏捏,不願回答,「唔得喎,呢啲係我同Macy之間嘅秘密。」

秘密?這對情敵昔日互相嫉妒的行徑,在明在暗,或輕或重,他統統見識過了,應當對彼此恨之入骨,若水現在竟說她倆之間藏著秘密?他完全傻眼,「冇野啊?你地幾時可以friend到有秘密?」

「女人就係咁善變架啦。」

也許男人與女人先天的大腦構造實在有太大差異,上一秒還是老死不相往來的情敵,下一秒怎會成能共享秘密的交心朋友了?他徹底無語。

「嗡…嗡…」電話急促的震動聲,突然從他身上傳來,打斷了他的思緒。

他掏出手機,瞟了一眼屏幕上顯示的號碼,是龔友。

「喂,呀爸?」

「呀燁啊,你幾時帶Macy黎見我啊?」龔友又開始想念他的小媳婦。

「呀爸啊,你又唔記得啦?我咪話左,我同Macy已經分左手囉。」他沒好氣道。

「你唔駛呃我啦,我早幾日打比佢,已經叫左佢同你黎探我。」

「下,你打過去搵Macy?」他一臉詫異問。

「係呀。總之你快啲帶新抱仔黎見我啦。」

「呀爸啊,都話佢唔係你新抱仔咯!」

「你個衰仔啊,老婆你都唔認?總之你快啲帶佢黎見我,係咁!」

那頭一下子又斷了線。「喂⋯呀爸!呀爸!」他向手機吼著。

龔友致電過來,總是喜歡自顧自說幾句,之後一言不合就掛線。龔燁對這種與老爸奇特的相處模式,早已習慣。

若水揚聲問︰「做咩啊,世伯搵你?」

「係啊,佢仲以為Macy 係我女朋友,要我帶佢去見佢。」

若水突然想起Macy 剛才的囑托,於是便提議,「咁⋯我陪你去咪得囉。橫掂我都未正式見過世伯。」

他同意的點點頭,「都好。不如就呢個禮拜六?」

她想了會道︰「好啊。不過去探世伯之前,我想你陪我去一個地方。」

「去邊?」

她嘴角微彎,「黃大仙。」

(待續)
也許男人與女人先天的大腦構造實在有太大差異

可以配合今晚個集啊
其實今日呀蟹鐵頭水story令我諗起絲你依度新堀起嘅鐵水線
鐵頭水同鐵面陳有一秒個名好夾
係咁岩今晚出呢篇
我都係一睇佢個story就諗起
日常輕輕一推

頭先喺主Post追Post見到一堆Mary,唔知點解我會諗起Macy
絲你中我個故毒太深
默默推一推
原來有人同我一樣諗法覺得上篇好似想寫鐵水線咁我以為得我一個ff太多
開左新post, 大家可以去比個正皮我/留個名
https://lihkg.com/thread/1089315/page/1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞