(龔水) <若躲不過燁緣>

1001 回覆
226 Like 40 Dislike
洗頭水絲點解仲未出㗎狂㩒F5中
佢可能去左中環
我都等緊
Sorry未番到屋企 夜啲出
以為今晚冇
未等到 唔訓住
第六十八章 <可憐小男職員的小學雞報復>

若水從貨倉出來後,到洗手間洗了把臉,平伏情緒。剛才公開認愛實在是太丟臉,這應該是她活了二十多年來,第三次想掘個大洞將自己埋藏起來。

而且,三次都與龔經理有關。

她心不在焉,無心工作。回到座位發了一陣子呆,Mandy 便過來搭訕。

「點啊,琴晚計劃成唔成功?」

若水用手支住額頭,苦惱道:「唉唔好提啦。我係嚇到佢,不過搞著自己呢!琴晚我地兩個比馬漢鎖左係貨倉一晚,今朝先出番黎咋!」

「下,咁你地有冇…擦槍走火啊?」

「火你個頭啊!我而家就真係火都黎啦!」

Mandy 掏出手機,語氣驟然低沉,「我諗你睇埋秘密網嘅話,你會更加火。」

若水一愣,「咩事啊?」

「有個叫可憐小男職員嘅人,啱啱出左個post, 爆料話有個女下屬暗暗傾慕男上司多時,琴晚白色情人節終於情難自禁,困左男上司係公司貨倉一晚,仲公開示愛。邊個周圍唱你啊?」

「唔係呀嘛?呢件事得龔燁同保安部知架咋喎!」

Mandy 細心分析,「鐵面陳咁口密,佢唔似會做啲咁八婆嘅嘢,周圍唱你喎。」

「唔通係王朝馬漢?」

「咪住先,會唔會係呀龔嬲你用死曱甴嚇佢,所以專登出post 整蠱番你啊嗱?」

若水感難以置信,「唔係掛,死賤精咁趕盡殺絕?」

「唔出奇啊,你話過佢成日都想公開架嘛。佢呢啲職場強人,爬得愈高個心就愈壓抑,絕對有可能做埋哂啲小學雞嘢黎發洩啊!」

「咁點先查到係咪佢啊?」

Mandy 翻了個白眼,「小姐啊,你而家係佢女朋友黎架,要check佢電話有幾難啊?」

「你又啱喎,咁我而家即刻去約佢食lunch先!」若水迅即站起來想衝去龔燁辦公室。

「喂咪行住啊,你睇下自己先啦,仲係著番琴日套衫。你咁樣係公司行黎行去,一定穿煲啦。快啲躥落街買過套衫先好番黎啊!」

若水一瞟自己衣著,頓時醒覺過來,「係喎。Mandy, 你真係我軍師黎!最醒係你啦!」

她激動地摟了Mandy一下,便心急火燎的衝去買新衣服替換。

午膳時間

若水照原定計劃,約了龔燁到公司附近的咖啡廳午膳。

龔燁挑眉問:「媽呢空,約我黎呢間食飯,唔驚比同事撞到咩?」

「咁我今朝都公開認左啦,比人撞到都無所謂嘅。」

他露出個老懷安慰的笑容,「你一早識咁諗咪好囉,拍拖拍到偷偷摸摸咁,有乜謂呢。」

「都係嘅。係啦,你有冇睇今朝秘密網個熱門post? 」若水嘗試探口風。

他佯裝不知情,「秘密網?我成朝都勁忙喎,仲邊到得閒睇啊。 」

「今朝有人係秘密網出左個post, 話有個女下屬係白色情人節情難自禁,困左男上司係公司貨倉一晚,仲公開示愛。係咪你出架? 」若水怒瞪著他質問。

「痴線,我邊有咁無聊啊。我不嬲係秘密網都係CD-rom黎架咋。嗱唔信,我比部電話你check下啦。」

龔燁乖乖遞上手機,若水立即打開秘密網應用程式仔細翻查,發現他的確沒有登入記錄。

「真係唔係你?」若水再抬頭打量他的神情,仍疑心重重。

「都話唔係囉。唉成部電話比你慢慢check啦,我去個廁所先。」

龔燁步進洗手間後,立即從西裝外套暗袋掏出另一部公司專用手機,登出秘密網帳戶。

他登時鬆口氣,「好彩佢醒唔起我有第二部電話姐。」

另一邊廂,若水繼續抽絲剝繭地翻查。此時,他手機突然響起,屏幕顯示的是…Tree Gun?

若水感愕然,「呀爸打比佢做咩啊?」

她一接聽,樹根便道:「喂,呀龔啊?」

「呀爸?你打比龔燁做咩啊?」

「咦二妹,點解係你聽電話嘅?哦,你地撐緊枱腳啊?」樹根一聽見若水接聽龔燁電話,便覺他倆關係匪淺,立即嘴角上揚。

若水急忙掩飾,「咩啊,我地成班同事食緊lunch咋嘛。佢去左廁所啊,你搵佢做咩?」

「上次呀龔幫我參加旅行社抽獎,抽中左啊,我想請佢上黎食餐好嘅多謝佢。」

「下,真係中左?」

「係啊,有免費澳門船飛酒店啊。橫掂都係,你搵晚就帶佢上黎食飯啦,等我煮啲鮑參翅肚佢食下。」

「哦,咁我同佢講啦下。」

掛線後,龔燁便從洗手間回來。

「喂,頭先我呀爸打比你,話想請你上我屋企食飯。」

「下,Tree Gun想請我食飯?」

「係啊,佢話上次你幫佢填form抽獎,真係中左免費澳門船飛酒店啊,所以佢話要整啲鮑參翅肚比你食,多謝你囉。」

龔燁將身子挪近她,甜笑問:「咁我係咪即係可以正式用男朋友嘅身份上你屋企食飯啦?」

若水微微一笑,「我叫得你上黎啊,佢地都估到啦。」

他有點心灰意冷地道:「唉,估唔到第一次正式上你屋企食飯,竟然唔係你叫,係要Tree Gun 請我。」

她撇撇嘴,「都係一樣姐,最多我整番樣拿手小菜你食啦。」

經過昨夜一事,現在若水說些甚麼,他都覺得內裡有陰謀。

他不安地問:「你唔會又係想整估我呀話?」

若水斜他一眼,「唔信我你咪唔好食囉!」

龔燁,昨夜若水的惡作劇只是小兒科,更大的考驗正在前面等你呢⋯

(待續)
睇嚟我之前許嘅願即將成功
邊個叫你咁小學雞出post 仲要用部水水唔記得咗嘅電話
等睇小學龔點拆招同埋同大家姐正式見面
係咪同john一樣用第二部電話扮晚孃
真係好小學雞
明明兩個都好小學雞 但睇得好開心
睇下小學龔點應對Tree Gun暗黑料理
最中意睇/寫佢地互撚
日常輕輕一推

掛住loop 534同睇返之前咁多集龔水唔記得入嚟推添
互撚小學雞日常真係好好睇
可以係情人面前做番自己真係好正
支持小學雞couple
第六十九章 <鹽焗雞恐懼症候群>

龔燁快將應樹根邀請,上熊家吃飯。若水隆重其事,一下班就到街市買新鮮雞,準備回家好好鑽研鹽焗雞做法。

這天,她又在街市賣雞攤檔碰見食屎陳師奶。

「咦,你又黎買雞啊?琴日先見完你。」陳師奶好奇問。

「係啊陳師奶。係喎,上次你咪攞左隻鹽焗雞上黎嘅,好好食啊,你係咪有咩秘訣架?」

陳師奶得意道:「鹽焗雞係我拿手小菜,都叫做有啲心得嘅。」

若水碰見救星,喜上眉梢,「咁就太好啦!唔知點解我整極,啲雞皮都唔脆啊!」

「你係咪冇用滾水淥下啲雞皮先攞去焗啊?」

若水驟然醒覺,「乜要架咩?唔怪之得我焗極啲雞皮都係淋啦!」

「緊係要啦,淥過啲雞皮先又脆又嫩架!」

「陳師奶你真係我救星啊!等我陣間番去攞幾枝豉油落黎當多謝你啦!」

言畢,若水趕忙歸家。她躲在廚房,依照陳師奶的秘訣繼續鑽研鹽焗雞的做法,務求做出一道無與倫比的鹽焗雞,令龔燁眼前一亮。

樹仁步經廚房,好奇探頭進內,看見若水又在做鹽焗雞,不禁皺眉發牢騷道:

「呀水啊,今日已經係我連續第五日食鹽焗雞啦。你咁樣,我就黎有鹽焗雞恐懼症候群架啦!」

她低著頭將鹽均勻地塗抹在雞身上,答道:「咩姐,咁鹽焗雞咁好食啊,食多幾次都唔怕啦!」

「幾好食嘅野都有厭嘅一日啦!呀水啊,求下你放過我個胃啦!」

她轉身睨著他,一句回敬,「咁你對左David咁耐又有冇厭啊?」

「啊邊有得咁比架!其實你整番鹽焗雞呢,係咪因為嗰個呀龔就黎上黎食飯啊?你地開始左幾耐姐?」樹仁步近她悄悄問。

「呀叔啊,好心你男人老狗咪咁八啦。」

「我都係關心你姐,你被魚蛋基飛左之後終於有著落喎,呀叔真係好戥你開心架!」

聽見樹仁又在扭曲事實,若水心中瞬即升起一股惱火。

「呀叔啊,我講過幾多次啊,係我飛佢架,唔該你搞番清楚啦!」

「好囉。不過其實你已經整得好好食啦,我諗嗰個呀龔收貨架啦,你唔好再整啦!」

「唔係囉,琴晚我焗個隻雞啲雞皮仲係淋架。不過好彩我問左陳師奶個秘訣,我今次一定得架!」

樹仁見她冥頑不靈,不聽勸喻,只好放棄。

「唉我今晚都係出街食啦,我廢事再食鹽食到我腎病啊!」

樹仁離開後,又到安仔步入廚房。

「二姨,又整鹽焗雞啊?」

「係啊。」

安仔湊近她耳邊問:「你咁緊張整好隻雞,係咪因為嗰個呀龔就黎上黎食飯啦?」

「啊你個金城安,幾時變到咁八架,中學咁教你架?」

「咁個個都知二姨你一整鹽焗雞,就代表你有拖拍啦!上次我食已經係幾年前你同魚蛋基拍拖個陣啦!」

若水隨手拿起叉子指向他,「嗱我警告你啊,個日龔燁上黎,你唔好亂講野啊,唔係嘅話,我個個禮拜窒你食雞啊!」

「嘩我好驚啊,我的媽啊!」

尚善在客廳聽見安仔在高聲呼喊她,也走到廚房一看究竟。

「又咩事啊?」

「媽咪,二姨又整鹽焗雞啦!」安仔緊挽著尚善手臂,露出驚慄的眼神望著鹽焗雞,猶如在看恐怖片。

「唔係呀話,呀水,你顧下我地感受好喎!」

若水語氣篤定道:「你比我整埋今次啦,今次一定成功架!」

尚善鄙視的睨她一眼,「你琴日都係咁講啦。」

若水自信滿滿道:「我問左陳師奶秘訣架啦!今次一定得!」

尚善轉向安仔,嘆氣道:「唉你二姨冇得救架啦,今晚我一於同你出去食啦!」

「喂啊,你地一個二個出哂去,邊個幫手食啊!」

「食唔哂,你咪聽日打包番去比嗰個長毛食囉,反正你整乜佢都唔敢話唔好食架啦。」

尚善拋下一句,匆匆與安仔逃離廚房,以免腸胃再遭受鹽焗雞之害。

若水氣得直跺腳,「一個二個冇義氣架!」

正當她繼續埋首弄著鹽焗雞,啤啤就跑到她腳邊磨蹭。

她俯身摸摸啤啤的頭,「啤啤,都係你最好。你想唔想食雞啊?」

啤啤立即轉頭,露出個「狗也不x」的神情。

她鼓起臉頰,「連你都嫌棄我!」

金城安,你的啤啤可能有性命危險,請別急著離家啊⋯

(待續)
日常輕輕一推

我都好想食水水整嘅鹽焗雞
睇到好肚餓添
個個都走哂得返工水
Btw聽晚又有工水
連啤啤都有戲份
啤啤係今次嘅MVP
其他熊家人唔食最後係咪俾曬啤啤
第七十章 <熊家的暗黑料理>

應樹根的邀請,龔燁再次到訪熊家。為了第一次正式見家長,他今天打扮格外講究,頭髮吹高了幾分,西裝熨得特別妥貼,皮鞋也刷得光滑潔亮,務求為未來外父留個好印象。

另一邊廂,若水也為了首次讓龔燁品嘗到自己的真正廚藝緊張不已,整個下午都在廚房與各種食材博鬥一番,才炮製出賣相不錯的鹽焗雞。

樹根為了答謝龔燁,準備的飯菜也豐盛得驚人,似乎已當龔燁是埃塞俄比亞的飢民,要將他多年來沒吃過的統統補回來。

「叮噹…」

樹根立馬去開門,「呀龔,黎左啦?」

「係啊Tree Gun!我仲帶左枝98年罅隙黎啊!」

「呢枝酒正啊,快啲埋位啦!」

「嗱,隻鹽焗雞我親手整架,快啲試下啦。」若水親手從廚房捧出她的拿手小菜。

「好啊。」

「呀龔,呢隻鹽焗雞你自己食哂得架啦。你都唔知二妹為左你上黎食飯,成個禮拜日日練煮鹽焗雞窒我地食,我琴晚發夢都比鹽焗雞追啊!」連續吃了一個星期,樹仁已患上鹽焗雞恐懼症。

若水狠斜他一眼,「呀叔,有時你知啲嘢唔駛下下講哂出黎架!」

龔燁不禁捂著嘴笑,「好,多多我都食。」

樹仁見到龔燁對若水如此言聽計從,忍不住問:

「呀龔,話時話啊,點解你會中意呀水嘅?你唔驚日日比佢叫你食蕉連皮咩?」

「呀叔啊,你講夠未啊!」

「哦唔驚,蕉連皮食好有益架,你冇聽過咩?」

若水插腔︰「聽到未啊,佢心甘情願架!」

「咁你啲口味真係幾獨特,呢個世界應該得你一個中意食。」

龔燁夾起一塊鹽焗雞,咀嚼了一會,感覺到一顆異物在口腔,差點被噎到,立即吐出來放在手掌看看。

「嘩,呢粒咩黎架,識閃嘅,差啲噎死我啦!」

若水一瞟,一臉心虛地道︰「對唔住啊,應該係…我啲gel甲到甩出黎。」

他狠瞥她一眼,「嘩,你真係想謀殺男朋友。」

「呀龔,咁唔好食鹽焗雞啦。試下呢隻鮑魚啊,特別為你炮製架,個個都冇,得你有。」樹根將熱燙燙的瓦煲推到他面前。

「多謝Tree Gun。」

他一揭開瓦煲蓋,神色一黯,挑眉笑笑問:

「啊點解隻鮑魚上面…有層綠色嘢嘅?」他一見那層類似發霉的綠色物質,都覺得倒胃口。

「哦冇嘢架,好似紅酒咁,鮑魚擺得越耐先越正,呢啲陳年精華,照食啦,冇相干架!」

「哈哈哈,一定係咁啦。」

對於樹根的盛情款待,龔燁不好推卻,只好勉為其難的咬了一口。若水見他吃得面目猙獰,五官都快要扭成一團,還要強擠出一個滿足的笑容,立即說道:

「啊呀爸,你廚房好似仲有煲花膠湯未攞出黎啊。」

「係喎,差啲唔記得添。」

趁樹根一離席,若水立馬從客廳拿來垃圾桶。

「快啲揼左佢啦!」

「下?」

「你係咪想有一百條命都唔夠死啊!啊自殺王!」

「哦!」

龔燁迅速用筷子戳著鮑魚,正想神不知鬼不覺的在桌底下將鮑魚丟到垃圾桶,尚善便用筷子截停他,凶巴巴地道:

「喂,你唔係想浪費呀爸一番心血呀嘛?」

若水立即護著龔燁:「大家姐啊,隻鮑魚發左毛架啦,你叫佢點食姐!」

「有咩問題啊?個陣潮偉都係咁食架啦!連呀爸特製嘅熊家暗黑料理都唔敢食,學咩人做我地熊家女婿啊?」

龔燁也被尚善的氣勢震懾住,不禁硬著頭皮道:

「好,我食。」

他閉上眼睛,深吸一口氣,一口便將整隻鮑魚鯨吞下肚。若水在旁也不忍看著這慘不忍睹的場面。

樹根從廚房一出來,喜見龔燁面前的瓦煲已空空如也。

「嘩呀龔,食得咁快嘅,好食呢?」

他苦笑道:「係啊Tree Gun, 真係好正啊!」

「你中意食,以後你每次上黎,我都整比你食!」

「…好啊。」

席上眾人不禁掩嘴偷笑,想勝任熊家女婿,要付出的代價真大。

晚飯後,大家移師到客廳,樹根突然從櫃子裡掏出一盒…速熊月餅,並坐到龔燁身旁。

「飽未啊?我仲有啲月餅比你做甜品啊!」

「Tree Gun啊,但係中秋都過左…就黎半年架啦喎?」

「冇嘢架,我地速熊啲月餅不嬲可以食一年,就係想大家全年都感受到中秋氣氛呀嘛!」

他嘴角強扯起一絲苦笑,「你呢個做法好啊,好warm啊真係。」

為了在未來外父面前留下好印象,龔燁又再次,將月餅放了進口。

若水在旁一看,都為他捏一把汗,但見他被樹根耍得團團轉,心中又有股酸爽。

花式自殺王果然是名不虛傳,為了討好未來外父,將生死都拋諸腦後。

龔經理,將來假若成為熊家一份子,尚有一大堆暗黑料理在等你,看來你真是性命堪虞啊。

但熊若水,請你也別要幸災樂禍。

他一旦有何不測,依崔auntie所言,你也很快變得鰥寡孤獨。

(待續)
日常輕輕一推

大家姐真係好狠 水水又係時候去買胃藥俾男朋友啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞