(龔水) <若躲不過燁緣>

1001 回覆
226 Like 40 Dislike
等文等文
第四十六章 <天使的抉擇>

熾熱的晨光透過窗簾的縫隙,照到龔燁臉龐上。昨晚,他將自己困於房間,隔絕了外間所有聯繫,一覺睡到日上三竿。隔了一夜,胸腔憋著的悶氣也好像消散了一點。生意沒了大不了再找,憑他的才智與人脈,要追回生意額有何難事。加上自己已為公司拼博數年,工作表現有目共睹,早已獲得朱生無條件信任,成為他的心腹,在彈珠臺的地位不會輕易被動搖。

冷靜過來,他回想起昨日對媽呢空的語氣,似乎真是重了一點。她那憋著眼淚可憐兮兮的模樣,仍深深烙印在他腦海中。她無非是著緊這筆生意,著緊他在公司的地位而已。

自己身為頭兒,一早答應過無論生意談成如何,他都會請大夥兒吃頓好的,以慰勞他們通宵達旦加班的辛酸。

趁未離開上海,他決定今晚作東,宴請大家到上海有名的豫園吃南翔小籠包。

梳洗過後,他走到隔壁媽呢空的房門口,按下門鈴。

「叮噹。」

沒反應。

他再輕叩了幾下門。

「黎緊,邊個啊。」若水打開門,剛睡醒的她頭髮散亂,面目浮腫。

「早晨。」

「龔燁?咩事啊?」若水頓了頓,為何總被他看見自己素面朝天的樣子。

龔燁清了清嗓子,道:「冇,想同你講聲對唔住姐。」

「無啦啦做咩要同我講對唔住?」

「我知我琴日語氣係重左,你都係緊張單生意。所以我準備好比你鬧番架啦,你盡情咁叫我食蕉連皮啦。」

若水嘴角微翹,「我都冇擺係心到,我明架喎,嗰個Vincent 根本有心留難你。」

「所以注定傾唔成。」龔燁輕笑一聲。

「咁世事嘅野話唔埋嘅,可能佢會突然改變主意呢。」若水提高嗓音,樣子滿懷希望似的。

「你真係要改名,叫天真水。」龔燁不禁搖搖頭。

若水抬起眼皮盯著他,「點啊,你係黎同我道歉架,係咪又想激嬲我?」

「Sorry! 係我錯。咁比個機會我賠罪啦,今晚我想請大家去豫園食南翔小籠包,慰勞下大家咁辛苦。」

「今晚?」

「我唔得啊。」若水猶豫了片刻,道。

「你有咩要做啊?」

「我上海有個朋友,想搵我敍下舊啊,你地食得開心啲啦。」

「咁一係我改聽日啦?」

「你傻左啊?我地聽日要走啦。」

「係喎,咁快就四日啦。」

「所以你地照食啦,唔駛等我。」

「咁我番到香港,再補請你啦。」

「你話架!」

「長島酒店好未?」

「一言為定。」

「咁我過埋隔離房同佢地講聲先啦。」

「嗯,拜拜。」

龔燁離開後,若水關上房門,用背抵著,心裡思緒起伏。自昨天開始,她腦海中就像有兩把聲音在拉鋸不止,彷彿快要將她頭顱撕開兩半。她其實有丁點懼怕,但又想為他略盡綿力,把生意扳回來。

「希望我真係可以幫到你。」

上海豫園可以算是每位觀光客定必造訪的地方,南翔小籠包店享譽國際,未到傍晚時份,外頭已經人龍蜿蜒。

幸好龔燁早就訂好一桌,他們才不至於等到石化。

等了一會,他們被帶到最高檔次的三樓瑞鑫樓,價錢最貴,但小籠包的內餡、外皮及包工都是最上乘的,龔經理果然闊綽。

「大家隨便叫啦,唔駛同我慳荷包。」

「咁我唔客氣啦,勁想食蟹粉小籠包啊!」

Mandy 率先拿起菜單,盡情點了五六款小籠包。雖然昂貴,但價格果然不負美譽,跟外頭的絕對不可同日而語。

吃到半途,Ivan 的手機傳來通知聲。

他一瞟手機屏幕,一臉疑惑地按開頁面。

「做咩啊?」龔燁問道。

「咦,點解我個滴滴打車app話我book架車已經到左酒店嘅?」

「下咁奇怪?你幾時有book過車?」Rebecca 疑惑地問。

「係囉,仲話係去…上海酒莊?」

「咪即係Vincent間酒莊?」

龔燁一聽,臉色一僵。

「咪住先,我前幾日一黎到上海想book車,唔知點解login唔到,就借左Mary部電話黎login, 唔通佢唔記得logout, 用左我個account黎book車?」

「下咁Mary去酒莊做咩呀?」

Mandy 剛喝了口茶,在旁一聽,臉色突變,立刻咕咚一聲吞了下去,被一眼關七的龔燁逮到了。

「Mandy你老實答我,你係咪知發生咩事?」

「下⋯冇啊⋯」Mandy 結結巴巴地道。

「我而家以上司嘅身份命令你講。」龔燁厲盯著她,語調突變得冷冽。

「呀龔你唔好迫我啦⋯Mary叫我唔好同你講架。」Mandy 皺起眉頭,面有難色。

「佢真係去左搵Vincent?」

她頭愈垂愈低,不敢吭聲。

龔燁語氣愈發激動,咄咄逼人的追問:「答我啦!佢有咩事咁點?」

「我諗都唔會有啲咩事嘅,佢都係應承做佢partner咋嘛…」Mandy 完全不敢直視他,聲音也愈壓愈低。

「咩partner?」

「聽講佢酒莊有個wine tasting,Vincent話如果Mary 肯陪佢去,單生意就有轉機。」

龔燁用手抵住額頭,嗔怒地道:「佢癲你又陪佢癲,你做咩唔阻止佢啊?」

「你知佢硬頸起上黎,冇人阻到架啦。」

「我咪話左呢單生意冇左就算,點解仲要插手?」

「Mary 都係唔想我地team孭鑊姐,做下partner應該唔會有事嘅。」Mandy 的眼睛都被他的怒色惹紅了。

「你地真係天真,你地清楚嗰個Vincent係咩人咩?」

龔燁牙關狠狠地逸出一句,便急急奪門而出,差點將椅子也推跌了。

他沿著餐廳樓梯一邊往下跑,一邊致電若水。電話接通了,一聲又一聲,在他耳畔響起,卻久久沒有人接聽。

「對不起,您撥的電話暫時無法接通……」

他心急如焚,努力剋制著自己想將手機扔出去的衝動,便伸手攔了輛出租車。

「司機大哥,麻煩上海酒莊,開快一點,十萬火急。」

(待續)
啊停喺呢度好難受
阿龔為咗阿水咁緊張仲發火好型
Pish
電視冇得睇 唯有自己寫
日常一推

你停喺呢度...
我聽日會忍唔住每個鐘都嚟睇一次有冇update
停喺呢個位 樓主你於心何忍啊
因為已經成2000幾字啦
你地想我早出定遲出 早出你地等後日嘅時間又耐左
+1
推推推
千祈唔好等多日啊!
停在最緊張關頭太痛苦la
黑化龔果然好正
之後要霸道腹黑龔上線?
可能會來多句“放開個女仔”
跟住一拳窩面
第四十七章 <為妳,我願赴湯蹈火>

大堵車。

若水坐在車裡,納悶地看著手錶,快要八點了,她還堵在大馬路上,一輛輛車擠得水泄不通,車龍蜿蜒數公里,到底要挪到何時才到呢。

紅燈綠燈不住交錯,前車都是紋絲不動。司機們都焦燥不安,喇叭聲響徹夜空。

「司機大哥,八點前可以到上海酒莊嘛?」若水用她很有限的國語來問道。

「看情況一定不行啦,起碼堵到九時多才到。」

「唔係呀嘛?遲大到嘅話,我肯做佢partner佢都唔肯比單生意我地啦。」若水暗自思忖著。

她手機又忘了充電,想撥去Vincent公司,通知他秘書她會遲到又不行。

「你要是趕時間,過了這條大橋,你在前面下車吧,一直往前走,走15分鐘就到。」

「好啊,謝謝你。」

再堵了十五分鐘,過了橋,司機找個位置放下了她。

一瞟手錶,已經八時多了。

若水腳踏著三吋高跟鞋,不理腳掌的酸軟疼痛,咬緊牙關開始奔跑起來。

她一直跑,忽然腳下一崴,鞋跟意外地卡在溝渠蓋縫中,腳踝都扭到了。她只好脫鞋,彎身用力將鞋跟拔出來,最終跌坐在地上。

手肘和膝蓋都擦破了,滿手是灰。她望著前路,渺渺茫茫。

「唔通連個天都唔想我去?」

----------------

街道幽深,杳無人煙。

另一邊廂的龔燁,也不約而同地,拚命在疾跑。

路燈昏黃的微光恍恍惚惚,往後飛逝。他一直跑,只聞陣陣颼颼風聲在耳邊掠過。

頃刻間,一陣雷聲劃過長空,天忽然下起了瓢潑大雨,前路被籠罩在茫茫雨霧中。

但雨下得再大,也澆不熄他心內想拯救若水的那團烈火。

挺著濕漉漉的身軀一直跑到酒莊門外,他頭也不回的直衝入莊園裡去。

門口的護衛伸手攔住了他的去路。

「先生,今晚是私人活動,請問你有沒有邀請函?」

「讓開。」龔燁猛地一下撥開護衛的手,此刻的他猶如一頭被惹怒的洪水猛獸,斗膽去招惹他只會自討苦吃。

有人倏地闖進來,在場賓客嚇到目瞪口呆,卻個個退避三舍,沒有一個膽敢去阻止他。

他跑到轉角一個暗黑樓梯處,聞到樓梯上腳步聲愈來愈近,沉穩而均勻。

Vincent 從上層走下來,再徑直朝他行過去。

眼內的笑意全是挑釁。

「龔燁?乜咁坐檔啊?我好似冇請你黎架喎?」

「Mary 呢?」龔燁眼神銳利的盯著他。

「我係有叫佢黎,不過被佢放左我飛機啦喎。」

「你係咪收埋左佢係邊?」龔燁緊皺眉頭,依然不信。

「你咁睇我架?乜你身邊啲女人真係咁中意送上門架咩?」Vincent 以一把輕蔑含笑的嗓音奚落他。

「你講咩啊?」龔燁一手將他推到牆上,胸膛貼胸膛緊緊的壓住他。

但他依然半點不慌,目光平靜幽沉。

「以前就Macy,而家就Mary,唔通你對M字頭嘅女人情有獨鍾?」Vincent 譏笑出聲。

龔燁胸腔裡彷彿有一枝火柴,被他雲淡風輕的句語點燃了。

他臉色鐵青,一把揪起他的衣領,幾乎要將他整個人提起。之後出了一記重拳,打得他嘴角都冒出鮮血。

身後的護衛終於追了上來,立馬拉開龔燁,猛力一推他在地上。龔燁處於下風,被揮舞的拳頭一下又一下揍著,打得面青鼻腫,衣衫襤褸。

「停手。」Vincent 一聲令下,護衛們才鬆手往後退。

他整理好衣領,抿抿嘴角腥甜的鮮血,再俯身盯著龔燁道:「可惜啊,你嗰位Mary 冇黎到,唔係嘅話,我一定有方法令佢乖乖地黎我身邊。」

「我地走。」Vincent 冷笑一聲,揚長而去。

-----------

再回到酒店已經是九時許,若水一瘸一拐地回到房間,先去洗了個澡。

從浴室出來後,手機終於充好電,在床上一閃一閃的亮著。她抓起手機,一瞥屏幕:

108個未接來電 - Kung Yip

26個未接來電 - Mandy

心莫名的漏跳一拍。

「唔通佢知道左我想去Vincent到?」

她心裡彆扭得慌,猶豫了片刻,回撥了過去,手指竟有一絲顫抖。

-----------

電話驟然響起。

一看到「媽呢空」三個字,倒在地上的龔燁立即回過神來。

「熊若水!捨得聽電話啦咩!」他一接聽電話,便向著手機咆哮,隔著屏幕都能感受到他的惱怒。

「咁惡做咩啊,你搵得我咁急咩事?」

「你唔係去左Vincent個酒莊咩?」

「我冇去到啊…點解你會知架?」

「你而家人呢?」

「番左酒店囉。」

「……」

「喂,喂?」

「做咩Cut我線啊。」若水擱下手機,一臉茫然的望著屏幕。

(待續)
多謝洗水絲今日咁早post
好後悔入咗嚟,一次過睇晒47章係好爽,但我而家點算好,點等??

P.S. 樓主你真係寫得好好
會的 請密切留意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞