(龔水) <若躲不過燁緣>

1001 回覆
226 Like 40 Dislike
印象中 我好似都係寫過一次?
不過以後會有機會嘅
計埋正劇落篇文到 尋晚唔清醒自膠

好好睇
輕輕一推
寫得好好
只希望Macy係助龔 唔好搞搞震
我都想睇佢地做下野啊

輕輕一推
自膠 錯group
Btw 希望快啲到14號,好期待正劇同文
好期待更文呀!繼續加油!
佢地係走純情路線架
成個post 都好粉紅
推 冇心機做野呀 等飲糖水
唔會令你失望
希望正劇都係
情人節啦
文呢
今晚,甜上加甜!

第三十八章 <膽戰心驚情人節>

又來到情人節,今年彈珠臺特地請來紅遍全國的艷麗熱巴來到旗下商場,為情人節一連串活動打開帷幕。

活動結束後,若水正準備回到後台幫忙執拾,Mandy 就氣吁吁的向她跑來。

「Mary 你番黎啦?今次大獲啦!」Mandy 瞪大了眼,氣急敗壞地道。

「發生咩事?」

「艷麗熱巴原來有花粉敏感,頭先佢收完我地公司代表上台送嘅花,番到去就出哂紅點,而家佢經理人發哂癲話要追究啊!」

「下,我一早交低左獻花一定要係乾花,點解會變左鮮花?」若水心下一愣,一臉無辜地問。

「詳細情形我都唔清楚啊,總之佢而家話一早交帶左比Mary Hung,係咁話要搵你,你快啲過去安撫下佢啦!」

若水懷著焦灼不安的心情去見艷麗熱巴的經理人Andy。

「你就係負責今次活動獻花部份嘅Mary Hung?」Andy 怒氣沖沖地質問。

「係,艷麗熱巴冇事呀嘛?真係好對唔住,我明明一早安排好會送乾花,唔知點解最後會變左鮮花,我地一定會番去徹查清楚⋯」

「冇事就奇啦!而家佢塊面同頸出哂紅疹,佢聽日仲要飛去上海出席電影宣傳活動,你叫佢仲點上鏡?」經理人的嗓門尖銳刺耳,聽得人腦門都嗡嗡作響。

「真係好對唔住,今次係我地疏忽⋯」若水頭愈垂愈低,聲線還帶著點哽咽。

「呢啲錯都可以犯,你學咩人做marketing? 叫你老細黎,我一定要追究!」

機靈的Mandy 一收到消息,頓覺事態嚴重,已第一時間通知龔燁。他一趕到商場後台,就碰見Andy在大吵大鬧。

他馬上趨上前為若水解圍。

「Andy呀嘛?你好,我係龔燁,彈珠臺市場部經理,我知道因為我地下屬嘅疏忽,連累到艷麗熱巴花粉敏感,真係好對唔住。」

「你點樣管理下屬架,咁小嘅錯都可以比佢地犯?」Andy 火冒三丈地問。

「好對唔住,唔知艷麗熱巴去左邊間醫院?我想親自去道歉,表示我地公司嘅誠意。我地絕對會賠償一切醫藥費同其他損失。」

「係至好講。我而家就去睇睇佢情況,你跟埋黎啦。」

「好。」

臨走前,龔燁拍拍若水肩膊,附在她耳邊道:「唔駛擔心,我去睇睇咩環境,你係商場等我消息。」

若水憂心忡忡地呆坐在後台化妝間,一直坐到差不多九時許。她雙眼又紅又腫,想必是哭過一大場。她不是怕自己被怪責,而是怕連累到龔燁要替她背鑊。

龔燁從醫院趕回來商場,到後台逐間逐間房找尋,終於在化妝間覓到若水的蹤影。

「媽呢空,做咩呆坐係到?」

若水聽見後方傳來的聲線,轉過頭來,抬起紅腫的眼眸問:「番黎啦?艷麗熱巴冇事呀嘛?」

「佢見左醫生,搽左藥膏,啲紅印都褪左好多啦。聽日個宣傳,佢應該可以如期去到,化少少妝遮醫生都話冇咩問題。」

「咁就好啦。」若水頓時鬆一口氣,繃緊的五官終於放鬆了一點。

「你喊過黎?」龔燁湊近,打量她的雙眼。

「頭先被Andy鬧左幾句,又好擔心,所以咪忍唔住,而家冇野啦。」

「嗰個Andy 出名難搞,出親咩function都有野要挑剔,今次咁大件事,佢仲唔借題發揮搞大佢,想呃多啲賠償咩。」

「但係我始終都係諗唔明,我明明安排好哂送乾花,點解佢會敏感?」若水思緒紛雜,疑竇頓生。

「呢件事番去慢慢查清楚啦,或者有人好憎艷麗熱巴,要整估佢都未定。」

「我覺得似整估我多啲囉,朱生知道左怪罪落黎嘅話,我份工都唔知保唔保得住啦…」若水用手抵著額頭,眼眶醞釀的淚水又想冒出來。

「唔駛咁擔心喎,做得你呀頭,有咩事,叔叔我幫你拆掂佢(國語 )。」

「艷麗熱巴咁紅,睇怕你都未必保得住我。」若水苦笑。

「話哂我都算係朱生身邊嘅紅人,你對我有啲信心好冇?」

「你顧掂你自己先啦,今次搞出咁大件事,隔離team Jason 仲唔食住個勢,係朱生面前插你兩刀咩。」

「出黎做野幾年,有咩刀未受過啊。」

「我唔想連累你啊。」

「傻婆黎嘅,有咩我係拆唔掂架?唉唔好再講啦,睇你個款,肯定係到坐左成日,咩都未食過啦,同你出去食啲野啦。」

「今日情人節,一定周圍都冇位啦。」

「咁又未必,跟我黎啦。」

龔燁帶若水到商埸頂層的西餐廳,老闆是他相熟的朋友。

「咦呀龔,你係到嘅?」餐廳老闆出來招呼客人,瞥見了龔燁。

「係啊過左黎商場做野,你地今日好好生意咁喎。」

「係啊情人節呀嘛,一早full哂啦。」

「拍硬檔,比兩個位黎啊,我同我同事做左全日,咩都未食過。」

「我地露台出面仲有張細枱嘅,不過我地今日淨係供應情人套餐,你地唔mind呀嘛?」

「緊係唔mind啦。」龔燁心想,簡直是求之不得。

露台座位雖然狹窄,但能夠望著對岸流光溢彩的霓虹燈飾用餐,反而增添幾分浪漫情調。

情人節的關係,龔燁心血來潮,忽然紳士地為若水拉開座椅。

他注意到若水將右手擱在胃上,便問道:「你胃痛啊?」

「少少啦,可能頭先太緊張,又冇食野,有啲胃抽筋。」

於是他便招手叫服務生過來:「比杯暖水啊唔該。」

暖水和餐湯很快端了上來,若水拿起餐匙便大口大口的喝。

「因住辣親啊。」

「我真係好肚餓呀嘛。」湯喝到胃裡暖洋洋的,胃痛頓時舒緩了不少,若水臉上也回復了些神采。

服務生再為他們開了一枝紅酒。

「呢隻酒好醇啊。」若水呷了一口酒,一臉滿足。

「唔該你唔好飲到好似初三個日咁,又醉到不省人事。」

「得啦。」

「話時話,你個日醉左之後,好似想問我一條問題。」

「有咩?」若水裝傻充愕,那天她妒忌心作崇,下意識才想借酒醉來問他與Macy到底是甚麼關係。現在二人清醒得很,他千萬不要舊事重提,拜託!

「你好似係問我同Macy…你想問咩啊?」龔燁眼眸微染笑意,逗她玩實在是太有趣,他想再次逮住她吃醋的模樣。

若水皺眉,暗忖了一會,再微笑道:「咪就係…想問你地想唔想再打多幾圈咋嘛。」

龔燁不禁嗤笑,這是甚麼爛藉口。

「係咩,仲以為你想八下我同佢咩關係添。」

若水沒吭聲。

於是,他以澄徹篤定的眼神望著她,續說:「我同佢冇錯係拍過拖,不過而家只係普通同事,將來亦都唔會有復合嘅可能。」

若水抬眸,目光灼灼地盯著他。

他為何要向我解釋?

雖然只是寥寥數句,對若水卻是舉足輕重。她一直在半空懸浮漂流的心,終於落回原處。

「喂,你清楚未啊?有冇疑問?」龔燁在她眼前晃了晃手,一臉認真。

「哦。」若水唇畔掠過淺淺笑意,這短促的瞬間,都被龔燁逮住了。

晚飯吃到尾聲,侍應送來了一枝藍玫瑰花。

「先生,呢枝花係餐廳專誠為你地預備嘅,你可以送比女朋友。」

聽到女朋友這稱謂,兩人大眼瞪小眼,沒有承認又沒有否認。

若水完全沒意識到,自己正緊張得亂戳著碟子上的芝士蛋糕。

「好啊,多謝。」龔燁接過藍玫瑰,再遞給若水。

「嗱我借花敬佛,送比你啦,睇你今年都冇花收架啦。」龔燁這個花式自殺王,永遠狗口長不出象牙。

若水接過,苦笑道:「我而家見到花都有陰影啊!」她一想起Andy 暴跳如雷的模樣,仍是心有餘悸。

「咁你要唔要啊,唔要就攞番黎啦。」龔燁伸手,配合地戲謔。

「喂,送左出去嘅野邊有得收番架!」若水緊緊將那枝花摟在胸前。

「情人節快樂啊,媽呢空。」

「情人節快樂。」

雖然這不是你名正言順送給我的花,不過,將就先收著吧。

明年,我要你雙倍奉還。

(待續)

P.S. 各位巴絲,情人節快樂! 呢篇成2754字架,收唔收貨先?中意就留個言啦 大家可以放心,呢篇唔係正式表白,我係唔會比佢咁求其就追到媽呢空,想嗆佢個心啊
之後劇情即將進入下一波高潮 大家好憎嘅Macy 短期內我會叫佢收收皮先 please stay tuned
Macy係民怨下要收皮了
啲描寫表情嘅位真係好好睇 完全有曬畫面
好期待正式一齊會點樣啊

Btw
熱情慶賀Macy收皮
啲描寫表情嘅位真係好好睇 完全有曬畫面
好期待正式一齊會點樣啊

Btw
慶賀Macy收皮

自膠
情人節輕輕一推 我決定繼續忍手等絲你出到第50章先開始睇

自殺王
每日都唔捨得睇

等macy收皮
甜到漏
幾驚今章有macy
好彩最後都無出現
加油呀!等更文
係咪Macy整蠱Mary架,快D寫走佢please,不過今日呢編好精彩,全編都有聲架!
睇下我個故有邊個係奸嘅就知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞