【大清亡國關慈禧蛋牛治】第一回

1001 回覆
108 Like 23 Dislike
揾多個地方貼文
求樓主解答
小弟一向敬重有學問嘅人
貪污
【常威考証】為花柳治替慈禧平反(三十五)

甲午戰爭嘅重要性一直被人忽視。

首先,甲午戰爭係人類戰爭歷史上第一場鐵甲艦對戰。其次,甲午戰爭改變咗成個東亞世界嘅格局,日本作為勝利者,勢力進一步掘起,令國內軍國主義火熱昇溫,最終導至野心膨脹,種下二次世界大戰禍根。然後,假如大清冇甲午一敗,亦一定冇戊戌政變,冇戊戌政變,豆斗唔會再出場,光緒可能會成為一代名君,冇甲午一敗,亦一定唔會有義和團之變,所以又或者亦唔會有辛亥革命,孫中山會只係一個香港名醫,大清壽命應該唔會響1911年結束,中國極有可能步向君主立憲模式過導向現代民主社會……哇哇哇,冇甲午,一連串蝴蝶效應可能發生。妖!狗嗡姐!歷史邊有如果乜如果物?之不過既然大埔九巴車禍可以同四年前佔中有關,上述所講嘅嘢就有充份意義囉。

你講我又講,冇乜責任嘅。唔啱聽咪唔講囉,係咪吳廣德吖?

甲午戰爭,起源於K-pop少女時代,朝鮮問題一直都係問題,位處俄國(蘇聯、俄羅斯)、中國同日本中央嘅朝鮮半島,一直都有強烈地緣歷史意義,今日中國千方百計保住北韓,已經唔関共產主義兄弟情義事,純粹要用北韓作為同南韓中間嘅地域屏障,否則薩德導彈系統可佈署響距離北京三百公里之內,導彈一分鐘唔駛可以射入中南海,你都咪話唔驚喎。朝鮮(自古以來)都係中國直屬嘅保護國,受中國明清兩朝統治者冊封取得權力,年年進貢歲歲來朝,朝鮮李氏王朝(1392年-1897年)長期統治朝鮮半島,認中國做大佬,一直相安無事。日本想吞拚朝鮮亦唔係十九世紀明治維新嘅事,早響豐臣秀吉年代,日本已經發動過侵略朝鮮行動,亦同明朝試過擦槍走火。

十九世紀中葉,日本明治維新經濟起飛,但日本係一個嚴重缺乏天然資源嘅島國(缺煤缺鐵,當然冇石油喇),要擴大生存空間只有侵略別國一途,明治天皇同伊藤博文心裡面嘅民族復興大計,奪取朝鮮半島正正就係第一手牌,有咗朝鮮做橋頭堡,就可以進一步入侵大清,掠奪遼東半島東三省嘅豐富天然資源做日本國內重工業軍工業發展嘅強大後盾,隨後嘅故事亦依照佢寫嘅劇本發展……

寫到依度真係心已噏,人哋伊藤博文早有個【大東亞共榮圈】劇本響手,我哋大清嘅「伊藤博文」李鴻章呢?有冇寫過劇本呢?有冇諗過日本真係會郁手呢?抑或心裡只有「數簿」,而冇「劇本」,咁,甲午仆街,就燒佢老母本數簿囉。

日本勢力不斷滲透朝鮮,令整個李氏皇朝分裂成大院君李昰應嘅「親日派」同閔妃集團嘅「親中派」。叉開一筆,近年韓風大盛,後生仔唔扮韓仔冇女埋身咁滯,唔少韓劇仲同古代朝鮮皇朝塗脂抹粉,重塑李氏皇朝為一個身光頸靚、開明同理性嘅形象,其實響唔少韓國人眼內,李氏皇朝根本係大韓民族嘅恥辱同瘡疤,五百年統治朝鮮期間昏君輩出、殘酷不仁、不思進取、毫無建樹,只係一個低智奴隸主集團……

大清冇料份四條,日本似乎一早睇穿佢隴嘢,擺好棋局後,1882年,伊藤博文出手鳥,同一時間,近代史上另一個重要人物袁世凱先生亦粉墨登場。

see you next time.

🤓【大清亡國關慈禧蛋牛治】實體購買
https://www.382now.com/product?id=87 ;

🤓【大清亡國關慈禧蛋牛治】
https://play.google.com/store/books/details?id=C3hjDwAAQBAJ
吊吊揈磁能線+書綁價99蚊,TYPE C, MICRO USE, LIGHTNING接頭可選。即買︰
https://goo.gl/7cpBx3

lm
【常威考証】為花柳治替慈禧平反(三十七)

替慈禧平反同時,亦不得不替袁電筒平反,有人話,中國近代史上,有四個人被抹黑得最離罩,佢哋就係慈禧、李鴻章、袁世凱同蔣介石。

抹黑佢哋嘅,主要係民國二三十年代上海嘅左派文人同滿州國嘅花邊新聞,如果政治係有動機嘅話佢哋就全部有政治動機。舉一個例,民國「四大家族」你聽過未?其實係出自一本由中共文膽陳伯達隨手所寫嘅宣傳小冊子……後世唔少人就採用咗袁和平本「如來神掌」秘笈做正式史料加以發揮發酵。

慈禧由一個聰明智慧、一手挽救大清嘅國家領袖,被抹成一個心狠手辣嘅白痴大媽;李鴻章係改革先鋒,就冇厘頭變成大清守舊派封建代表;袁世凱更加唔駛講,集天下所有衰嘢賤嘢瀨嘢於一身,差少少拍得住秦檜同汪精衛,事實上1911年前嘅袁世凱只不過係一個時來運到嘅能幹大吏,平心而論,佢冇乜做過咩衰嘢(戊戌政變向榮祿告密出賣光緒一事,遲啲再講),辛亥革命後嘅佢,響一個出奇咁複雜嘅大亂世裡面,某程度上更加係一個負責任有承擔嘅政客,只不過身邊實在太多投機主義者同馬基維利主義者,同埋歷史亦將佢放響錯誤嘅位置上,最後稱帝失敗而死,遺臭萬年,臭過篤屎,講真,好慘!我有機會要替佢同(汪精衛)出平反系列。

最後一個蔣天生,我常威睇唔透佢,唔評論。

講番響首爾揸權時代嘅袁世凱,到底佢有冇睇穿日本人隴嘢?事實上係一定有,日本人要吞拚朝鮮擴張勢力天下皆知,慈禧延遲交權(攪到光緒漏精),到1888年完成北洋海軍組建,要防嘅亦係日本帝國,千億重量級投資威海衛軍港(北洋水師衙門所在地)亦係針對日本建立,從1882年開始,慈禧早就feel到大清嘅最大敵人就係對岸嘅明治,雙方進行咗前後十年嘅軍事競賽,彼此傾盡國力備戰,最終一決勝負,亦係避無可避。

不過中間有兩點值得注意,第一,李鴻章一心要避戰,甲午戰爭佢根本唔想打,可能佢太清楚大清嘅實力同氣數,自嘉慶皇帝1813年著草離開紫禁城依80年來,大吉利是,大清根本未正正式式打贏過一場仗,(除咗1885年中法戰爭諒山大捷,事後証明,法軍B隊作客亦唔係咁難打贏啫)李鴻章似乎心知肚明,一打就會露出底牌。階磚3一見,大清就大X鑊。

第二,1889年到1894年期間,拖住北洋海軍發展嘅人係光緒條仆街仔,光緒對軍事完全冇興趣,又唔學英文(咁未冇睇上海法租界每日出版嘅字林西報囉,咁知識同視野咪完全封閉囉…),親政之後,我常威話嘅,翁同龢條攪屎棍一定成日響劉晶耳邊加鹽加醋,篤X仇家李鴻章背脊,而且當時翁屎棍主理戶部,批錢一定要經佢手,佢一直認為李鴻章攪北洋海軍撈咗唔小油水(事實上亦一定有,唔係死後點有幾百億身家?),加上1890年中原又有天災,嗰一年大清就用咗1100萬白銀(折算33億港幣)入口大米賑災,所以自1888年北洋建軍完成後,大清亦再唔俾錢購買新式軍艦同改良裝備,導致甲午開戰前大清海軍軍備落後於日本,依個亦係甲午戰敗嘅主因。

後世人完全怪曬李鴻章同豆斗,故然李鴻章一定有責任,佢一直向光緒同慈禧隱瞞北洋海軍嘅弱點,但冇人屌過光緒同翁同龢兩仔爺,光緒仲要係一個靚仔多情好人明君、翁生仲要係晚清一代大儒道德典範,你話公唔公平吖?平反開,同李鴻章平反埋!

大清的確有戰爭嘅思想準備,可惜時不利兮,人不和政不通天不幫,日本方面嘅情形又係點呢?依一戰,點解亦係非打不可,下次繼續。

【大清亡國關慈禧蛋牛治】實體購買
https://www.382now.com/product?id=87 

【大清亡國關慈禧蛋牛治】
https://play.google.com/store/books/details?id=C3hjDwAAQBAJ
【常威考証】為花柳治替慈禧平反(三十八)

睇開嘅陽間朋友可能都會有一個錯覺,覺得十九世紀明治維新時期嘅日本帝國係一個上下一心,極度團結,共同奮鬥嘅民族國家,因此創造咗世界歷史上一次時間最短又最成功嘅社會轉型,擠身世界列強中一員。

不過真相並唔係咁簡單,日本嘅改革維新,同樣波折重重,只不過關鍵係日本人克服到,大清人克服唔到啫。

日本人最聰明嘅地方係一早掌握咗貨幤發行權,而且無論點都唔會同外國借貸,拒絕歐美資金流入控制金融市場。贏個位,響「定價權」上,十九世紀中期嘅日本同大清好似,都係依賴農產品出口賺取外滙,不過由於日本主導貨幣政策同冇外國勢力滲透,佢對自己出口嘅產品有全面「定價權」,10蚊一斤茶葉賣比你,就收足你十蚊,冇花冇假;反觀當時嘅中國,國內金融長期被大英帝國洋行操縱(怡和匯豐太古),一斤茶葉,洋行用5蚊同你收購,再用10蚊賣番出去,中間人咩都唔駛做袋咗5蚊,分別就響依處;日本人真係好硬頸,到咗今日都冇變過,二十世紀九十年代資產泡沫爆破後,日本亦拒絕向外國銀行大幅借貸融資挽救經濟,反而靠自己,咬實牙根,一步一步爬番上嚟,衰足三十年冇有怕,最近開始復甦番,依份耐性同自決真係唔可以講笑。

19世紀七十年代,日本都經歷過狂印銀紙,導致惡性通貨膨脹,民不聊生。有研究話比我地知,當時1875年全國貨幣流通量係1.53億日元,而金銀儲備(外匯儲備)只有870萬日元,僅佔貨幣流通率嘅5.7%,即係你手揸五個七,就同人借100蚊去洗。貨幣信用響咁惡劣嘅環境下仲未崩盤,係日本人至得。所以日本一定要揾水救火,佔領朝鮮事在必行,同大清打一場生死大戰,亦係孤注一擲,非打不可。事後証明,日本豪賭依一舖贏凸,《馬關條約》二億兩白銀賠款(折合600億港元)足夠日本購入足夠黃金儲備,成功建構「金本位」,從此擠身強國之列。

日本明治維新,100%移殖西方觀念,除咗科技同技術外,仲一併將西方嘅文化同社會制度吞曬落肚,依一點或者就係佢成功嘅地方。

話說甲午戰爭前夕,1890年日本根據明治憲法召開第一屆國會,國會模彷英美分上下議院,貴族院(上議院)非選舉產生,由天皇任命。眾議院(下議院)由選舉產生,貴族院係特權階級嘅代表,政治態度極端保守,貴族院嘅作用係剋制衆議院提出有利民生嘅自由化議案,依個情況同今日香港非常相似…民間力量掘起,要求明治政府將更多資源投放響改善國內民生上面,但貴族院明顯傾向維護華族同資本家利益,主張擴張軍力,增大貿易空間。上下議會僵持不下,衡突不斷,甚至發生暴力事件,死咗唔小人,日本頻繁轉換首相同解散國會嘅政治傳統亦係由此而來。如果冇咗甲午嘅勝利,自由主義嘅聲音就唔會被壓制落嚟,日本亦唔會踏上軍國主義嘅不歸路。

明治維新嘅成功,來自剝削日本農民同貧苦大衆嘅剩餘價值投資工業。軍國主義冒昇,亦係將貧苦大眾帶上戰場利用佢哋嘅鮮血圖取國力,甚至到咗最後,美國原子彈選擇投落嘅地方,亦係平民百姓居住嘅廣島同長崎,果然要將日本一舖清袋,點解唔直接投落東京同大阪,兩個皇室貴族同有錢人嘅聚居地呢?

歷史,有時候慘不忍睹,下次再見。

【碌葛男人嫁得過】線上購閱
https://play.google.com/store/books/details?id=e1N7DwAAQBAJ

【三島悠亞作品系列】
https://goo.gl/skc493
一口氣追晒 好睇
【常威考証】為慈禧平反系列(三十九)

日本一面,要將國運同中國豪賭一舖……

中國一面,似乎冇打仗嘅心理準備。1889年光緒親政之後,聰明智慧兼備嘅慈禧宣佈退休,依一年佢55歲。以佢嘅能力同政治手腕,要終生執政唔難,但佢知道,大清必需接班,帝國後繼要有人,而且做人嘅嘢,得些好意雖回手,響最光輝嘅時候選擇急流勇退,俾啲機會後輩上位,先係大智慧大菩薩。連依點都唔明,凡人一個啫,既然只係凡人一個,又有乜資格終生執政呢?老而不退有時候幾肉酸,你睇今日嘅譚詠麟同許冠傑嘅分別就一清二楚,而且話退休啫,有需要一樣可以開演唱會架!

1889年退休後,由於當時頤和園未起好,慈禧暫住皇宮旁邊嘅西宛,同政壇仍未割斷,光緒會日日向豆斗請安,豆斗亦會睇奏褶,不過只睇標題,詳細內容就唔睇嘞,治理大清交曬俾劉晶負責,豆斗只保留一項權力,就係人事任命,任何重要官員嘅招聘昇職或炒魷懲處,豆斗都要知要理。聰明人做聰明事,處理一個龐大組織內嘅人事變動,即控制住整個組織,今日我哋國家最高領導人必需兼任「黨總書記」就係咁解。住西宛果兩年,豆斗仲想將中國第一條鐵路項目「京漢鐵路」上馬,可惜後來比翁同龢同劉晶否決咗。(起高鐵貴吖嘛,冇用吖嘛!)

1891年頤和園工程完成,劉晶固然開心到飛起,動用文武百官大鑼大鼓將豆斗送去頤和園頤養天年。去過北京都知紫禁城同位處海淀區嘅頤和園距離都幾遠,揸車要45分鐘,步行要四粒鐘。豆斗入往頤和園後進一步遠離權力核心,除咗大事同皇族紅白二事外,其他政事絕少干涉,好似1891年1月1號醇親王奕譞(劉晶父)過身,白事就由豆斗統籌辦理。其餘時間,豆斗專心扮靚、養狗養雀、信佛睇戲,過住優哉悠哉嘅退休生活。

要提一提,如果冇豆斗,中國就冇京劇,京劇響中國古代稱為「通俗劇」,低三下四窮鬼賤民嘅平價娛樂,係豆斗一手將「京劇」嘅地位提界到「國粹」嘅境界。響慈禧之前,冇女人做京劇,女角色都要由男人反串,係慈禧一手將女演員帶入京劇界,無可否認,豆斗響十九世紀嘅中國,真係前衛人物,話佢係一個禍國殃民嘅無能大嬸嘅朋友,真係要用個屎忽諗吓。

退休嗰幾年,豆斗只見過李鴻章幾次,每一次見,豆斗都會提佢千祈唔好俾大清海軍軍備落後於日本,否則一定大鑊!李鴻章次次都話ok,遠離核心嘅豆斗又點會知道真相呢?至於真正擁有最高權力嘅光緒,則仍然沉溺於佢同珍妃間嘅美麗愛情故事裡,不知天上人間……

日本人非常聰明,睇準治國能手慈禧退下最前線後,就開始佈署同大清攤牌一戰,1890後不惜冒住金融風險狂印銀紙大幅投資海軍,重金購入英國同德國嘅新式戰艦,朝鮮半島已經志在必得,東亞海上霸權先係日本人嘅著眼點,同時,日本亦要藉住依一戰講比全世界人知道:

「東方人唔係東亞病夫呀!死鬼佬!死帝國主義者!」

依句說話,其實係日本人講先!

【大清亡國關慈禧蛋牛治】全集,請支持常公子頻道
https://www.youtube.com/playlist?list=PL0RVUAILQUOvTo8JJrayjrvd_Nbjc-0Me
【常威考証】為慈禧平反系列(四十)

時間線嚟到19世紀90年代,歐洲帝國俱樂部自德國意大利加入後更加精采,英法早年食得飽得滯,國力滯後,奧匈顎圖曼兩大帝國糖尿病末期,音樂椅開始換人,距離終極大決戰仲有20年時間……

《共產黨宣言》係國際共產主義運動嘅經典政治文獻,由馬克思同恩格斯寫於1848年。內容鼓勵全世界無產者聯合起來發動暴力革命,推翻資本主義並最終建立一個無階級社會為宗旨。共產主義運動令19世紀歐洲依個火藥庫火上加油,同時一江春水向東流,好快直擊帝俄羅曼諾夫政權祠堂……

19世紀東方世界對馬克思完全免疫,我年青時以為太平天國運動或朝鮮民變內一定有馬克思主義成份在內,但長大咗讀史書從未見過半個馬字,後來明白一係翻譯問題;二係東方仍未滋生所謂工人階級。作為西學翻譯第一大國嘅日本,19世紀翻譯咗大量西方文史哲作品,獨獨就絕小馬克思。東方有奴隸制但冇工人階級,只靠冇秩序冇紀律嘅農民革命好難推翻專政皇朝,布爾什維克贏嘅就係贏咗組織性同鐵一般嘅紀律,列寧同托洛斯基修補咗馬克思嘅文人缺憾,十月革命組建世上第一個共產主義政權,八十年後1991年無聲崩盤,令人意外,共產(社會)主義烏托邦實驗最後只有寄望中共今後嘅偉大實踐。

甲午戰爭嘅導火線係一場叫「東學黨之亂」,「東學」係由崔濟愚於1860年所創立,內容混集中國儒釋道,另加巫術拜神炒埋一碟,其實同日本20世紀90年代麻原彰晃所創嘅奧姆真理教有幾分相似,不過前者扭曲宋明理學;後者扭曲大乘佛學。東學教旨係「人乃天」(인내천),主張人人平等、世上不應該有上等人下等人嘅區分,都幾有馬克思主義味道,致力幫助窮困農民爭取合理權益,於是傳播十分迅速,由於信衆太多,一度成為法輪功被統治階層列為邪教大力打壓而消亡。

1885年中日簽訂《中日天津條約》,朝鮮事實上已經變成二次世界大戰嘅波蘭,響1939年納粹德國同蘇聯簽訂《德蘇互不侵犯條約》中被秘密瓜分。

中日一齊註軍朝鮮,保護佢?儍的嗎?冇非都係要剝削佢,強姦佢!揾佢著數啫。同美國駐軍伊拉克原理一樣。用生意角度講,就係低價購入朝鮮嘅產品(主要係農作物)自用,或再高價轉售圖利,李氏皇朝響中間收佣金。Perfert!1894年,朝鮮有九成貨物出口去日本,其實淨係睇依個數據,你就知甲午戰爭中國一定輸囉……民眾係咁比人剝削咪窮囉,人窮就會發窮惡,東學死灰復燃,加上民衆對中國同日本插手自己國家嘅怨恨,佔中就發生鳥!係呀!一切都由佔中而起架!

弊!又寫多咗,下次繼續甲午戰爭!

(哈,點解歷史不斷重複嘅?人類總係不斷喺度重覆犯錯?)

【大清亡國關慈禧蛋牛治】實體購買
https://www.382now.com/product?id=87 

【大清亡國關慈禧蛋牛治】
幫常巴打推
【1886年清國長崎水兵事件】

今日叉開一筆,講講依單絕核嘢。明治19年,1886年,北洋水師派出「定遠」、「鎮遠」、「濟遠」、「威遠」四艘鐵甲艦訪問日本長崎。其中「定遠」同「鎮遠」係當時(1886)世上最先進、排水量達7600噸巡洋艦,由世界科技第一強國德國Stettiner Maschinenbau A.G. Vulcan船廠製造,12英寸口徑嘅主炮係當時世上最可怕嘅攻擊武器,船身由30cm厚裝甲包圍,一等一海上怪物。

黃海上演練完,四艦駛入長崎港補給修理,同時耀武揚威。五尺不足嘅倭人睇見巨艦,哇哇聲,大清就是勁啊!大清就是堅啊!船上數百名中國海軍一登陸,立即扯大清旗,拿拿臨為國爭光,排隊叫雞。唔好笑,登陸召妓,各國海軍傳統嚟架,灣仔就係咁旺起嚟……北洋水兵於一妓院內與本地嫖客口角,繼而動武,日本警察到場,拘捕五名水兵。

第二日,400個水兵包圍警局要人,雙方打交,混亂中死咗10個人,傷70人,當中有北洋水兵。咁仲得了?幫襯你日本女人仲要攞命,於是鎮遠炮口對正長崎,要求月本賠償道歉,嚴懲打死人嘅警察。

日本人照做,你惡。

北洋水師提督丁汝昌當時響艦上指揮一切。

清國長崎水兵事件之後,當時任職參謀嘅東鄉平八郎(1848-1934)獲邀上艦參觀。出身薩摩藩嘅東鄉留學英國七年,就讀訓練商船駕駛人員泰晤士航海訓練學院(Thames Nautical Training College),後來佢成為日本海軍大將,佢又唔係好叻啫,生平殲滅咗大清嘅北洋艦隊同俄國嘅波羅的海艦隊啫。

有傳説話東鄉上艦見到大炮上有人晾底環,又見到有人響暗角抽鴉片,仲話佢「撻」咗北洋水師本密碼簿。以雙方兩國當時嘅文明程度嚟講,可信性唔大。

不過東鄉落船後,就真係積極開始制定「征清大作戰構想」,依一點就係堅嘅。

巴打繼續更新呀
愛地球愛環保,睇決戰外星人朗拿度
好好睇 追到live
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞