【大清亡國關慈禧蛋牛治】第一回

1001 回覆
108 Like 23 Dislike
我會揀匯豐...但係冇乜實質理據/rationale支持我呢個選擇, 最多話信唔過中國, 隨時俾人吞咗
【常威考証】為花柳治替慈禧平反(二十九)

十九世紀最後三十年,日本短時間內融入世界資本主義帝國集團中,且成為大玩家,玩到要「脫亞入歐」,的確係勁!另一方面亦好好彩。

上文已經提過,日本食洋腸過程亦非一帆風順,19世紀80年代,日本亦曾經因印太多銀紙(印乜嘢銀紙呀,量化寬鬆啫),導致日元大幅眨值,引發惡性通貨膨脹。但係成個社會不但冇亂,而且大部份人上下一心勒緊褲頭克服金融災難,日本人絕對相信政府能力。反觀中國人就永遠唔會相信政府,就算口講話信,都會陽奉陰違,講一套,做一套,中國人就係最叻,人民唔信政府,個社會就好容易動盪,上一趟廣東廣西大失業潮就爆發咗太平天國之亂,死二千萬人,差唔多成個日本三份二人口。

日本得以大成功,因為人民有巨大嘅向心力。當「民族」依個團結人民嘅概念響十九世紀出現嘅時候,當時世界並無強烈民族概念,只有國家概念。以中國為例,所謂「中華民族」概念要到康有為梁啟超出現後先廣泛傳播,但日本人一早就因為「萬世一系」嘅天皇體系而「被」團結起來,成為一個生死與共嘅「文化共同體」,加上四面環海嘅地緣因素、擁有共同語言文化同生活飲食習慣,大和民族比世界上其他地區嘅「民族」更早被創建出嚟。仲有宗教信仰,日本最多人信奉嘅神道教本身就係「政教合一」嘅意識形態操控工具。

另外,日本嘅「武士階級」響明治維新前係一股龐大嘅社會力量,原本係一個極度危險嘅計時炸彈,但新政府竟然能將依股威脅化成助力,依個係改革得以成功嘅關鍵。明治新政治要削藩同取締武士階級,西鄉隆盛、山縣有朋之類嘅武士領袖以愛國心為號召擁護天皇專政,化解咗潛在於內部嘅分裂根源,有助全國人民一致槍口對外,一齊抵擋外來帝國主義者嘅侵略。當然其中亦少不免有血腥顛壓,1877年嘅薩摩叛亂就有三萬名武士起事,最後被東京新軍血腥擊滅(詳情可睇睇Tom Cruise 2003年嗰套【最後武士The Last Samurai】電影)。

Boost起明治新政嘅金主,日本三大財閥亦以維護國家利益為優先考慮,話佢哋愛國(其實日本人唔鍾意用【愛國】嗰名,佢哋叫【憂國】)固然亦係事實,但佢哋明顯清楚了解金融主導權(銀根)絕對唔可以落入外國人手上,維護國家利益即維護自己利益,佢哋睇得遠啲啲,同期大清嘅李鴻章、張之洞、盛宣懷、席正甫之流,只睇眼前利益,勾結外國勢力斷送大清金融主導權予帝國主義者,血液中永遠流住洋買辦嘅基因,大清最後輸,就輸在有依種人揸權。

再深入意識形態層次去睇,日本天皇視人民為人民,縱使階級有別但仍某程度上憂戚與共;但大清則以外族身份入主中原,一直以來,都係將人民當成「降虜」(投降嘅俘虜),「人民」唔同「降虜」,依個亦係大清滿蒙貴族同官僚集團往往以自身利益為出發點嘅理由。日本人嘅團結性,產生咗世上無出其右嘅嚴謹紀律性(只有德國可比),亦因為有依份特別守紀律嘅社會秩序,先可以創造出「明治維新」嘅經濟奇蹟。1895年嘅甲午戰爭,就係日本帝國收割成果嘅重要一役,當然依場仗,佢哋亦非打不可,理由遲啲再講。

光緒呀,你打完飛機未?慈禧呢?身心已做好準備,迎接退休生活,下一次,返番1889年劉晶親政再開始……

【常威考証】為花柳治替慈禧平反(三十)

寫到三十回鳥,可以出書喎,唔知有冇人買呢?哈哈。

光緒王劉晶1898年親政,親政之後亦用冇漏精嘅記錄,睇嚟佢得到實質權力後已經好返曬(但之後都係冇仔生,陰九公…),當時大清人民同全世界都對依個十九歲大清皇帝抱有好大期望,(大家唔準笑,當日CY Leung同林鄭上任時,我常公子都對佢哋一對黑白無常抱有好大期望),不過希望愈大,失望就愈大。做人做鬼都要記住,千祈唔好對政客咁天真嬌。

豆斗擺好晒棋先退休,一心為大清好,為劉晶好,只要劉晶(好似江澤民同胡錦濤咁)堅守住豆斗(鄧小平)嘅開放改革路線、寧右勿左,做個能力中等、盡責嘅行政管理人員,大清其實大有可為,但係劉晶明顯好憎豆斗,親政之後就立即同豆斗一直行嘅現代化路線唱反調,條小氣仆街仔第一,北洋艦隊停購戰艦(講真,咪就係甲午慘敗嘅主因囉);第二撂置京漢鐵路計劃;第三貨幣改革再無下文……仲未夠,豆斗之前重用嘅人佢唔用,大量現代化改革嘅文件又唔處理(可能有英文睇唔明怕露底結果唔睇)。

後世人有個感覺,認為劉晶光緒係現代改革先鋒,豆斗慈禧係守舊派死廢老,但其實啱啱相反,守舊嘅人係二十歲出頭嘅劉晶,剩係依個point,就已經值得同豆斗用十萬字平反。

光緒嘅反常守舊行為,其實同攪屎棍翁同龢條契弟有關,由於翁同龢係劉晶老師,劉晶一直同佢關係好好,甚至當佢係自己老豆,聽曬佢話。翁契弟一直係儒家保守派代表,同洋務派李鴻章長期不和,劉晶親政後嘅反洋態度一定就同條契弟有關,舉個例,1891年李鴻章上書要求劉晶學英文,連豆斗都出埋聲,但係翁契弟就一口反對,認為冇咁嘅需要。講老實話,控制皇帝嘅決定,就等於控制大清,翁契弟都唔知等咗依個機會幾耐?佢一心以為劉晶親政之日,就係佢發圍之時,佢一心要將大清帶返去儒家哲學嘅臭馬桶入面藕臭再藕臭。依種人只顧自身利益,只關心自己嘅夢想,將廣大市民利益放響屎忽後面再後面,咁大家公道小小,叫佢一聲契弟,其實係讚緊佢,因為契弟都係一個人,正確嚟講,應該叫佢做一個器官:( )【填充題】。

A.狗歡喜
B.豬歡喜
C.有臭味嘅歡喜

豆斗真係冇諗過劉晶咁廢,佢一早安排咗自己嘅退休計劃,其實好簡單,豆斗只係想起處地方俾自己安享晚年,仲有避開劉晶,專心禮佛,於是佢揀咗離開北京市中心嘅一處地方,興建「頤和園」。

佢一定唔知,頤和園會令佢遺臭萬年。鄭若驊僭建只係冇心之失都俾人鬧到飛天,起頤和園令大清打輸甲午戰爭喎?依隻鑊,夠佢孭一百年……真相又係唔係咁,下次再講。

【大清亡國關慈禧蛋牛治】全集,請支持常公子頻道
https://www.youtube.com/playlist?list=PL0RVUAILQUOvTo8JJrayjrvd_Nbjc-0Me

【常威考証】為花柳治替慈禧平反(三十二)

中國近代史最鍾意屈人,豆斗比人屈得最甘單嘢,就係修建「頤和園」。

一般嘅講法係豆斗攞曬大清啲公帑去修建頤和園,窮奢極侈,攪到北洋艦隊冇錢買戰艦,最後打輸甲午戰爭,成為歷史罪人吸血鬼,依隻死貓食足一百年!

街坊傳聞,頤和園嘅興建費用係3000萬兩白銀(折算港幣90億左右,妖!都未夠十份一條高鉄喇…),但根據日本歷史學者嘅研究,修建費大約只係六份一500萬兩白銀(15億港幣)左右,修建頤和園真正洗咗幾多錢冇一個定案,但根據頤和園前身「清漪園」嘅建造費用「用咗15年,耗費440萬兩白銀」推算,計埋十九世紀八九十年代嘅通貨膨脹,修建頤和園都唔會超過600萬兩白銀,而且3000萬兩白銀依個數字實在太巨大,個波明顯係吹大咗,典解?屈豆斗囉?邊個屈豆斗?梁啟超掛?革命黨掛?國民黨掛?滿州國掛?中共文膽陳伯達掛?總之你講我又講,人噏我又噏,咁咪變咗事實囉。

約瑟夫·戈培爾(Joseph Goebbels)名言:『謊言重覆千遍就是真理。』

500萬兩白銀,就只係劉晶(光緒)條仆街仔大婚嘅洗費,劉晶結婚所用嘅15億港紙,就係100%公帑嘞。至於頤和園單工程,豆斗從來冇響國庫攞過一分錢,佢自己首先攞咗300萬兩白銀私己錢擺底,其餘200至300萬兩,一部份則向文武百官眾籌得來,餘數先向海軍衙門籌集,因為大清撥畀海軍軍費款項最大,豆斗偷小小都係正常架,由史料推論,響1889年至1995年頤和園工程進行期間,豆斗每年大約偷咗30萬兩出嚟,總數合共150萬至180萬兩之間。以當時南北洋海軍軍費每年3000萬兩計算,每年豆斗大約撻走1%軍費左右,以豆斗嘅權力同聲望,小數目咋。依筆錢,對整個大清海軍運作影響性絕對不大,更加唔會係導至甲午戰爭慘敗嘅主因。依隻死貓,佢老母佢食到應一應!

而豆斗依單冤獄又由邊個吹起呢?咪又係帝師翁同龢條【攪屎棍+契弟】囉,《翁同龢日記》中有句「以昆明湖易渤海,萬夀山換灤陽」,後世人就憑依句説話,將北洋海軍慘敗於日本隻驚世大黑鑊推曬畀慈禧,其實1895年前北洋海軍停購新型軍艦,係劉晶光緒決定嘅,海軍軍費同發展一直滯後於陸軍,係李鴻章政敵左宗棠遺留落嚟嘅思維同政策,可惜左冷禪響甲午戰爭前(1885)去咗見努爾哈赤,冇人怪佢囉。

咁豆斗真係有撻海軍軍費嘅,但窮奢極侈?禍國殃民就點講都唔通,佢只係唔好彩撞正場甲午戰爭啫。路易十四建凡爾賽宮,人面獸心朱棣修築紫禁城,維多利亞女王建白金漢宮一樣洗咗好多錢,佢哋就係「為世界文明留下偉大遺產」,豆斗起個「頤和園」就十惡不赦,咁……明屈啫!唔同佢平反?我常公子睇唔過眼囉。

下次講講,中年女人千祈唔好信佛……

吊吊揈磁能線+書綁價99蚊,TYPE C, MICRO USE, LIGHTNING接頭可選。即買︰
https://goo.gl/7cpBx3

嘉慶真係因為天理教之亂走佬咩?
唔係咁岩嘉慶唔係紫禁城咩?
李蓮英應該唔算平安終老?佢好似係比人殺死
糕汁
今日休息
《#碌葛男人嫁得過》常公子部份簡介

1.究竟社會碌葛同碌葛有乜嘢分別?社會精英又係乜嘢?

2.社會碌葛嘅哲學定義為何?佛系政治任務究竟又係乜?

3.世界上有一種人叫單向度的人,你究竟係咪單向度的人?

4.你知唔知咩叫做意識形態操控技術?你不知不覺被人操縱意識,又究竟知唔知道?

5.踼爆統治階層如何操縱我們意識!令我們成為聽聽話話嘅社會碌葛,真相大揭秘!

6.香港傳媒大災難,一切都係意識形態操縱戰略嘅結果?

7.點解唔畀細路仔返學會犯法?背後嘅真正原因又係乜嘢?

8.社會碌葛固然要知,但統治階層一樣要睇,本書將會教社會精英的你如何操縱民眾意識形態?

9.全港第一本以數學同哲學角度,切入香港人真實生活面貌嘅一級奇書,深入淺出,絕對唔離地,堅持母語教學,廣東話寫作,香港人寫香港人嘅哲學書!

#碌葛男人嫁得過 #嫁得過系列 #賭Sir #常威 #數學 #哲學 #mathematics #philosophy #生命 #風險管理 #新香港人 #意識形態

OP 係贏國人定乜
追晒,唔明光緒結婚點使到15億港紙,
都應該係使喺食同鋪張啫
樓主正職係咪從前教育或學術研究?好有呢種FEEL
全職白卡
【常威考証】為花柳治替慈禧平反(三十三)

1889年放下一切嘅慈禧,的確係想退休。

佢同唐朝武則天唔同(中國歷史上出現過兩個女王,嚴格嚟講仲有劉邦老婆呂雉,但佢執政時間只有8年太短,什麼都不知道嘅紅都女王江清唔計),武則天雄才大略,曾經嘗試稱帝改朝換代,可惜最後都打破唔到儒家嘅父權帝皇專政制度,豆斗係聰明人,自己知自己事,佢從來冇諗過稱帝,攪兩次「垂簾聽政」掌握實權差唔多三十年,對佢嚟講已經相當足夠。

依三十年(1861至1889)係大清起死回生嘅大轉折,冇咗豆斗,我常公子可以寫包單大清早已亡黨亡國,太平天國之亂其實已經要咗大清條命,冇豆斗出現,中國絕對會陷入大分裂,分分鐘最後好似印度咁成為大英帝國嘅殖民地(咁可能對中國人嚟講係好事都未定…),豆斗當機立斷,大刀闊斧進行開放改革,長期揸權有時候只係權宜之策,病人未脫離危險時期,冇奶油換主診醫生嘅。豆斗一手帶領大清邁向現代化之路,功成身退,臨走前擺好曬棋,佢嘅行為絕冇辜負過大清,亦對得往老公咸豐同承繼人光緒,對得住四億大清子民,對得住天地良心,咁仲屌,咁只係你有問題。

遇上100%嘅政客,只係你嘅一廂情愿,政治人物做到60分已經國泰民安,豆斗,我常公子比75分!

退休之時豆斗已經年近六十,以百多年前嘅角度去睇,佢等同今日一個七十幾歲嘅老人家,半生仆心仆病貢獻國家,鞠躬盡瘁,退休起撻地方畀自己頤養天年,聽吓京戲學吓佛,有咩唔啱先?有人話佢品味低下鍾意通俗嘅京劇唔鍾要聽崑曲,佢係人生攻擊,我常公子就最愛周星馳。

豆斗退休後冇完全離開政壇,仍干涉政事,咁又屌?第一,如果劉晶攪得掂,我諗豆斗亦唔會理唔想理。第二,專制君皇制度,認人唔認事,人亡先政息。豆斗一日在世,佢仍有巨大影響力同震攝力,自古中國帝皇,其影響力要直接帶入棺材先會完全結束,例子太多,只舉一個,20世紀80年代鄧小平引退,胡耀邦同趙紫陽先後出任中共黨總書記,表面上係國家領導人係佢兩位,但實權卻牢牢掌握響軍委會主席鄧小平手上。退休慈禧同光緒嘅關係大致差唔多,但豆斗參予政事嘅時間一定比鄧小平小。

一個聰明嘅老人,係唔駛勞煩其他人照顧嘅,慈禧一早安排好自己嘅退休生活,長居頤和園,得閒聽吓京劇,之吓船河、招呼吓啲和尚高僧學吓佛唸吓經、間中出席一下公開活動,同各國領事打吓交道、或者同李蓮英成班太監仔玩吓角色扮演,自己佛祖上身響蓮花池扮「老佛爺」坐蓮,優哉悠哉。

不過,用心理狀態分析佢,豆斗退休後,心神明顯放鬆曬,或者佢覺得大清會一直順落去,佢做低嘅嘢會開花結果,水到渠成。於是佢嗰幾年潛心禮佛,古往今來,不少中年女人或老年女人都鍾意信佛,今時今日幾多活佛生神仙和尚神棍都係由富婆包養架(包養一辭冇眨義,冇性暗示),冇他嘅,作為一個有錢有樓有老公養嘅富婆,現實要得到嘅嘢都可以垂手可得,咁人生仲有乜所求先?咪追求心靈境界嘅超昇囉、咪追求啲更加虛無飄渺嘅嘢囉,唔通仲同一般人咁臨老仲憂柴憂米咩?

佛,下次再繼續……

【常威考証】為花柳治替慈禧平反(三十四)

如果將慈禧一生分成兩個階段,1889年前嘅佢係一個集智慧氣度同視野廣闊嘅國家領導人。但1889年之前,佢好似變咗第二個人咁,成為個好普通又保守又迷信又小氣嘅阿嬋,依個亦係豆斗響一般人心裡面嘅形象。由一代名君變咗個仆街阿嬋,好慘!好慘!同佢有得揮嘅仲有毛主席,分水嶺係1949,49年前,佢係一個出色嘅軍事家、政治家、革命家、詩人同馬列主義者;但49年之後,卻變成了一個專制獨裁、為保住自身權力可以不擇手段嘅暴君。

所以,人千祈唔可以老。老都得,但要退休。

又老,又信佛,仲繼續玩政治,有時候會幾大鑊。佛教,源於印度,係釋迦牟尼睇見衆生之苦而想出嘅一套開脫法門,簡單啲講,就係「逃避」,係「捨」、係「空」,大前題係「衆生皆苦」、「諸行無常」、「諸法無我」(三法印),否定自我,否定現實,否定一切,遁入空門,自然咩嘢煩惱都冇曬。大膽啲講,係「虛無主義」。我常公子有理由相信豆斗退休後潛心拜佛,不但冇將佢原來嘅境界拉高,反而拉低咗佢。佢前半生嘅所作所為,好有實用主義者、馬基維利主義者嘅風範,做事好「實」!但退休後嘅佢,之後嘅行事為人都「虛」咗,終於「虛」到1899年攪壇義和拳事件出嚟,本來流芳百世嘅東方維多利亞女王,變咗一個遺臭萬年嘅仆街阿嬋。佢嘅心理狀態演變,應該同信佛有關。當然年紀老邁亦係一個問題,智力衰退體力下降,都會嚴重影響佢嘅判斷力同治國能力。

講番信佛,中國歷史上兩個最把炮嘅女性都信佛,盛唐武曌不但信佛,佢仲係將中國佛教帶到顛峰上嘅女人,武則天在位期間,大力推動佛教發展,重金之下,中國佛學開出「華嚴宗」同「天台宗」兩大流派,論述之深境界之高,超越印度佛學本源。加上唐三藏羅家英從天竺取得佛學至深典籍「唯識論」來華,中國佛學發展到達極致(亦從此以後不斷向下,最終同道教合流淪為阿嬋拜神大迷信…)。

佛教亦成為武則天手中最鋒利嘅文化統戰武器,向全世界宣示大唐盛世國威,促進商品貿易交流,要攪一帶一路,單單有錢係唔夠嘅,仲要有高檔嘅文化內涵。當時嘅長安根本係世界嘅經濟中心、文化中心同哲學中心(當其時未有哲學一詞,哲學係十九世紀先由日本人翻譯過嚟嘅)。舉一個例,日本文化嘅起源就係由佢哋啲和尚留學長安開始……

人比人,比死人。

武則天信佛,造就大唐盛世;豆斗信佛,層次只能去到荷花池同李蓮英玩角色扮演,境界上有好大分別。不過武則天係繼承老公唐太宗活絡油李世民,手上副牌係四條「2」加煙夫,而豆斗手牌只係得條細蛇冇「2」,冇得咁計嘅。手握一副好牌贏好易,手揸一副爛牌唔輸先考功夫,個人評價,身心狀態全盛時期嘅豆斗仲要比武則天高啲啲……

慈禧退休信佛講完,下一次,進入大清仆街戲肉,甲午年近了……

Lm
冒人個名搏乜?仲要copy and paste
我就係本人,揾多個地方貼文啫,唔好誤會
fb完全無提過係連登出post,尊重作者唔該
其實佢有

新讀者留名
我本人就係FB個常威
( '▿ ' )連登叫常公子,
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞