不規則分享 | 化妝品+護膚 23

1001 回覆
20 Like 8 Dislike
終於有暗瘡 唔好太潤 岩岩好就夠 吸唔到反而會焗住
我依家係用緊凡士林做最後既step
個陣問過醫生 話最好係用物理防曬
姐係帶帽 擔遮 個啲
混合偏油 但鼻又成日甩皮
近期好鍾意heme 唇膏 忍唔住要share 買左6號twilight 係好hit 既土紅色
係台灣行左好多間屈臣士先搵到
好多台灣youtuber 都有介紹 台灣brand 按壓式 包裝有質感又平
最近屈臣氏賣緊既uriage卸妝水有冇人用緊覺得好用
一直用緊 日夜都係呢枝 貪佢唔敏感又潤到 但我係乾肌
我見到啲人話可以當primer同普通cream 好似幾好咁
我未試過當primer啊 不過平時搽完呢枝就用ampleur防曬乳再用粉底 唔知咁算唔算當base用
藍色好好用 但香港買好貴
玻璃心?
Bioderma比vichy潤啲
不過我乾肌 唔知你用會唔會太lup
有咩去角質嘢好介紹
混油肌 用過the ordinary 隻peeling solution 塊面即時紅咗 所以想要啲溫和嘅
Sasa呀姐介紹Dr. G 大家點睇
呢set抵唔抵
呢枝好似去暗粒好work
支水齋抹冇用 要濕敷先逼到d粒粒出黎+谷暗蒼
咁要去買枝sample試試先 唔該絲打

最近用緊呢支幾好用 香料味係重少少
但用左一星期覺得保濕左 有光澤左
有折個陣可以試下
有冇絲打用過canmake棉花糖粉底
想買下新粉餅用
希望谷到粒粒
包膠
遮瑕度唔錯 粉幼細 遮毛孔好好
十分控油 我用咗佢再上一層LM碎粉
夜晚收工出咗油係霧面得黎有光澤靚到痴線 補妝都唔會搞到好核突同塞毛孔
缺點係個粉d色唔夠白
mac nc15/covermark YN10用MO剛剛上都還好
一氧化黑咗1-2度 黑到接受唔到
如果白肌真係未必岩
無知一問
成日睇到啲人話粉餅可以當粉底用
但其實係點用
又見到咩濕上乾上
乜粉餅唔係定妝咋咩
我都係covermark MN10 可以入手了
$96絕對抵玩,不過如果可以出返隻再白d 就完美
用黎補妝O 唔ok
局部唔厚粉應該無問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞