不規則分享 | 化妝品+護膚 23

1001 回覆
20 Like 8 Dislike
是咁的
小弟做緊一個 女性學生化妝品消費研究

經過依個post嘅絲打 可以入去click幾下

https://cityuhk.au1.qualtrics.com/jfe/form/SV_cHp1dQzQiK2ZNgp

加油
Q6. 請問您比較傾向洗錢係邊種化妝品上?
我想問下有冇乜好用平平地嘅素顏霜/相似功效嘅可以介紹下
平時返學唔想化咁多妝
但係想臉色好啲白啲
有冇乜好介紹

Time secret 粉餅 好似100蚊倒
用粉餅會唔會好明顯
因為想自然小小
同埋個粉餅係直接上面定濕用定點
sorry仲係新手唔係好識
如果想自然的話推薦bare minerals礦物粉 上得輕手可以偽素顏 重手就堆疊遮瑕力
我同你皮膚9成似
mac studio fix fluid 陪我走過春夏秋冬
係夏天要定妝定好d 如果唔係會超溶
即係印紙巾會印到粉甩出黎 但塊面唔多覺甩左粉
上面超靚 超高coverage 必須買
佢學生妹買bm會唔會overbudget呀?
Time secret就平囉 同埋有遮瑕力 咁效果點都係無大牌子咁好架啦
就唔係就kate/cyber color啦 呢d都係平價之選

利申 用過time secret,bm同mac無限樣product 入後兩間會不停俾人sell買好多靚野
平時返學防曬+media 綠色base調色顯白 好平
最近three primer+media撈埋上 比平時潤 但係好似易出油咗
bm個粉會唔會好乾 如果想落遮瑕係咪應該上粉前落
冬天你用呢支 會用咩base 同碎粉
我平日夏天就咁單用studio fix fluid唔洗定妝
依家凍左要加埋佢支prime+prep黑閃樽果支
都唔洗定妝
我覺得秋冬用有啲乾 所以而家少用 但夏天用好靚
上sf睇下先 見好似好平
Nursery 支柚子卸妝啫喱好似$76,落完又不會太乾。之前用開Shu Uemura紫色個支,不過就生暗粒(不過都可能我乳化得唔徹底
off topic
有無按摩 通淋巴 推介
遮瑕同碎粉上礦物粉前用 效果真係好自然 可以連女仔都呃埋 我冬天混乾 但保濕做足問題都唔大
我都一樣係混合肌,聽講VDL foundation但唔知好冇用
我唔用韓國野 用過好多so called好用都係唔好用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞