不規則分享 | 化妝品+護膚 23

1001 回覆
20 Like 8 Dislike
我都係
用親Dior 任何粉底類都氧化都痴左線
絲打 我認得你隻con
果陣跟你買過con

Btw 沙田benefit 同德福benefit 都修得幾好
上次個隻係olens falling brown
今次呢隻係博士倫 型棕黎
呢隻條邊實啲 放大效果好啲

好我得閒去benefit睇下

見大家咁留意我隻con
今日帶左user select standard brown
條邊鬆啲 自然啲 比起我本身個瞳孔又淺色少少
有無眼線液推薦 用緊loveliner覺得好難畫好難用
Joe and paul保濕粉底
有冇人用過
Montxxxxxx 5角形個款
moteliner
yes 我買左falling brown .之前pinkicon 得 falling choco
都唔錯

跟你買埋型棕先
btw eyeliner 用左咩?
係paul and joe
eyeliner呢排試緊dejevu藍綠色個支+DUP liquid liner
暫時都ok 不過day end個陣眼尾都係會溶左少少
無moteliner咁long last
想問無印啲護膚品好唔好用
學生想買平價護膚品有咩推薦

敏感肌lotion幾好用
夏天用唔錯
但而家天氣開始乾唔夠滋潤
太好喇...可以講下扮靚

我有個疑問...我本身皮膚狀態麻麻,膚色偏黑,混合偏乾,有時油得嚟但會甩皮(多數鼻甩皮)
依家返工每日都化淡妝..近排天氣乾我用iherb 買嘅cc cream ,夏天用Alima Pure礦物粉

日常保濕(冬天)用Albion ,夏天就用薏仁gel
不過上妝有時會好明顯見到甩皮 用太油潤嘅就會爆瘡
想請教下各位絲打...
1. 有無粉底適合我呢啲皮膚黑、混合偏乾型?
2. 落妝我用Curel ,但有無咩面膜可以令皮膚可以補濕、清潔又可以煥膚?

唔好意思...問得太貪心😂
我自己都好似你咁 但我白皮, 我覺得皮膚一定要打好底先上妝,保濕先
我本來都搵緊粉底用,但後來都係覺得成份多,加上點都有防腐劑,所以我都係keep番平時咁算
重點遮瑕疵位 然後上碎粉個啲就完,用夠控油既碎粉 其實都keep到好耐 氣色都好自然 !

Mask我鐘意用 bb樣個款 同etude House 個款分step1 step 2 既營養mask 見有絲打都分享過
有冇人用過
Clarins double serum / 藍色個枝保濕精華
敏感肌用唔用得
This one
Double serum用緊 保濕幾好
未用過油 唔知皮膚受唔受到
Sorry離一離題
過兩日飛韓國
有咩skincare/化妝品值得買?
無心做伸手黨 但事出突然
我逢轉季都有濕疹,一有我咩product除左濕疹藥膏之外咩都唔用
機場免稅店買護膚品平啲!
雪花秀粉底 同潤燥精華好似好出名 但無用過 仲有 belief iope果啲 但唔好盲買喎
Belief !! 我之前去覺得貴唔買 (只肯買平野個時)
而家後悔了!
前少少講個系列既etude house 面膜真心推介
Aritaum, apieu 啲野都不錯 但試岩先買 一搵網上有好多推介架啦
男,油面,粗毛孔,中量豆皮,暗啞
求早,沖涼後,及睡前 既護膚品list同洗面膏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞