一人一個做服務性行業見過最on9既客

747 回覆
75 Like 4 Dislike
中五果年暑期工做waitress
有次星期六晚市,勁忙
有個阿叔叫我過去,跟住同佢個仔講"記得俾心機讀書呀,唔係第時好似佢咁返呢d工"
跟住同我講"冇野啦,你走啦"
果一刻好忙冇乜野,夜晚放工諗返起眼濕濕

後尾轉左做補習,同d小朋友好fd, 人工又高d

屌我都試過

有一年,等放榜去做屋村超市promoter,又係有個阿叔係我隔離同佢個仔講同一句說話。

利申:u grad

勁仆街

好撚仆街垃圾廢老 成日狗眼看人低
有次星期六晚市,勁忙
有個阿叔叫我過去,跟住同佢個仔講"記得俾心機讀書呀,唔係第時好似佢咁返呢d工"

屌我都試過

有一年,等放榜去做屋村超市promoter,又係有個阿叔係我隔離同佢個仔講同一句說話。

笑左 會唔會係同一個人黎
沙田友
有次星期六晚市,勁忙

屌我都試過

沙田友

咁應該唔係同一人啦
我當時都反應唔切,
但係深深體會到 佢將佢嘅快樂建築喺我嘅痛苦上,
屌佢老母
落左半閘/大半閘都要走入黎問close左未

屌呀唔close我落閘比你玩考腰力呀?

打電話嚟問你有冇開工
冇開工搵鬼聽你電話~

啱呀 打黎問你「想問下你地依家係咪開緊架」
唔係開緊咁就冇人聽佢電話啦下嘛

有D就係你收鋪前2,3個字之前打黎問你幾點閂門
之後就話 我而家即刻過黎

試過落左閘有條友拉返開照買野
大陸人問
呢埸雨會落幾耐?
要等幾耐先有的士?
點解冇WIFI?

仲有:
點解要排隊?

支那狗成日都問點解 , 仲要係白痴問題 。
唔答佢又唔得 , 答佢又好似同弱智嘅人講道理一樣 , 搞到自己智商都低埋

屌我都試過

沙田友

咁應該唔係同一人啦
我當時都反應唔切,
屌佢老母

下次同佢講 你個仔有我一半都恭喜你

屌我都試過

沙田友

咁應該唔係同一人啦
我當時都反應唔切,
屌佢老母

下次同佢講 你個仔有我一半都恭喜你

屌佢老母
通常講得呢d說話個大人本身都唔係做d咩高學歷搵到錢既工作
普洱讀左做普耳 笑到我

正音撚話讀普耳, 可以 check 何文匯本書

https://cantonesestandard.wordpress.com/2010/07/

何文匯呢三個字係異讀字

正音係可炆煨
可以check廣韻
之前係fitting換衫返工 聽到出面有個男人狂屌9個同事:點解要叫我入第一格?果格咁凍你點解要逼我入去?
買鞋 有客問 着完會唔會腳臭?
(先生 咁要睇返你隻腳嘅情況)
以前做某快餐店 有個大陸客嚟買2號餐
食咗兩隻雞翼之後 拎過嚟話雞翼唔係全隻嗰啲雞翼(串燒嗰種) 要退錢
中學畢業既時候 翻左半年bartender.
有班客係我未做之前留左枝black label係度. 咁我地間bar不嬲都係開存酒要逐jar mixer計($50 jar)。
之後個班客其中嗰個所謂大佬話 我未黎之前個經理話佢地個班上黎開存酒唔需要收mixer錢 打俾老闆又叫我地自己搞掂
最後就同佢地解釋都要俾翻minimum charge (大概係$60 per head). 佢地就有5個人 咁我就打佢6jar mixer.
到埋單既時候,個大佬就拎左$300出黎。但重有加一 佢死都唔肯俾個$30 佢就係咁講 錢我唔係冇啊 聽到我都火撚滾 之後我一手拎翻張單話 張單我埋啦 你地慢慢玩
佢地走既時候重過黎同我握手 話下次再黎玩過
走入五金鋪話買紫菜
講左三分鐘都唔知佢想買乜春
之後佢自己好彩見到佢想要件貨 係隻黑色有坑紋既磨碟
之後佢同我地講:呢隻咪紫菜 個名我作架

自己作個名入黎買我地實係知你講乜啦

呢個正

我都試過!

客:有冇我想要個張dream chair?
我:??
客:好岩我屋企架個張!

然後佢帶我行到個張櫈先知係咩款
屌你price tag 上面有張櫈既名同編號 都夠膽作個名

仲有:

客:呢度邊款岩我屋企?
我:…你屋企係點架小姐
有次星期六晚市,勁忙

屌咁撚仆街
啲蝗蟲指住罐bb仔奶粉 問我好唔好味

唔係做sales,不過係吉吉島見過蝗蟲一家買完奶粉開埋罐用過之後,話佢哋貴過出面藥房要人退錢,個阿姐同佢理論話開過就無可能退款,之後就係到大大聲嘈,我食花生睇左陣見未嘈完就走左,唔知結局
唔知算唔算on9
我做果到係有果汁賣

一天氣凍就會有人黎問 d果汁有無熱飲

乜有人會飲熱橙汁?熱西柚汁?

真心唔明

大陸有

涼茶鋪以前有熱庶汁,幾好飲
返飲食
個客叫我幫佢斟滿杯熱茶
我話 你張枱有個熱水壺呀你可以自己斟 因為我個陣唔得閒
點個佢摸左摸個壺之後話 都唔係既凍冰冰既個壺個點會係熱水
聽完佢呢句之後我同佢個仔既反應 -->
之前有客訂蛋糕
佢訂有生果嘅忌廉蛋糕
之後指住幅圖同我講
「我唔要kiwi,我屋企人有allergy」
可能你地會覺得無野
但係我覺得好討厭
我唔係唔鐘意人講英文,但係佢個格令我好唔鐘意佢
之後佢仲夠膽叫我送蛋糕去佢office嘅樓下管理處
因為佢唔得閑拎

可能同你地比係無得比
我賣波鞋,佢問我邊度有旅行社,我答唔知,跟住佢問我:「你唔知咁我點番佛山?」我答佢:「咁你點黎香港咪點番上去囉傻kai」
最撚傻鳩係,佢問完我再去問其他同事,我同事叫佢躝開

呢個正

我都試過!

客:有冇我想要個張dream chair?
我:??
客:好岩我屋企架個張!

然後佢帶我行到個張櫈先知係咩款
屌你price tag 上面有張櫈既名同編號 都夠膽作個名

仲有:

客:呢度邊款岩我屋企?
我:…你屋企係點架小姐

我都試過,有傻鳩蝗問我,我個仔o岩唔o岩,我答番佢我唔識你個仔又未見過,點知呀
買鞋 有客問 着完會唔會腳臭?
(先生 咁要睇返你隻腳嘅情況)

試過差唔多既情況
隻支那仔(20歲左右)無啦啦拿起隻鞋黎聞
問我, 嘩點解咁臭既
幾好笑
但發現唔少語癌回覆
拉咗閘收好晒所有野,已經埋緊數。
有個男人帶埋小朋友黎想買雪糕食。
個男人講:「小朋友佢好想食可唔可以賣埋俾佢」
我答返佢:「已經埋咗數喇,唔好意思」
答完佢之後個男人係到鬧又係到嘈嘈嘈,
鬧完一輪就話:「你可唔可以聽日先埋數」

心諗:點呀 點樣聽日埋數呀 係咪癡線

勿相認。
你咁靚點解唔做雞

我有幾十億存咗喺你哋銀行
菜名跟餐牌一字不漏照讀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞