一人一個做服務性行業見過最on9既客

747 回覆
75 Like 4 Dislike
個客想比個仔飲牛奶
之後我好心提 小姐我地牛奶得凍
之後佢無啦啦發火 屌柒我地點解係熱牛奶
我話因為我只提供凍牛奶(雪房雪住)
之後佢話 點解無唔凍牛奶(即係無雪過既)
我同佢講 小姐 牛奶放室溫好易變壞
條女先收皮
個客想比個仔飲牛奶
之後我好心提 小姐我地牛奶得凍
之後佢無啦啦發火 屌柒我地點解係熱牛奶
我話因為我只提供凍牛奶(雪房雪住)
之後佢話 點解無唔凍牛奶(即係無雪過既)
我同佢講 小姐 牛奶放室溫好易變壞
條女先收皮

有錯勿屌
買完自己整爛,屈我地賣爛貨比佢
返飲食
有個客話點解碟天婦羅點解可以冇火係碟下面一路慶住,搞到放耐左凍哂我心諗其他餐廳都冇架啦

返學校
家長:我想搵a班個老師
我:佢唔係度喎(果個老師果日根本唔洗返)
家長:(西撚哂口面咁遞張學費單比我)呢個呀!
我望下,上面寫左個老師名,但根本冇呢個老師後尾好彩咁岩佢想搵果個老師經過所以個家長成功搵到佢

但係佢想搵果位老師都唔係教a班,又唔係佢係學費單上寫果個名仲西我面,on9
返工間餐廳同另外嗰間餐廳痴住(開放式嗰類)
隔離鋪有枱客佢可以大大聲叫過嚟叫我幫佢埋單

其實又有咩問題?
你哋人手唔夠,仲話個客大聲叫隔離舖埋單?!

你就真係有問題喇
佢講緊自己做A鋪
B鋪個客叫A鋪既人幫佢埋單呀傻鳩
大大隻字寫住出口都照行入嚟
同佢講 唔好意思呀 呢邊係出口 入口係另一邊
佢同我講 我入嚟睇下咋嘛
係唔係盲撚咗呀

出口同入口係咪距離好遠?
唔收入場費嘅,咪俾佢入囉

你去玩鬼屋係咪會出口度入呀
之前做快餐店,個排有會員卡renew活動。
只要買滿某金額食物就可以renew同送coupon
咁Renew過既卡會係上面貼貼紙
咁有次我收銀
見到有個客排緊隊時偷偷地撕左佢會員卡張貼紙
之後買野時話要renew張卡
我摸⼀摸貼過貼紙既位仲係黏既就知佢岩岩先撕落黎扮係舊卡呃coupon
佢仲好死用張新coupon買野食
我問佢:點解你會有新coupon既?
佢話朋友比
雖然我知佢博著數 但後面勁長龍等收錢我先冇嘈
佢比完錢仲用勝利笑容望住朋友
做廚 比個客彈魚生飯太生

如果係咁之後一定要叫經理出黎死R爛R要多張飛啦

件事有少少複雜,我係唔俾佢入戲院嘅,叫咗Super出嚟,諗住幫我搞掂佢,點知佢叫咗個肥婆做先生,個肥婆勁嬲,個Super為咗息事寧人就比左佢入去

本身諗住冇嘢嘅, 點知開咗場10分鐘到佢出咗嚟就喺度發晒癲咁樣話我而家冇食嘢呀 我好嬲呀 我要你道歉 我唔睇戲啦

我同佢講 點解要我道歉 又唔係我錯

但係佢已經失晒控喺度鳩嗌,同行友人求我要道歉

我先道啦比面佢,點知個死肥婆話我唔夠誠意要我90度鞠躬

我即刻想鬧鳩佢 你冇嘢啊?

跟住佢仲要加多句話:一心諗住黎睇戲 我好失望囉有呢啲咁嘅服務態度

我心諗 我仲失望 香港有呢啲咁嘅客人

Btw 嗰陣就辭職 好想除咗套制服就屌柒佢

Ms.Tam 你叫我呀 ? 我升左職啦

咪相認
大佬而家做經理?

呢啲真係好撚燥

試過有細路喺舖頭入面瀨尿之後 個家長眼尾望一望你 跟住粒聲唔出施施然拖住個細路走 仆街到

我試過有過大陸老母拖住個仔入黎睇衫
但個老母全程傾電話 唔理個仔
個仔周圍跑 我已經啤實佢 閪哂面
跟住佢仲周圍摸啲野
佢一摸 我就移番正個位 等佢知佢整亂我個場
之後佢突然走埋啲鞋到踩對白色鞋
我真係忍唔撚住捉撚住佢隻手扯開佢:你係咪on9架?
佢就跑番出去搵老母 但佢老母仲傾緊電話唔show佢

有時去睇衫
我一睇完sales即刻執 我會覺得我好似整亂人地啲嘢 搞到唔敢睇 我會即走
有個細路推跌佐個dummy 之後佢阿媽同佢講:我知唔係你整架 果陣得佢喺果邊 唔係佢整唔通個dummy自己跌落黎?
點解無人講
試過係屈人寺見到個sales俾鬼佬鬧
事緣個鬼佬想買某個剃鬍產品
用手機俾張相俾個sales睇
之後個sales唔識講英文
但係就照帶佢去睇
指住張相同佢講句"no"
之後個鬼佬話ok 個sales企返去自己個位
跟住個鬼佬又想問佢第二樣野
但係個sales因為唔識講英文
所以想叫經理幫手
點知個鬼佬無啦啦鬧鳩佢
話唔理佢 歧視佢
只係答佢yes or no都唔答
但係明明個sales想搵經理幫佢解釋
點知個鬼佬就人身攻擊個sales
又細細力推佢又踩佢對鞋
個sales本身想報警
但個鬼佬一味係到講「I'm a woman!」
之後個sales嚇到走左 個鬼佬仲追住佢黎鬧
指住佢鬧佢bad service 又差d想打個sales
後尾個鬼佬就報警

痴撚線 個閪客勁on9
人地唔識英文好心想搵其他人幫你
個客個樣就似歐洲佬 但口音就係南亞果d
係咁講「I'm also woman」 d staff 仲懷疑佢係變性人
返飲食 啲客最鍾意即日訂位
偏偏個場細 大枱唔多 冇得俾佢訂
其實好多時啲客都係早成個禮拜打黎訂
跟住即日訂嗰啲就成日都屌尻我地點解成日都訂唔到位

仲有嗰啲8點打黎想訂8點半嗰啲
真係唔知啲人諗乜
中五果年暑期工做waitress
有次星期六晚市,勁忙
有個阿叔叫我過去,跟住同佢個仔講"記得俾心機讀書呀,唔係第時好似佢咁返呢d工"
跟住同我講"冇野啦,你走啦"
果一刻好忙冇乜野,夜晚放工諗返起眼濕濕

後尾轉左做補習,同d小朋友好fd, 人工又高d

唔屌尻佢?

你話:無waiter/waitress 撚有人服侍你吖!

我反而試過暑假番waiter
問一對夫婦問我做咩咁細個就番工(我果時18但樣細個)
我話考完dse等放榜咪番工搵生活費
佢地就話咩生性又點點點 最後一直有講有笑 問我想讀乜又話有冇信心
後尾走果時同我講加油比心機
好撚warm
逐對鞋影曬360度,問佢要咩功能又9唔搭8,全部鞋試上腳,又要我地幫佢影相,又話影矇,影左19幾對。仲要連個鞋size tag都逐對影,影完坐係到成粒鐘。
重點間鋪好細,阻住曬
落左半閘/大半閘都要走入黎問close左未

屌呀唔close我落閘比你玩考腰力呀?

打電話嚟問你有冇開工
冇開工搵鬼聽你電話~

啱呀 打黎問你「想問下你地依家係咪開緊架」
唔係開緊咁就冇人聽佢電話啦下嘛

唔係架!診所咪會囉!全部人係度,醫生就唔係度!
過年收十一點佢十點十入黎
即刻話冇人得閒耍走佢

利申:腦細去左叫雞賴低我鎖門

其實我唔明有咩問題
只要個客10:59入黎你都吹佢唔漲
因為你11點閂門
咁你話佢11點入黎就話姐
如果唔係咩叫working hours??
做某知名波鞋店

我= 大陸客=

: 有沒有42碼
: (check完冇碼) 不好意思呀 現在只有40跟44
: 那42.5呢?
: 沒有了 現在只剩40跟44業
: 41.5都沒有了?
:

: 服務員(勁撚大聲)
: 有甚麼可以幫你?
: (指左至少十對鞋) 拿這些鞋子的40碼給我試
: 。。。。(我點拎呀屌你老母臭?)

: 有黑色嗎?
: 沒有呀 我們有的顏色都放出來了 你可以看看
: 那有藍色嗎?
: 我不是說所有的顏色都放出來了嗎?你看到有藍色嗎?
: 都沒有黑色藍色嗎?
: ...

真係好經常發生
仲有好興同個客講最大42
十個有九個都問咁有冇42.5
同佢講冇
仲要問多次咁43呢

https://youtu.be/W7yRK_Q_tVE
同埋有時open rice 個電話錯,打嚟confirm 應該講咩好?
點解個客要蘋果你橙俾人?
姐係你覺得1059先入黎玩你3個字先走人係冇問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞