一人一個做服務性行業見過最on9既客

747 回覆
75 Like 4 Dislike
中五果年暑期工做waitress
有次星期六晚市,勁忙
有個阿叔叫我過去,跟住同佢個仔講"記得俾心機讀書呀,唔係第時好似佢咁返呢d工"
跟住同我講"冇野啦,你走啦"
果一刻好忙冇乜野,夜晚放工諗返起眼濕濕

後尾轉左做補習,同d小朋友好fd, 人工又高d

有次星期六晚市,勁忙
有個阿叔叫我過去,跟住同佢個仔講"記得俾心機讀書呀,唔係第時好似佢咁返呢d工"

呢啲係仆街喎
有次星期六晚市,勁忙

唔屌尻佢?

你話:無waiter/waitress 撚有人服侍你吖!

呢啲仆街最好就係加佢料
話說 舖頭收銀到有張八達通貼紙然後下面就寫住歡迎使用八達通
平時收銀一般都要同個客講: 現金定八達通
個客就話: 八達通 然後一野拍左落去個貼紙到
我:
佢: sorry
銀行高級啲既counter有得坐既
成日有啲人借啲意做銀行野
咁同事check到唔會趕佢走既(超多人就會
但係有次個同事問佢拎身分證做野啦
即刻勁大聲話「你歧視我呀?」「做咩要拎呀?」「好巴閉咩?」「我平時都唔洗拎架喎!」
之後check到連premier都唔係就屌得再勁啲要搵經理 仲要問同事邊位要投訴
但係成件事就係佢自己勁大聲係銀行鳩叫
勁多發窮惡既人

農曆新年前個個都會買波鞋
間鋪已經細 有個男人走入黎坐(佢朋友睇緊鞋)
其他客想試鞋 我叫佢起身比人坐低試
佢走去投訴我
有個大陸婆,煲冬瓜問我有冇淮山,明明連鎖商場買乜尻淮山,咪話冇食物賣囉

跟著佢以為我玩佢,好唔順氣咁走左。跟著我10秒後終於load 到

Y-3
有次星期六晚市,勁忙

哇屌

唔屌尻佢?

你話:無waiter/waitress 撚有人服侍你吖!

呢啲仆街最好就係加佢料

Same
個陣高中出左外國讀,放寒假番去中三四做兼職時個間餐廳撈下油水。有d生面口既偽中產懶係野,講曬英文菜名,我用番英文答佢地之後,佢地講番中文
啲蝗蟲指住罐bb仔奶粉 問我好唔好味

好撚難飲咪撚買
1.一入枱鬧9經理講嘢大聲 叫佢行開d
要自己揀,阻咗後面啲客揀位

2.個客唔肯落酒單(要下單,以免18歲以下攞酒飲)
我男友提醒咗3次都唔肯寫
仲話: 家陣你service我定你service我呀?
英文都用錯
男友喺遠少少屌9佢:俾百𡃁蚊食餐飯當自己老細呀
個客應該聽到 勿相認

唔知你講乜尻
普洱讀左做普耳 笑到我

正音撚話讀普耳, 可以 check 何文匯本書

https://cantonesestandard.wordpress.com/2010/07/
飲食 暑假做兼職
做樓面幫客落單,有個大陸婆入到黎閪哂面咁叫我幫佢落單,個大陸婆塊面閪足成餐飯果陣心諗得罪你啲咩
返飲食,我話宜家飲品做緊買一送一優惠,問佢要唔要,點知佢話佢唔飲凍野要杯熱嘅,咁就緊係無優惠啦,好啦點知到轉個頭收錢埋單,佢同我講話我都知無乜可能咁好請我飲野嫁啦,不過你同事堅持話要我飲,你知啦我又唔飲凍野,先叫杯熱嘅 唔好意思wo逼尻你飲好難委你呀臭八婆

???
你講乜鳩呀

中文攞U?
走入五金鋪話買紫菜
講左三分鐘都唔知佢想買乜春
之後佢自己好彩見到佢想要件貨 係隻黑色有坑紋既磨碟
之後佢同我地講:呢隻咪紫菜 個名我作架

自己作個名入黎買我地實係知你講乜啦

碟挫?
想要野但又唔講要留貨,轉個頭比人買左。
番到泥話要投訴我。
落左半閘/大半閘都要走入黎問close左未

屌呀唔close我落閘比你玩考腰力呀?

成日都有人係咁 或者捐入黎問想問下開門未
鋪頭講明比錢唔可以比一毫兩毫
條臭西死都比
仲話 香港法例有講過呢啲唔可以比架?
出到去仲要大大聲笑話好好玩

服務業賤過地底泥
食三哥 落咗單之後個呀姐叫我轉枱
我已經同佢講咗記得張單轉返去個新枱號
屌佢老味轉個頭啲野食上晒去舊枱果度
下下都要我嗌先識攞返過黎
所有印度狗
有次星期六晚市,勁忙

屌我都試過

有一年,等放榜去做屋村超市promoter,又係有個阿叔係我隔離同佢個仔講同一句說話。

利申:u grad
大陸喱賣鞋
佢要左display果對 同佢講晒係display
叫佢試大半個碼 試其他色 或者訂貨 佢乜柒都唔肯死都要果對仲要著住走 比錢同佢講十萬次無得退
屌結果佢行左三個字之後真係返黎話
對鞋唔舒服,兩邊唔同 賣次貨比佢 係間舖大吵大鬧
佢仲好似飲左酒咁嚇親啲客 啦啦臨退錢算驚佢搞事
好彩佢比現金 之後對鞋defect左

好撚憎支那狗 垃圾!
普洱讀左做普耳 笑到我

其實,李係異讀字,正音係耳
有個大陸婆,煲冬瓜問我有冇淮山,明明連鎖商場買乜尻淮山,咪話冇食物賣囉

跟著佢以為我玩佢,好唔順氣咁走左。跟著我10秒後終於load 到

Y-3

真事?
笑死我
有次星期六晚市,勁忙

屌我都試過

有一年,等放榜去做屋村超市promoter,又係有個阿叔係我隔離同佢個仔講同一句說話。

利申:u grad

勁仆街
大陸人問
呢埸雨會落幾耐?
要等幾耐先有的士?
點解冇WIFI?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞