一人一個做服務性行業見過最on9既客

747 回覆
75 Like 4 Dislike
做室外泳池服務員, 有次個天行雷閃電, 差在未落雨, 天文台都掛左雷暴警告, 呢個時候梗係要收池啦, 嗌完廣播就俾客屌...

我: 客:

: 你因咩事收池呀?
: 雷暴警告呀先生
: 劈到嚟呢咩?
: 係呀, 個天都黑晒啦
: 都未劈到落嚟, 你收咩池呀?
: 唔係wor先生, 天文台話個雷已經入左200米範圍, 為左客戶的安全係一定要收池架
: 你地的泳池使用守則, 有邊一條寫住個雷入左200米範圍就要收池呀?
: 呀...咁但係, 我地e家都真係要收池啦, 救生員都已經離開晒, 或者晏少少你再嚟過呀 (心諗: 做乜撚呀, 係人都知呢個情況梗係要收池離開水面架啦, 有冇客過嚟屌醒佢呀...)
: 唔洗啦, 我e家就去投訴你, 投訴個泳池, 投訴呢間公司, 有咩理由個雷未劈到落嚟泳池就要收池, 我一定投訴你地架, 邊個話8號風球唔游得水, 我10號風球都係咁游啦

痴撚線, 鬼唔望佢一行出街就俾雷劈撚死
賣書 試過有客嫌3嫌4
之後成棟書拎出去俾佢慢慢揀

仲有好多 數之不盡
另外有單野個客都好on9
有本練習間學校同出版社直接拎左貨
之後學校就同學生講可以拎已經買左既書去換本練習
果陣我地未知呢單野
但就有唔少學生去左鋪頭 以為係鋪頭拎
當然我地話冇得換 要既話就要買 本練習只係20蚊
到第2日學校先通知我地話講錯左地點俾學生聽
實際換書地點係佢學校圖書館
但係有個細路早一日買完
佢老母黎門市嘈我地話點解唔係免費俾本書佢個仔
之後同佢傾好 叫佢拎本新既書同單返黎就退返錢俾佢
屌你老味 之後幾次黎到一係冇帶單 一係冇帶書
次撚次都係鋪頭發晒癲咁係到罵人
次撚次好不幸我都係鋪頭俾佢煩
到第4次黎都係帶漏下 我頂佢唔順自己拎左20蚊出黎
同佢講:你當我自己同你買設本書啦 好冇? 次次黎你都帶漏野 如果我俾呢20蚊可以打發你走唔再煩我既話你拎去啦
跟住佢呆左幾秒之後罵 你都痴線既 就走左 果20蚊冇拎到
做室外泳池服務員, 有次個天行雷閃電, 差在未落雨, 天文台都掛左雷暴警告, 呢個時候梗係要收池啦, 嗌完廣播就俾客屌...

我: 客:

: 你因咩事收池呀?
: 雷暴警告呀先生
: 劈到嚟呢咩?
: 係呀, 個天都黑晒啦
: 都未劈到落嚟, 你收咩池呀?
: 唔係wor先生, 天文台話個雷已經入左200米範圍, 為左客戶的安全係一定要收池架
: 你地的泳池使用守則, 有邊一條寫住個雷入左200米範圍就要收池呀?
: 呀...咁但係, 我地e家都真係要收池啦, 救生員都已經離開晒, 或者晏少少你再嚟過呀 (心諗: 做乜撚呀, 係人都知呢個情況梗係要收池離開水面架啦, 有冇客過嚟屌醒佢呀...)
: 唔洗啦, 我e家就去投訴你, 投訴個泳池, 投訴呢間公司, 有咩理由個雷未劈到落嚟泳池就要收池, 我一定投訴你地架, 邊個話8號風球唔游得水, 我10號風球都係咁游啦

痴撚線, 鬼唔望佢一行出街就俾雷劈撚死

佢係咪唔知水會導電
大陸客係on9999
香港客係閪
是咁的
灣仔會展,比業界人士參觀的展覽
我掛住個"buyer"既牌
放午飯 ( 已經攝左個牌入件恤衫 ),去附近一間書店諗住買返支筆用下( 同事借筆永遠唔會還 )
有個阿叔無啦啦大聲叫我

阿叔

: 經理,你d員工個個西口西面係咪唔想撈呀?
: 你邊撚個呀?
: 你叫咩名我要投訴你!
:我係路過買支筆的客人
: 你唔好以為收埋個職員證我就唔知你係度做! (佢見到條掛繩 )
: (拎個牌出黎指住) "買家" 投訴我呀笨

跟住個阿叔走左

是咁的
灣仔會展,比業界人士參觀的展覽
我掛住個"buyer"既牌
放午飯 ( 已經攝左個牌入件恤衫 ),去附近一間書店諗住買返支筆用下( 同事借筆永遠唔會還 )
有個阿叔無啦啦大聲叫我

阿叔

: 經理,你d員工個個西口西面係咪唔想撈呀?
: 你邊撚個呀?
: 你叫咩名我要投訴你!
:我係路過買支筆的客人
: 你唔好以為收埋個職員證我就唔知你係度做! (佢見到條掛繩 )
: (拎個牌出黎指住) "買家" 投訴我呀笨

跟住個阿叔走左

我都試過係鋪頭夠鐘食飯換返件自己外套出去買飯
返到鋪俾人投訴話唔幫客查詢 叫佢地搵職員
另外有單野個客都好on9
有本練習間學校同出版社直接拎左貨
之後學校就同學生講可以拎已經買左既書去換本練習
果陣我地未知呢單野
但就有唔少學生去左鋪頭 以為係鋪頭拎
當然我地話冇得換 要既話就要買 本練習只係20蚊
到第2日學校先通知我地話講錯左地點俾學生聽
實際換書地點係佢學校圖書館
但係有個細路早一日買完
佢老母黎門市嘈我地話點解唔係免費俾本書佢個仔
之後同佢傾好 叫佢拎本新既書同單返黎就退返錢俾佢
屌你老味 之後幾次黎到一係冇帶單 一係冇帶書
次撚次都係鋪頭發晒癲咁係到罵人
次撚次好不幸我都係鋪頭俾佢煩
到第4次黎都係帶漏下 我頂佢唔順自己拎左20蚊出黎
同佢講:你當我自己同你買設本書啦 好冇? 次次黎你都帶漏野 如果我俾呢20蚊可以打發你走唔再煩我既話你拎去啦
跟住佢呆左幾秒之後罵 你都痴線既 就走左 果20蚊冇拎到

巴打好慘
呢個post真係好好睇
有個大陸女人攞起個牛皮手袋嚟睇 睇睇下問塊牛皮係隻牛第幾層皮

呢個好癲 應該係鄉下湯開牛

其實唔係個大陸女人on9
皮革的確係有分層
頭層皮係貴D
不過唔係做相關行業ge人未必會知道

唔係做呢行
但上生物都應該有教
之前翻迪士尼
有隻蝗個細路係舖頭拎住個水樽屙尿
我同事上前阻止
佢用煲冬瓜講個小朋友忍唔住啦
仲補多句
你地要啲小朋友忍尿忍得咁辛苦 有無人性嫁

勿相認

去廁所囉on9

佢地話廁所條隊好長
有次有隻蝗問我邊度廁所唔洗排隊 我答佢周圍都好多人 邊度都要排
佢就話問我等於無問 請我翻黎幫唔到客人解決問題

係呀,你應返佢洗唔洗幫你擔埋比你柯落我個口到呀,咁咪解決到問題囉。我ok你都唔制啦on9大陸西
拎住一大袋去到收銀先黎慢慢簡 後面又大把人排隊 唔識一早簡好先?
講起香港客
我唔係做服務業,但身邊有on9同事成日做埋啲失禮野

去到一間擺明做得慢既食店
太多人分左兩邊坐
我地早過佢落單,坐左陣佢已經係咁催單
我地呢邊心諗
屌,我地早過你落單都未有野食啦,咁急就唔好提議黎呢度啦

平時同佢食佢都好鍾意催單
坐底一陣已經係咁問

我做果頭附近啲食肆都係小店
佢有時叫左啲野唔係佢預期咁
就會好大聲話唔好食,有時仲會去投訴人地整得唔好食
好多年前返過某間pepper lunch,我地買飯送湯
有次有個客嗌完飯我問佢
=我 =個客

: 請問要面豉湯定蕃茄湯
: 忌廉
: 面豉或者蕃茄
: 忌廉
之後大家靜左兩三秒,我變左
: er.......我地得面豉同蕃茄架咋
: 我要忌廉呀
: ......

之後隔離個同事終於聽到出聲話: 小姐我地呢間冇汽水架

巴打係咪大食代場做?
返餐廳,個客叫第二個路過佢張嘅客落單,嗰條友唔理佢,佢話要投訴佢

笑撚咗
真係有咁戇鳩嘅客

唔好笑呀 真係會 嫁
我有次食飯
個fd 同waiter 撞3😂
出入toilet 狂比人叫 落單👍🏻

叫錯人唔緊要
條傻鳩仲要投訴人先好笑
啲蝗成撚日都拖住啲喼周圍行
返7仔pt 有個大陸客買燒賣
之後見佢唔識叮 就教佢用微波爐
我叫佢閂埋道門先 再㩒個2字
過多陣佢問點解唔凍既
我問佢你有無擺個燒賣入去
佢話 無呀

呢個好笑
有個大陸女人攞起個牛皮手袋嚟睇 睇睇下問塊牛皮係隻牛第幾層皮

呢個好癲 應該係鄉下湯開牛

其實唔係個大陸女人on9
皮革的確係有分層
頭層皮係貴D
不過唔係做相關行業ge人未必會知道

咁睇嚟個女人仲醒過個sales

巴打好慘

仲有好多 數之不盡
有日落狗屎 有個客買完野遮架拎遮發覺唔見咗之後報警

其實呢個有咩問題?
佢真係俾人偷咗遮喎!
雖然有小題大做。
講到尾你間舖都有少少責任囉!
你叫人擺低但係又無幫人睇好,
再唔係俾個膠袋人裝。

係咪要配個員工守住個傘架

就係無人守
所以唔會放遮架
話之你地方濕
試過戲院明明唔比帶外來野食(其實你唔好比我見到就得,大家識玩),個癲婆仲要拎住大大袋m記,我截住佢,佢同我講話佢唔會食,但我已經見到

咁我好難做姐
佢仲講左一大輪野,又話叫我去入面睇個個都食緊,又話擺係我地到點樣保證仲食得
最後佢發晒癲係到大嗌話好唔滿意我喎(已經失控
戲院入面都聽到
真係痴撚線

拖到佢戲都冇撚得睇就啱

如果係咁之後一定要叫經理出黎死R爛R要多張飛啦

件事有少少複雜,我係唔俾佢入戲院嘅,叫咗Super出嚟,諗住幫我搞掂佢,點知佢叫咗個肥婆做先生,個肥婆勁嬲,個Super為咗息事寧人就比左佢入去

本身諗住冇嘢嘅, 點知開咗場10分鐘到佢出咗嚟就喺度發晒癲咁樣話我而家冇食嘢呀 我好嬲呀 我要你道歉 我唔睇戲啦

我同佢講 點解要我道歉 又唔係我錯

但係佢已經失晒控喺度鳩嗌,同行友人求我要道歉

我先道啦比面佢,點知個死肥婆話我唔夠誠意要我90度鞠躬

我即刻想鬧鳩佢 你冇嘢啊?

跟住佢仲要加多句話:一心諗住黎睇戲 我好失望囉有呢啲咁嘅服務態度

我心諗 我仲失望 香港有呢啲咁嘅客人

Btw 嗰陣就辭職 好想除咗套制服就屌柒佢

Ms.Tam 你叫我呀 ? 我升左職啦
我做飲食,我地公司有做學生餐
咁如果見到年輕人同細路都會問佢有沒學生證,
咁上年紀就唔會問
咁有次有個大陸大媽黎買野食,我take 完佢order叫佢去中央收銀台比錢,
然後佢比完錢番到黎,發現有學生餐,就話我點解唔比學生價佢,佢話佢有小朋友坐係枱果邊,
我心諗撚知你有小朋友,撚知你小朋友坐邊咩!
你點餐時又唔講,又唔show證比我睇,宜家錢又收左,緊係唔會比番學生價你啦!
跟住又話我唔提佢有學生優惠,
我話,唔好意思,宜家炒緊場,同埋要提既野好多,要問你加唔加大份量,又要問加唔加飲品,又要問加唔加配菜,我唔能夠提哂所有咁多野,再講我地有咁大個易拉架廣告牌同枱上邊呢個A4 menu廣告牌,已經足夠明顯架啦!
跟住佢仲要問咁宜家點(想R我比番優惠佢)
我咪答佢咁下次點餐時,睇清楚啲先囉!跟住佢就收皮!
on9 關於公司整左呢個學生餐優惠已經帶黎好多爭拗....唉...
Local客有時真係好煩 有禮貌既係佔大部份
大陸客10個有8都係笨柒或者戇鳩
好耐之前去M記

我: 朱古力新地 唔該

佢: 朱古力新地要咩味?

我: 吓?

佢: (唔耐煩) 朱古力新地要咩味呀?

我: 咖喱丫 唔該

佢: 朱右古力新地無咖喱味喎 先生 (態度好差)

我: (好大聲) 你都識講朱古力新地 仲問我咩味?

後面: 人地要咖喱味朱古力新地呀

佢之後條友知道自己柒到核爆 整完新地比我之後換另一個收銀 佢行開左後面

佢d同事我見到係度恥笑緊

我試過

: 三號餐飲薯條飲可樂拎走比八達通

: 可樂飲咩?

:吓?!

:飲咩可樂?

:飲黑色果隻可樂

之後佢先為意自己講錯左

你要飲red coke定coke zero呀仆街仔 陣間又話人無問屌鳩人

打電話嚟問你有冇開工
冇開工搵鬼聽你電話~

啱呀 打黎問你「想問下你地依家係咪開緊架」
唔係開緊咁就冇人聽佢電話啦下嘛

咁都要講句野嘅
.冇理由通左即刻收你線架

係囉
試通左唔通cut線玩電話咩

同感,不過我通常會問今日收幾點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞