一人一個做服務性行業見過最on9既客

747 回覆
75 Like 4 Dislike
case 1: 東歐佬
東歐佬

:先生 多謝你$299
:唔係有折咩?
:買滿千五全單有八折,你要唔要揀埋其他野?
:我早幾個月前黎果時你話我下次黎會比折我架,我當時都好奇你冇單冇卡點認得我架啦
: 先生 幾個月前...你係咪年頭2月果時黎?
: 係呀係呀 果日你著藍色裙架
: 你肯定係2月嘛?
: 肯定 一定冇記錯係2月黎
: 先生我諗你去錯鋪頭啦 呢間鋪岩岩今個月先開 而家就6月 2月果時吉鋪黎架
: .........

case 2: 香港西女人
老細

:你記唔記得尋日有個客姓林?
:記得 買唔多野R水吹左粒幾鐘笑得好開心
:佢話你好冇禮貌唔夠笑容 好唔尊重客人
:下 我病左戴住口罩佢點睇到我個樣
:佢投訴你戴口罩好冇禮貌好唔友善 唔會推介朋友黎買野
:......
不過呢單野最好野係我老細叫我要檢討
已炒老細
普洱讀左做普耳 笑到我

火灼壽司讀左做火焰壽司

讀嗰個係我老母

我都叫慣左火焰壽司

我都係

咁應該唔係同一人啦
我當時都反應唔切,
但係深深體會到 佢將佢嘅快樂建築喺我嘅痛苦上,
屌佢老母

下次同佢講 你個仔有我一半都恭喜你

屌佢老母
通常講得呢d說話個大人本身都唔係做d咩高學歷搵到錢既工作

記得之前有位巴打揸 uber

個巴打本身份工都幾高人工 揸uber 係興趣黎

咁有一既晚車左對父子

巴打

wa , 得嫁爛鬼benz 都學人揸uber , d 避震又差 ...

轉頭頭之後

ar 仔 , 第時俾心機讀書 , 唔係大個又要好似哥哥咁 , 揸車搵食嫁啦

係ar , 小朋友 , 記得俾心機讀書 , 如果你老豆當年有俾心機讀書 , 今日揸benz 果個就係佢啦

之後條on9 即刻發脾氣 , eq 低撚到
電話plan續約因為冇佣食平時都會叫個客打上去續,有次個客門市續唔到約喺門市喊

點解無佣食就唔幫人?
嚟到門市仲要打電話? 係咪on9?

令我想起有線窄頻
上到去佢公司都叫人打電話
痴鳩線
係海洋公園入面問海洋公園係邊
滑浪飛船會唔會濕身
大辣辣唔辣
做戲院試過俾人投訴未播完片尾字幕就開燈叫人走

呢個係你哋問題多過個客囉
客:熱奶茶走冰
lin毛係咸水定淡水魚?
之前翻老麥pt做收銀
有個中年麻甩佬埋嚟叫咗個餐
我問佢飲乜 佢話汽水
我即刻打咗個突 問佢 咩汽水呢先生
佢話汽水囉
買魚柳包餐
雞扒有冇得叫幾成熟
之前返暑假工
咁我地鋪係集團內某個brand既唯一專門店
D staff要買呢個brand用staff discount就一定要黎我地到
咁就因為咁成日接D on9 staff家屬
成日入黎話我個女我個仔係邊個邊個之類
心諗 關我鬼事咩
最印象深刻有次 有個c9拖住兩個c9入舖
咁我地serve佢啦 佢就話我識人係你地寫字樓架
佢話叫我黎揀架 話有折
我話好吖 你隨便睇 睇啱我拎俾你望下入面間隔
咁佢個c9團就開始巴之閉用手指好多個款叫我地拎
語氣係: 呢個!拎俾我! 仲有呢個!
其間佢地打唒俾全家問其他人買唔買咁
又係咁叫我地拎新既俾佢睇
大約係每個c9最後指點江山話要4件貨

咁其實每個staff咩職級都好,個quota都一樣
都無咩可能可以一口氣用quota買十幾件貨

之後經理就忍唔住出聲 問佢你朋友係邊位同事
因為找數要同事職員證同qouta card
或者我幫你打上去 問問佢先 之後佢就up左個staff名

然後10分鐘後個staff十萬火急行落黎
原來呢個staff係阿c9個fd個fd個女
根住仲話 唔好意思啊auntie 媽咪無話你地咁多個要
年尾我得返好少quota
根住佢己經好𤓓咁款
我地就即刻暗地裏反唒白眼
成個場幾十件貨俾佢地點到全部係地下 搬到我地死死下
最後佢3個c9拖左一件貨走 仲趾高氣揚
個staff係咁同我地講唔好意思
以為自己係熟客黎過食一次飯人地就記得你
帶枱時同你講話要坐返琴日坐張枱
撚記得你係乜水坐邊張枱咩on9
嗯?你琴日坐邊張枱架
做放題
大陸喱

我比左本order簿佢
上面果啲全部任嗌
咁有無蠔
有呀 不如你睇下本order簿先啦
(揭左一頁)邊到有蠔呀?
後面果幾版有架啦 你再睇埋其他有咩食
(揭番去第一頁)唔見有蠔喎
(幫佢揭埋)拿 呢到呀
哦 焗蠔 咁生蠔呢?
我地放題無生蠔喎
吓 自助餐都無生蠔 平時食開果啲都有架喎 算啦算啦 你地仲有咩食架
嗌凍檸茶加奶
個客話: 個雪糕咁硬點食呀
我心諗: 咁你等佢解一解凍咪得囉撚樣 🙄
我口講: 係呀 雪糕要well chill如果唔係怕啲客肚痾 一係我幫你搓暖佢囉好冇

個客之後點

佢呆一呆 我真係拎咗個雪糕揸住嚟搓 笑住咁望住佢 內心一路諗屌你老母岸鳩舞若衣 差啲衝口而出叫佢岸生 搓咗十秒佢feel到自己on9 話唔洗喇你去忙啦我等陣先食 對住呢啲人EQ低啲都心臟病發

贏左
仲有啲仆街好鍾意問: 有冇得平?咁貴嫁100蚊 出面邊到70蚊咋喎
有時嬲嬲地我會答佢: 出面平啲你出去買啦 依到係賣100蚊
普洱讀左做普耳 笑到我

火灼壽司讀左做火焰壽司

讀嗰個係我老母

我都叫慣左火焰壽司

火炙定火灼
聽過有人將魚柳包嗌做耶撚包
卡位對坐
有條友倒瀉野落自己度
之後企係身抺身啦
屎忽位仲有灘野係度
對面條佬又想幫佢 又企起身
咁張台唔係種係地度
幫手男一企
對面條友又比張台逼到坐番底落攤野度

屌我拎住塊毛巾一路行過去 一路狂笑

又有一次
有個女人
分別問我拎三次碗
爆緊場 佢又坐得遠
我就拎哂sideboard d 碗
一棟咁比佢 叫佢慢慢用
呢個係我on9

坐番落去果度笑左
有個大陸婆,煲冬瓜問我有冇淮山,明明連鎖商場買乜尻淮山,咪話冇食物賣囉

跟著佢以為我玩佢,好唔順氣咁走左。跟著我10秒後終於load 到

Y-3

真心好笑
個客無啦啦叫我試下個斜咩袋畀佢睇
有個啊嬸買左三百蚊野倒
多多問題都算
啲貨過哂機 計左係三百幾蚊
佢問係咪真係三百幾
咁我咪逐件逐件噤計數機計比佢睇
點知佢都唔信,話要我比紙筆比佢計一次
咁咪由佢自己去一邊慢慢計
最後佢計到啱就笑笑口話係喎真係喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞