一人一個做服務性行業見過最on9既客

747 回覆
75 Like 4 Dislike
做緊便利店 有次有個西女人黎買甜筒 比錢嗰陣自己整跌左落地 佢執返上黎照比錢 比完錢之後
=佢 =我
:拎過枝比我
:你可以自己去換 我地會見到
:我叫你去拎過枝比我呀 聽唔聽到呀
我心諗
死臭西明明自己整跌又係到發脾氣 有手有腳唔識自己去換咩 不嬲啲客話要凍換唔凍 包裝凹咗要拎過枝都係自己黎架啦 後面仲要有人排緊隊

咁你咪又死死地氣去換

係 我係廢柴
不過我行咗一轉比返同一枝佢

Gd job
試過戲院明明唔比帶外來野食(其實你唔好比我見到就得,大家識玩),個癲婆仲要拎住大大袋m記,我截住佢,佢同我講話佢唔會食,但我已經見到

咁我好難做姐
佢仲講左一大輪野,又話叫我去入面睇個個都食緊,又話擺係我地到點樣保證仲食得
最後佢發晒癲係到大嗌話好唔滿意我喎(已經失控
戲院入面都聽到
真係痴撚線
試過戲院明明唔比帶外來野食(其實你唔好比我見到就得,大家識玩),個癲婆仲要拎住大大袋m記,我截住佢,佢同我講話佢唔會食,但我已經見到

咁我好難做姐
佢仲講左一大輪野,又話叫我去入面睇個個都食緊,又話擺係我地到點樣保證仲食得
戲院入面都聽到
真係痴撚線

拖到佢戲都冇撚得睇就啱

多謝你 100蚊
Apple Pay
咩卡既?
Apple Pay
visa master or Ae?
都話Apple Pay

點解你唔直接講無apple pay?

我諗要入機 要揀返入邊樣既卡留底

未用過apply pay
個客係唔係一定要講apply pay link up咩卡?
賣錶 ,個大陸客入黎搵A牌子,作為sales,
我sell左佢買一隻牌子好d又出名嘅錶(下為B牌),
買完幾個鐘番黎屌我要退錢, 我、

:你誤導我買B牌,我明明要的是A牌!
:我係介紹,唔是誤導,你自己都上網查完資料又問朋友先決定買。
:我現在要換!而且B牌這錶不是他自己機芯!
:你揀A牌嗰隻都唔係自己機芯
:你怎麼不說!
:你無問嘛!

之後賴死係度又話要報警又投訴
喂大佬收據上面都寫得好清楚,貨品有問題可以換一次貨,買完唔鍾意無得換,而且戴左幾個鐘錶有少少花。
我同佢企硬唔退唔換!
最後公司廢老經理怕搞大件事 叫我退錢比佢
退完比佢 隻蝗笑到四萬咁口講謝謝
你老母d閪客就係咁樣比高層養成!
個客人真正退貨原因係買錶個預算超左,搞撚到佢老婆無錢買另一隻,比老婆屌

死垃圾sales sell人買第二隻牌子
根撚本為左啲佣sell人買貴野
仲夠話人搏認同
屌你老母垃圾sales

有乜問題 你情我願俾錢
我sell你 你可以唔買架 冇人拎支槍指住你個頭叫你買架喎
飲食. 我做reception
我間餐廳日日都訂枱full booking
啲客打黎訂枱 咁我話訂枱full 哂啦
你可以試下落黎walk in 排隊等
之後佢話好 過左一陣 個客走埋黎話要枱
當時爆哂場 出面仲要有幾張枱等緊
咁我就同佢講話幫你mark低名
排隊等位啦 之後個客就發哂癲
下 有無搞錯阿 我岩岩打電話黎
你同我講話walk in 有位喎

我心諗 阿小姐 你識唔識咩叫walk in 排隊等阿
Walk in不嬲都唔擔保有枱比你架啦
如果一定有枱比你就幫你訂左枱啦
仲叫你落黎walk in咩

最後 我比左幾張遲過佢黎既客入先

做得好
戇鳩客

多謝你 100蚊
Apple Pay
咩卡既?
Apple Pay
都話Apple Pay

係 佢唔講用咩卡我地收工埋數啲數會錯

咩apply pay個計設咁戇鳩?
下下要問個客,又容易產生誤會。
大大隻字寫住出口都照行入嚟
同佢講 唔好意思呀 呢邊係出口 入口係另一邊
佢同我講 我入嚟睇下咋嘛
係唔係盲撚咗呀

出口同入口係咪距離好遠?
唔收入場費嘅,咪俾佢入囉

咪就係
會展賣飛 大大隻字寫到明唔收五百一千
個客大大聲屌鳩我地話
「五百蚊都收 咁你仲收乜啊」

其實港幣由一毫到一百蚊紙成十一種我地都收既
返餐廳,個客叫第二個路過佢張嘅客落單,嗰條友唔理佢,佢話要投訴佢

笑撚咗
真係有咁戇鳩嘅客
上年太無聊去返下暑期工,係百佳上下架執下貨咁

有個小朋友同佢呀媽講:「嘩個哥哥係唔係可以免費買百佳d野架?」
(見我整開d箱拎食物上架)
佢呀媽:「緊係唔係啦」
仔:「真架? 如果係既話我都想做!!」
呀媽:「唔好tim呀仔,依d係讀唔成書既先做架,有媽媽係度你唔洗做依d架」

比人鬧我讀唔成書冇所謂,但佢個句「有呀媽係度」我真係火都黎
我都有呀媽教,咁講即係鬧我呀媽?

我就立即大大聲同佢講:「你冇野呀? 狗眼看人低?」
最後搞到幾大件事,d大粒野黎要我道埋歉
我心諗點解我要咁做?
到後尾個老母用埋英文問候我地,我用返英文鬧返佢佢聽都聽唔撚明

真係痴痴地

利申: HKU,分數夠入神科

巴打做得好
狗眼看人低
屌佢老母

多謝你 100蚊
Apple Pay
咩卡既?
Apple Pay
都話Apple Pay

係 佢唔講用咩卡我地收工埋數啲數會錯

咩apply pay個計設咁戇鳩?
下下要問個客,又容易產生誤會。

下咁個客up錯咪大獲
返餐廳,個客叫第二個路過佢張嘅客落單,嗰條友唔理佢,佢話要投訴佢

笑撚咗
真係有咁戇鳩嘅客

唔好笑呀 真係會 嫁
我有次食飯
個fd 同waiter 撞3😂
出入toilet 狂比人叫 落單👍🏻

咁我好難做姐
戲院入面都聽到
真係痴撚線

拖到佢戲都冇撚得睇就啱

如果係咁之後一定要叫經理出黎死R爛R要多張飛啦
返7仔pt 有個大陸客買燒賣
之後見佢唔識叮 就教佢用微波爐
我叫佢閂埋道門先 再㩒個2字
過多陣佢問點解唔凍既
我問佢你有無擺個燒賣入去
佢話 無呀
返7仔pt 有個大陸客買燒賣
之後見佢唔識叮 就教佢用微波爐
我叫佢閂埋道門先 再㩒個2字
過多陣佢問點解唔凍既
我問佢你有無擺個燒賣入去
佢話 無呀

笑撚咗
真係有咁戇鳩嘅客

唔好笑呀 真係會 嫁
我有次食飯

有次系合和旋轉餐廳食飯
去完廁所兜緊圈返埋位嗰陣
同個polo恤蝗帝擦身而過
突然一野捉住我隻手拉住我
「外!屎仇jan乸li!」
佢以為我係waiter,好撚惡咁凶我
我叫佢fuck off you jerk ass
佢直程想打我,我警告佢掂到我的話告都告撚死佢
個經理即刻衝過黎對我道歉同搵人帶走個蝗帝去廁所
然後送左支酒畀我賠罪
佢認得我熟客黎

笑撚咗
真係有咁戇鳩嘅客

唔好笑呀 真係會 嫁
我有次食飯

有次系合和旋轉餐廳食飯
去完廁所兜緊圈返埋位嗰陣
同個polo恤蝗帝擦身而過
突然一野捉住我隻手拉住我
「外!屎仇jan乸li!」
佢以為我係waiter,好撚惡咁凶我
我叫佢fuck off you jerk ass
佢直程想打我,我警告佢掂到我的話告都告撚死佢
個經理即刻衝過黎對我道歉同搵人帶走個蝗帝去廁所
然後送左支酒畀我賠罪
佢認得我熟客黎

系你老母
之前返暑假工
咁我地鋪係集團內某個brand既唯一專門店
D staff要買呢個brand用staff discount就一定要黎我地到
咁就因為咁成日接D on9 staff家屬
成日入黎話我個女我個仔係邊個邊個之類
心諗 關我鬼事咩
最印象深刻有次 有個c9拖住兩個c9入舖
咁我地serve佢啦 佢就話我識人係你地寫字樓架
佢話叫我黎揀架 話有折
我話好吖 你隨便睇 睇啱我拎俾你望下入面間隔
咁佢個c9團就開始巴之閉用手指好多個款叫我地拎
語氣係: 呢個!拎俾我! 仲有呢個!
其間佢地打唒俾全家問其他人買唔買咁
又係咁叫我地拎新既俾佢睇
大約係每個c9最後指點江山話要4件貨

咁其實每個staff咩職級都好,個quota都一樣
都無咩可能可以一口氣用quota買十幾件貨

之後經理就忍唔住出聲 問佢你朋友係邊位同事
因為找數要同事職員證同qouta card
或者我幫你打上去 問問佢先 之後佢就up左個staff名

然後10分鐘後個staff十萬火急行落黎
原來呢個staff係阿c9個fd個fd個女
根住仲話 唔好意思啊auntie 媽咪無話你地咁多個要
年尾我得返好少quota
根住佢己經好𤓓咁款
我地就即刻暗地裏反唒白眼
成個場幾十件貨俾佢地點到全部係地下 搬到我地死死下
最後佢3個c9拖左一件貨走 仲趾高氣揚
個staff係咁同我地講唔好意思

係咪 Swixe 太x
唔知算唔算on9
我做果到係有果汁賣

一天氣凍就會有人黎問 d果汁有無熱飲

乜有人會飲熱橙汁?熱西柚汁?

真心唔明

我雪糕鋪仲要有人問有無熱架
心諗幫你叮熱佢好無
以前喺地鐵做
有班蝗諗住十幾個人一齊share一張八達通用,一個入完閘就俾張卡第二條友入閘
第二個就梗係入唔到啦,跟住我就行埋去同佢地講要一人一卡
點知佢地成班人就屌鳩我話呢啲係乜野垃圾系統黎

最後我叫左佢地每人買一張單程票

咁我好難做姐
戲院入面都聽到
真係痴撚線

拖到佢戲都冇撚得睇就啱

如果係咁之後一定要叫經理出黎死R爛R要多張飛啦

件事有少少複雜,我係唔俾佢入戲院嘅,叫咗Super出嚟,諗住幫我搞掂佢,點知佢叫咗個肥婆做先生,個肥婆勁嬲,個Super為咗息事寧人就比左佢入去

本身諗住冇嘢嘅, 點知開咗場10分鐘到佢出咗嚟就喺度發晒癲咁樣話我而家冇食嘢呀 我好嬲呀 我要你道歉 我唔睇戲啦

我同佢講 點解要我道歉 又唔係我錯

但係佢已經失晒控喺度鳩嗌,同行友人求我要道歉

我先道啦比面佢,點知個死肥婆話我唔夠誠意要我90度鞠躬

我即刻想鬧鳩佢 你冇嘢啊?

跟住佢仲要加多句話:一心諗住黎睇戲 我好失望囉有呢啲咁嘅服務態度

我心諗 我仲失望 香港有呢啲咁嘅客人

Btw 嗰陣就辭職 好想除咗套制服就屌柒佢
有個大陸女人攞起個牛皮手袋嚟睇 睇睇下問塊牛皮係隻牛第幾層皮

呢個好癲 應該係鄉下湯開牛
好耐之前去M記

我: 朱古力新地 唔該

佢: 朱古力新地要咩味?

我: 吓?

佢: (唔耐煩) 朱古力新地要咩味呀?

我: 咖喱丫 唔該

佢: 朱右古力新地無咖喱味喎 先生 (態度好差)

我: (好大聲) 你都識講朱古力新地 仲問我咩味?

後面: 人地要咖喱味朱古力新地呀

佢之後條友知道自己柒到核爆 整完新地比我之後換另一個收銀 佢行開左後面

佢d同事我見到係度恥笑緊
N年前信和鋪頭仔賣玩具
咁我地公司有做VIP既
有盒玩具VIP買就好似158左右兩盒
如果唔係VIP買就好似貴廿蚊到

平時VIP俾錢時會自己講 我地check番
或者熟客仔一望就認得

有個女人星期六日最忙個陣黎買 無講係VIP 咁我梗係照原價啦

一星期後黎行街 就屌鳩我話有無攪錯乜乜柒柒唔折俾佢 我已經一路講唔好意思 可能人多 你又無講 依家不如check番 退番錢俾你

又話咩唔係錢既問題 係我態度問題
係都話要投訴我 要我打俾老細同佢傾
我咪打囉 老細同佢傾完 知佢咩料就同我講
"呀威 你鐘意點玩佢就點玩佢啦 唔好太耐呀 仲有一個鐘到就拉閘架喇"
之後我同個女人講 係咪要退錢
係既我要搵番一星期前張單出黎 你知啦 成個星期 都要啲時間架嘛

間鋪又細 我就坐喺到慢慢搵
佢就on99罰企喺到屌
其他客見到仲話
屌呢啲乞衣 你快啲俾廿皮叫佢死遠啲啦
笑撚到我 最後罰左佢企十五分鐘就放佢走喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞