一人一個做服務性行業見過最on9既客

747 回覆
75 Like 4 Dislike
做轉運 啲貨唔岩心水走黎屌我
支那人以為Apple watch 冇iPhone 可以打電話!買Ray Ban 太陽眼鏡要有度數
個客話: 個雪糕咁硬點食呀
我心諗: 咁你等佢解一解凍咪得囉撚樣 🙄
我口講: 係呀 雪糕要well chill如果唔係怕啲客肚痾 一係我幫你搓暖佢囉好冇

個客之後點

佢呆一呆 我真係拎咗個雪糕揸住嚟搓 笑住咁望住佢 內心一路諗屌你老母岸鳩舞若衣 差啲衝口而出叫佢岸生 搓咗十秒佢feel到自己on9 話唔洗喇你去忙啦我等陣先食 對住呢啲人EQ低啲都心臟病發
比錢埋單
客:我有8折架喎

我:你有VIP卡?

客:冇喎!不過我識你呢間鋪既經理!佢話我黎買咩都會比8折我!乜你唔知咩!?(態度度極差)

我:唔好意思,我唔清楚喎

客:你叫話得事既人出黎!

我:呢度我話事既,我係呢度既經理,有咩幫到 你?

利申:同一間鋪做左3年
你個夾壞左阿
比錢埋單

客:冇喎!不過我識你呢間鋪既經理!佢話我黎買咩都會比8折我!乜你唔知咩!?(態度度極差)

架係自己丟嘅活生生例子
放低2杯野飲佢問我邊杯有冰邊杯走冰
我話: 你估吓
比錢埋單

架係自己丟嘅活生生例子

呢個真係柒
以前暑期工賣月餅,未到中秋前係舖賣既,咁都要顧埋面包果到,有個客問我你地啲包有冇之由,我話下,之由?諗左勁耐未唔知係乜,咪問啊姐咩叫之由囉…點知個客勁大聲咁話之由你都唔知係乜啊?我load左陣,原來係講豬油
留名
試過係長沙灣做待應
個啊叔叫我埋去,問幾錢
我以為佢問果個野食幾錢 答左$28
之後個啊叔同佢個朋友講,指住我
二百咁平,仲諗住問二千你肯唔肯
我即刻o撚左,對住佢講,收皮啦屌你老母,係咪有病架,on9
中學做飲食partime 個間係日本嘢嚟 我 大陸客(兩位)
先生食咩
三文魚
請問要咩整法嘅三文魚呢 我地鋪頭有鹽燒三文魚頭、三文魚刺身、三文魚壽司等等
刺身
請問三文魚刺身 要4件定8件?
4件夠你食定我食?(之後同佢條女笑)
好 即係要8件三文魚刺身 重有冇其他?
乜你有其他俾我嗌咩
我哋餐牌上面有嘅嘢都有得嗌
咁你有冇清蒸三文魚啊(佢條女係側邊笑)
唔好意思我地餐廳冇清蒸三文魚
咁你就唔好話咩都有得嗌喇
之後我無理佢 走咗
我屌你 明玩嘢啫 為咗係條女面前攞威咁樣好好玩咩
你真係覺得好好笑咩

香港人知慧,笑著加料!
客: 我想問有無個個長方形既咩呀?
咩名?唔知呀
咩色?唔知呀
有無圖?無呀
on9,咁係咩呀
以前做美式快餐店 早餐轉午餐嘅時候會轉牌 間鋪規矩係未轉牌都唔好落午餐嘅野住 當時仲係早餐 有個西女人就話要麥樂雞餐
西女人

要麥樂雞餐 要xx餐
唔好意思小姐 未有午餐住 麻煩你等一陣再買
我要麥樂雞餐xxxxx
小姐請你等陣呀

跟住個西女人靜左啤住我 我又望住佢

你咩態度呀 叫你經理見我
好呀小姐

經理出現之後
我話要麥樂雞餐 佢話要我等 咩態度黎嫁etc

對比以上嘅真係好小事 但我嘅感受係 點解有啲港人真係可以咁垃圾 成日屌蝗冇禮貌 的確有啲蝗真係好撚仆街好冇禮貌 但其實你都係只係一個有香港身分證嘅垃圾蝗蟲嚟咋 唔好以為自己好清高
自從做過服務業 出街都會對服務業嘅人多份尊敬同禮貌 亦都提醒自己要努力 先唔再比啲垃圾屌鳩自己

雖然仲係廢青一個
試過係長沙灣做待應
個啊叔叫我埋去,問幾錢
我以為佢問果個野食幾錢 答左$28
之後個啊叔同佢個朋友講,指住我
二百咁平,仲諗住問二千你肯唔肯
我即刻o撚左,對住佢講,收皮啦屌你老母,係咪有病架,on9

痴撚線 以為自己好風趣幽默好型咩 死雞蟲
中五果年暑期工做waitress
有次星期六晚市,勁忙
有個阿叔叫我過去,跟住同佢個仔講"記得俾心機讀書呀,唔係第時好似佢咁返呢d工"
跟住同我講"冇野啦,你走啦"
果一刻好忙冇乜野,夜晚放工諗返起眼濕濕

後尾轉左做補習,同d小朋友好fd, 人工又高d

唔屌尻佢?

我會好撚串咁講,係呀真係要比心機讀書呀。我大學畢業都係做呢啲工。你唔比心機讀,屎坑都無得洗!
一個用左十年嘅枕頭,想拎返嚟退貨
中學做飲食partime 個間係日本嘢嚟 我 大陸客(兩位)
先生食咩
三文魚
請問要咩整法嘅三文魚呢 我地鋪頭有鹽燒三文魚頭、三文魚刺身、三文魚壽司等等
刺身
乜你有其他俾我嗌咩
之後我無理佢 走咗
你真係覺得好好笑咩

香港人知慧,笑著加料!

你on9者做pt使鬼淆個客,你都話餐牌上有都可以嗌,你咪串番佢話邊度有清蒸兩個字阿先生,我讀書小,係咁重覆餐牌有嘅都可以叫,睇佢點
先生食咩
三文魚
刺身
乜你有其他俾我嗌咩
之後我無理佢 走咗
你真係覺得好好笑咩

香港人知慧,笑著加料!

你on9者做pt使鬼淆個客,你都話餐牌上有都可以嗌,你咪串番佢話邊度有清蒸兩個字阿先生,我讀書小,係咁重覆餐牌有嘅都可以叫,睇佢點

做pt真係乜都唔驚玩大佢玩盡佢都得
以前做餐廳PT,
有枱客,2個男人,1個女人帶住個BB,
我話 你地碟xxxx(野食名)到左,想擺係邊呢?
個兩個男人話碟野個女人嗌,叫我問個女人,
但個女人無視我繼續傾計,我再大聲問!
個女人好嬲咁望住我,無出過聲,咁我就求其擺低就諗住轉身走,點知個女人大聲話 :我個仔掂到點算啊?(個Bb坐既位根本掂唔到)有咩事係咪你負責啊? 有無搞錯啊你!咩人來嫁?係咁鬧(下略唔知幾多百字)全部客望晒過來,我笑笑口咁望住佢
格離個兩個男客
香港啲八婆客最麻煩
以前喺海港城某舖做sales
有個女人入嚟問我LV點去
咁叫佢落返地面入啦
點知隔一陣佢走返入嚟鬧我
2樓咪有入口囉
抵你一世做sales
嗰陣啱啱出嚟做嘢
委屈到喺貨場喊咗出嚟
之前返麵包鋪PT
有日有個死肥婆同個仔黎買野,咁岩我係到收錢
死肥婆

總共幾多幾多錢
(望住個收銀機唔郁)
(重複多次要收佢幾多錢)
...唔係有折架咩?!
無架喎,無做優惠啊小姐
我成日都黎買野你地阿頭成日都俾8折我,你唔認得我咩?
下我都唔識你做咩要俾折你?

跟住個肥婆望住我,我咪望下佢,佢好似好唔滿意我
之後另一個同事見到過黎好聲好氣同個死肥婆講即刻俾折你
就係呢啲人助長啲人黎R著數同埋買個包都要R折真係好嘔心
死肥婆永遠最麻煩
普洱讀左做普耳 笑到我

火灼壽司讀左做火焰壽司

讀嗰個係我老母
普洱讀左做普耳 笑到我

火灼壽司讀左做火焰壽司

讀嗰個係我老母

我都叫慣左火焰壽司
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞