一人一個做服務性行業見過最on9既客

747 回覆
75 Like 4 Dislike
越(覺得自己)高級同有身份地位的客越柒
有次我返office執返個case的所有file出黎 (幾多下, 成6,7年)
我預左執野, 咁當然就sports wear算啦
自己一個人一箱又一箱搬出門口reception
搬搬下有客上黎, 一家三口, 個小朋友5,6歲左右啦
咁佢就搵律師搞離婚, 無appointment
recept見我無出聲就話坐下等等律師未得閒
一坐底就叫我小心唔好整到佢個仔
(坐到無雷公咁遠, 我想成箱file車過去都至少要練練排雲掌先啦 )
又話好污糟好大塵, 又係話叫個仔畀多d心機讀書
唔係就似叔叔咁, 又教我點搬點用力放邊度, 話我死蠢
我就笑住咁叫recept斟杯橙汁畀個小朋友啦
我去完個廁準備見客, 心諗順路就自己斟埋啦
我畀杯橙汁個小朋友, 話佢好乖好聽話無周圍跑所以請佢飲
佢老豆同個西女人(後尾先知同行個女人就係第三者)就即時黎料
話我有無搞錯亂咁畀野佢個仔飲
又話我邋邋遢遢, 又話我無出息又盛唔好教壞佢個仔
我咪派卡片畀佢同佢講唔得閒接佢單case
叫佢搵過第個律師, 嗰下佢2個
臨走畀左2支水個小朋友, 叫佢請爸爸同姨姨飲水
佢地都口渴架喇, 同埋叫佢要聽爸爸話讀好d書

睇到好爽

睇到好爽

巴打 服務性行業呀

睇到好爽

巴打 服務性行業呀

不過都一樣係個客既ON9野呀
有個大陸客攞住杯野問我可唔可以攞走
我當然話可以 諗住攞個外賣杯裝比佢攞走啦
屌知知on9 成杯(茶記個d硬膠杯)野直接頭也不回咁攞走左
最戇鳩既Sales得唔得
細個去買鞋 揀左對Timberland (個時未興)
無Size 佢比左對細4個碼既我試 仲要唔講
我話著唔到落去 佢話著著下會鬆
我問佢 咁你會唔會買對細4碼既鞋去著鬆佢
佢即黑面
試下中間都聽到佢同另外既Staff話會搞得掂我(呃)
最戇鳩既Sales得唔得
細個去買鞋 揀左對Timberland (個時未興)
無Size 佢比左對細4個碼既我試 仲要唔講
我話著唔到落去 佢話著著下會鬆
我問佢 咁你會唔會買對細4碼既鞋去著鬆佢
佢即黑面
試下中間都聽到佢同另外既Staff話會搞得掂我(呃)

睇到好爽

巴打 服務性行業呀

所以唔係針對服務行業
係好多香港人習慣只睇表面

眼見未為真呀港豬
得聞用下個腦用少啲個口啦
lm

睇到好爽

巴打 服務性行業呀

都係服務性, 一樣都係服務緊自以為是的人
上年太無聊去返下暑期工,係百佳上下架執下貨咁

有個小朋友同佢呀媽講:「嘩個哥哥係唔係可以免費買百佳d野架?」
(見我整開d箱拎食物上架)
佢呀媽:「緊係唔係啦」
仔:「真架? 如果係既話我都想做!!」
呀媽:「唔好tim呀仔,依d係讀唔成書既先做架,有媽媽係度你唔洗做依d架」

比人鬧我讀唔成書冇所謂,但佢個句「有呀媽係度」我真係火都黎
我都有呀媽教,咁講即係鬧我呀媽?

我就立即大大聲同佢講:「你冇野呀? 狗眼看人低?」
最後搞到幾大件事,d大粒野黎要我道埋歉
我心諗點解我要咁做?
到後尾個老母用埋英文問候我地,我用返英文鬧返佢佢聽都聽唔撚明

真係痴痴地

利申: HKU,分數夠入神科

痴線!點解咁多仆街會同D 細路講要讀好D 書, 唔係第日就會好似佢咁架喇....乜乜柒柒
做乜啫?而家做雞做賊咩?駛唔駛咁撚樣講野?

我當年去做裝寬頻,都成試過好多次呢種情況,真係以為自己仔女好鳩叻。

利申 大學畢業
自己有出去做pt,亦都有幫屋企舖頭手。

兼職賣戒指耳環女人嘢,賣衫都做過,大陸客有啲係煩係冇禮貌,但係你西返佢又冇乜問題 當然要睇下情況,串客都要保持服務業假笑嘅。

試過同第二個客講緊嘢,另一個大陸女人拍我膊頭,拎住隻手鈪(隻鈪好普通,冇機關,直接笠),問我點戴。我同果位客人講左句唔好意思,請等等。跟住轉頭對住個大陸客,勁慢動作,笑住,咁戴隻鈪,「就是這樣,明白嗎?」

大陸客西人多,但都有啲超豪爽又有禮貌嘅。係香港臭西港女特別乞人憎,r折,扮識老細,尖酸刻薄,件貨新極唔夠新,折極都唔夠平

自己屋企舖頭(賣文具)我更加唔care。試過有個港媽係話我地啲書包睇落唔好用點點點一睇就知易爛,彈三彈四其實係想講價。我老豆行過話「去千色店買個gip(唔識打 )俾你個仔啦!唔好用書包喇」

又試過我係度執貨,有個西女人同個女講話「俾心機讀書,唔係好似姐姐咁辛苦做呢啲嘢」我老母聽到即刻 話「我個女讀書放假返黎幫我手,咩呢啲嘢呀!你識乜呀!」

做零售真係知道乜人都有。

勿相認
Case 1

唔好意思啊兩位今日航班坐滿要分開坐
我有比錢買機票架喎點解要分開坐?

屌你老味買機票包連位架咩有位比你坐仲想點 坐私人飛機啦不如

Case 2
兩男兩女一齊late show boarding gate
屌遲左少少咋喎你隻機都未走點解唔比我地上?
機門閂左喇因為加上四位真係遲左

其中兩名終極mk港女狂屌狂屌又話閘口遠乜春乜柒,完全冇覺得自己遲到有咩問題,啊大佬啊你而家搭巴士咩 唔好講自己搵唔到閘口,飛機上面二百幾條友都上到機,到底閘口有幾遠同埋幾難搵?

( Show Blocked User - 朗尼稱霸🇨🇳 )

支那旗

block左睇到支棋喎
番foodcourt,兩個後生港女叫杯野飲少冰,
經理一早話過少冰比少啲(我諗好多飲食都係咁)。
我比少左1cm水位左右,點知兩條女係咁話上次食唔係咁少,我已經好有耐性解釋左好耐叫少冰就係咁上下。
其中一個麻煩既仲要問我點解仲有冰
另一個就話不如溝水或者加番啲冰落去
一個比一個on9都算。
佢地走左之後 麻煩d個條女番轉頭比張相我睇,
仲要同我嘈話上次食係冇咁少
我話總之經理定左份量係咁,
然後條女問我員工number。
咁我就緊係非常歡迎佢投訴我啦
咁多不知所謂既老豆老母狗眼看人低

幾年前,我有個朋友放暑假係美國返嚟香港,佢女朋友喺英國讀master,都係放暑假返左香港,簡單D講兩個完全不愁衣食,純粹想搵份part time一齊返工放工日對夜對

佢地去左一間地舖cafe返工,有一日佢地出左去抹落地玻璃,又有個咁樣嘅老母經過,叫個仔讀多D書,如果唔係就要大熱天時喺度抹玻璃

佢地只係話,係啊,我地就係讀得唔夠多書先要係度抹玻璃

有時唔駛同呢D井底之蛙勞氣,柒嘅係佢地
試過就收鋪 有兩條女行入試身室 想試衫 我同佢講唔好意思小姐 我地要收鋪啦 佢系撚哂面話 乜你地唔係收1點咩
係吉之島入面問 請問吉之島係邊到
有個師奶打尖,叫佢排返隊
師奶:「你邊隻眼見到我冇排隊」
之前斷手打住石膏番工
舊石膏簽曬名畫曬公仔
個大陸客見到
問我「你貪靚先當飾物戴住佢定真係整到隻手?」
心諗屌你老母
過年收十一點佢十點十入黎
即刻話冇人得閒耍走佢

利申:腦細去左叫雞賴低我鎖門

啱啱在fb 見到,一定係呢個

有次係惠康排緊隊俾錢
前面個女人諗住用200蚊coupon
點知過左期成年
佢仲要問個收銀可唔可以退返做現金
落左半閘/大半閘都要走入黎問close左未

屌呀唔close我落閘比你玩考腰力呀?

打電話嚟問你有冇開工
冇開工搵鬼聽你電話~

啱呀 打黎問你「想問下你地依家係咪開緊架」
唔係開緊咁就冇人聽佢電話啦下嘛

咁有啲食肆會落場,但係又會聽電話喎
賣電腦

大陸女人 (全國語對話)

A! 這個是什麼 來給我介紹一下

這個是^]¥}+}^¥]**\€\¥€~! 有分顏色

我聽不懂你最後就什麼

我是說 這個型號有分顏色 有金 銀 粉 的

哦 我會不會這樣說 你都不懂說中文的嗎? 你應該說 這個有不同的顏色

對呀 我都不懂說中文的 整個香港都是這樣的啦

佢之後黑面走了
試衫漏左條底褲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞