一人一個做服務性行業見過最on9既客

747 回覆
75 Like 4 Dislike
on9客walkin一個人要坐張8人大枱 唔比坐就問經理識唔識做生意 話其他地方比咁坐 經理同佢嘈 嘈完就大叫 '叫你地老闆出黎' 經理話唔做佢生意就係到掉枱面d杯落地下 痴撚線 最後睇住佢比2個黑鬼實q拖走 好好睇 中環特別多痴線佬
1.一入枱鬧9經理講嘢大聲 叫佢行開d
要自己揀,阻咗後面啲客揀位

2.個客唔肯落酒單(要下單,以免18歲以下攞酒飲)
我男友提醒咗3次都唔肯寫
仲話: 家陣你service我定你service我呀?
英文都用錯
男友喺遠少少屌9佢:俾百𡃁蚊食餐飯當自己老細呀
個客應該聽到 勿相認

講乜呀
指住方包問我
咸定甜
之前返d集團餐廳waitress
幫個客點餐

請問先生餐飲要咩呢?
你電話號碼幾多?你可唔可以俾你個電話號碼我?
下?甘你飲d咩?
你受唔受溝呀?你唔話俾我聽我就唔飲!
心諗:on 99,你咪撚飲呀!撲街,走啦,咪撚係度(真人真事
落左半閘/大半閘都要走入黎問close左未

屌呀唔close我落閘比你玩考腰力呀?

試過落左大半閘
我地係咁嗌話收鋪啦下次再黎
條友爬入黎
返工間餐廳同另外嗰間餐廳痴住(開放式嗰類)
隔離鋪有枱客佢可以大大聲叫過嚟叫我幫佢埋單
啱先比條八婆問有味有ya, 我問佢咩黎,佢再問我有冇rose dark 我諗左好耐唔知佢講乜。跟著佢話我果雨夜bu懂煙雨夜bu懂 後尾問番同事佢應該係問有冇roasted duck
客:買野平呀
客:我朋友係會員買野平呀
我:哦⋯⋯你朋友係會員咁會有9折嫁
客:我朋友個名叫馬友萍呀
我:

打緊八號風球,有客打黎話想check下佢班機會唔會cancel或者delay
一開出黎,屌佢2個禮拜後先飛

都係打風,不過係落咗八號波之後
大陸客(好似喺珠海):你們香港今天台風啊??? 我們怎麼不知道
係醫院
有patient用果啲便椅係床邊屙屎

隔離床patient問我:姑娘,佢幾時屙完呀,好臭呀

指住方包問我
咸定甜

應該有啲地方有分
唔收鋪都唔入黎睇鞋買衫,阻人收工又齋試唔買 屌你老母
之前返d集團餐廳waitress
幫個客點餐

請問先生餐飲要咩呢?
你電話號碼幾多?你可唔可以俾你個電話號碼我?
下?甘你飲d咩?
你受唔受溝呀?你唔話俾我聽我就唔飲!
心諗:on 99,你咪撚飲呀!撲街,走啦,咪撚係度(真人真事

甘你老母
返工間餐廳同另外嗰間餐廳痴住(開放式嗰類)
隔離鋪有枱客佢可以大大聲叫過嚟叫我幫佢埋單

其實又有咩問題?
你哋人手唔夠,仲話個客大聲叫隔離舖埋單?!
有個客問個同事話想試件衫,但件衫有條alarm綁住,佢話要拆左個alarm黎試,但公司規定唔可以,跟住個同事叫我過去幫手點算,我一過到去想了解件事,比個垃圾客講句so stupid,我屌你老母我咩事都唔知點幫你啊,最後仲要嫌我公司啲衫cheap,屌你老母又要買又要屌,個個都試到係你試唔到嘅死肥婆
year1返餐廳part time receptionist
咁間鋪就有分店嘅,成日有客打去分店電話度book我哋餐廳嘅位,不過多數都好好態度問返我哋可唔可以安排張枱俾佢哋,我多數都盡幫。
有一晚好full,有個六十歲打扮到好金好紅戴超嘅阿婆一嚟就同我講xxxxxx xx十位,我search system就冇,問佢係咪book咗去xxx分店呀,佢就話「我肯定冇呀!你痴㗎?」
我當堂忟咗,仲check到佢真係book錯。個阿婆就爆曬粗話我哋做咩唔提佢book錯,我心諗,大佬點知你原本想book邊間呀?
我就話:「其實你打電話嚟book嗰陣,我哋聽電話都會講清楚係邊間分店先㗎。或者你可以同屋企人去返xxx分店呀,好近㗎你哋嚟得切㗎」
佢就繼續鬧鬧鬧,又話我態度差唔安排位俾佢,又話我有心幫佢book錯,佢啲屋企人企到遠扮唔識佢。
閪客遇得多,印象最深刻就係佢

仲有啲落咗半閘都捐入嚟問有冇得食,被人話「唔讀書就好似佢咁」都試過
做樓上鋪,成日見到啲大陸客搭lift落地下都係禁一樓,然後就會搭返上黎,先識搭返落去地下

有次有個大陸客問我,點解香港咁奇怪,落地下唔係一樓而係G樓 話咁樣好麻煩

我同佢講 有咩問題呢?你去到商場仲驚啊,都唔知上幾多層先到一樓

有啲仲好笑,一入到黎就問我攞水飲,我話我依到冇賣水,佢就鬧人啦「乜你地啲香港舖頭咁冇良心架,水都冇得比客飲,大陸唔係咁架」

我心諗 大陸服務咁好,好心你死返上去啦

到到地方文化唔一樣 就要入鄉隨俗架啦,啲大陸人係都要認為自己熟果套就係國際標準咁
有個客問個同事話想試件衫,但件衫有條alarm綁住,佢話要拆左個alarm黎試,但公司規定唔可以,跟住個同事叫我過去幫手點算,我一過到去想了解件事,比個垃圾客講句so stupid,我屌你老母我咩事都唔知點幫你啊,最後仲要嫌我公司啲衫cheap,屌你老母又要買又要屌,個個都試到係你試唔到嘅死肥婆

肥婆真係麻撚煩
個客話: 個雪糕咁硬點食呀
我心諗: 咁你等佢解一解凍咪得囉撚樣 🙄
我口講: 係呀 雪糕要well chill如果唔係怕啲客肚痾 一係我幫你搓暖佢囉好冇
試過落左半閘 最後一個客比緊錢
有兩個師奶拉開道閘入黎

同事: 濕鳩師奶:
: 小姐唔好意思我地夠鐘閂門 聽日有貨返 聽朝可以再黎睇過
: 我依家要入黎睇呀! 你地做唔切咪OT囉
仲要一路西口西面睇衫
全部同事一齊啤撚住個兩條友
應該係feel到好大殺氣所以兜左個圈就走左
如果我係個位同事我真係會爆
可惜當時自己係借舖過去幫手
人地senior未出聲都無辦法
個客話: 個雪糕咁硬點食呀
我心諗: 咁你等佢解一解凍咪得囉撚樣 🙄
我口講: 係呀 雪糕要well chill如果唔係怕啲客肚痾 一係我幫你搓暖佢囉好冇

個客之後點
返pt商場保安遇過唔少,數唔晒。講下其中一個近期既

on9佬:你地xx商場既中文名叫乜?
我心諗:你老母係你老豆淨老母呀

以前未做野果陣比人串兩句就嬲,而家已經麻木晒
遇過幾個客都係咁 收錢問佢有冇會員卡
問返我攞員工證俾折佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞