[新年新開始]西裝,皮鞋討論帖(2)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
https://www.permanentstyle.com/2009/05/ignore-gq-and-cold-beer-tailors.html
見Simon Crompton講過間香港鋪頭叫E Italian,唔知呢度有巴打試過
黑色中筒皮鞋休閒可以點襯好
黑色中筒皮鞋休閒可以點襯好

dr marten 黎
我都想買church's grafton都好似唔抵

買啦,等farfetch特價好抵
今日marsell Chelsea
應該唔啱你哋囗味
有無d blog 介紹下馬臀皮皮鞋點打理同埋有無馬毛掃嘅淘寶link推介下
岩岩對carmina shell 到左貨,新年後開黎著

Alden of San Diego個 Mac method
因咳到飛起著到咁

巴打,你件jacket隻色好靚,可唔可以問下係咩料黎?
我都想買church's grafton都好似唔抵

買啦,等farfetch特價好抵

啱啊 herrings果只好似冇咁修長

根據賣布嘅形容, 呢塊係beige色嘅soft tweed, 不過我見隻色同啲camel hair wool類近, 所以買塊黎做jacket.

根據賣布嘅形容, 呢塊係beige色嘅soft tweed, 不過我見隻色同啲camel hair wool類近, 所以買塊黎做jacket.

Thanks, camel色真係好靚,我對呢隻色冇乜抵抗力

論versatility, camel色jacket同navy jacket真係不遑多讓.

如果冬天返工wardrobe, 唔需要話好嚴格要著淨深色business suit的話, 其實一件camel色, 一件navy色, 一件olive背景色嘅gun check jacket各一, 再加幾條 灰或藍色褲 (tweed, flannel, fresco, hopsack等等), 已經夠你mix and match足一個work week已又唔會比人日日都著住同一套衫嘅感覺.

論versatility, camel色jacket同navy jacket真係不遑多讓.

如果冬天返工wardrobe, 唔需要話好嚴格要著淨深色business suit的話, 其實一件camel色, 一件navy色, 一件olive背景色嘅gun check jacket各一, 再加幾條 灰或藍色褲 (tweed, flannel, fresco, hopsack等等), 已經夠你mix and match足一個work week已又唔會比人日日都著住同一套衫嘅感覺.

多謝教學
岩岩呢個冬天開始豐富緊個wardrobe, jacket都平平地買左幾件玩下試下,反而褲就成日搵唔到岩心水。因為返工都唔洗好formal,所以好多時都係著chino
留名學野
因咳到飛起著到咁

仲未好返啊?
買shirt 你地通常去邊到買?
G2000果d款真係不堪入目
因咳到飛起著到咁

仲未好返啊?

鼻水長流喉嚨痕,無惹到你麻?

訂造
身型問題無現成fit,XS都太大

多謝教學
岩岩呢個冬天開始豐富緊個wardrobe, jacket都平平地買左幾件玩下試下,反而褲就成日搵唔到岩心水。因為返工都唔洗好formal,所以好多時都係著chino

買唔到現成,倒不如度身訂做,價錢雖然無得同你普通一條RTW比,但勝在可以啱自己心水。

訂造

邊間唔好講 ac果d貴嘢

訂造

DB ,Firenze訂造既未到,都平過AC

訂造

DB ,Firenze訂造既未到,都平過AC

請教一下,
各位巴打有無去過葵芳新都會個間整西裝?

無存在感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞