[新年新開始]西裝,皮鞋討論帖(2)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike

thx 睇下佢幾時減價先。

完左囉,睇佢odd stock吧

6月應該會有

但好野永遠未到減價已清光

完左囉,睇佢odd stock吧

6月應該會有

12月個排見到對carmina brogue cap toe Oxford
2千都唔洗 又有自己碼 都冇買到
早排身痕又入左對jm weston signature loafer
未開箱 上左腳再同大家分享

不孝子 快d出圖!

係邊到入手?大概幾錢呀?

波特先生 under 4k
不過要注意size 會比一般著開大半號
早排身痕又入左對jm weston signature loafer

肉乾巴打對jm weston有冇咩見解

6月應該會有

12月個排見到對carmina brogue cap toe Oxford

減價時好講心理質素
要做到快 狠 準

幾好呀,雖然近年貴左,但以大牌子黎講水準都算keep得算好。尤其for casual 好好,Y tip bluchers 同U tip loafers 都好signature。pattern未必個個人鐘意,有d人會覺得薯,但我個人幾鐘意。夏天一對JMW loafers 加白麻褲、淺藍linen shirt、olieve suede皮帶。

無敵。

減價時好講心理質素
要做到快 狠 準

Bespoke 無價減

減價時好講心理質素
要做到快 狠 準

Bespoke 無價減

爭取下

減價時好講心理質素
要做到快 狠 準

Bespoke 無價減

爭取下

得閒係街試定d碼先做好準備。

減價時好講心理質素
要做到快 狠 準

Bespoke 無價減

爭取下

大戶試下一次過做幾對可能平呢
聽日上H記做人生第一套bespoke,有無野要留意?

減價時好講心理質素
要做到快 狠 準

Bespoke 無價減

爭取下

唔會講價
除非人地主動offer
呢個係大原則

Bespoke 無價減

爭取下

大戶試下一次過做幾對可能平呢

其實依家我用既maker都會offer 少少俾我既...不過咪又係...

記住攞折

幾好呀,雖然近年貴左,但以大牌子黎講水準都算keep得算好。尤其for casual 好好,Y tip bluchers 同U tip loafers 都好signature。pattern未必個個人鐘意,有d人會覺得薯,但我個人幾鐘意。夏天一對JMW loafers 加白麻褲、淺藍linen shirt、olieve suede皮帶。

無敵。

多謝介紹
上腳圖

無敵。

多謝介紹
上腳圖

Why black

無敵。

多謝介紹
上腳圖

Why black

個人喜好
下對可能olive green or blue

多謝介紹
上腳圖

Why black

個人喜好

Ok,鐘意就得
呢對幾乎perfect fit

Why black

個人喜好

Ok,鐘意就得

嘩射左
見到牛仔褲 順便問下
想搵條好睇少少既中腰牛仔褲
APC既petit new standard好唔好
如果襯皮鞋 個小腿位會唔會太修而搞到唔好睇?

之前一路著開cheap cheap uniqlo

記住攞折

高登仔老闆好似未番工 唔知你拎唔拎到折

個人喜好

Ok,鐘意就得

嘩射左
見到牛仔褲 順便問下
想搵條好睇少少既中腰牛仔褲
APC既petit new standard好唔好
如果襯皮鞋 個小腿位會唔會太修而搞到唔好睇?

之前一路著開cheap cheap uniqlo

Petit new standard好穩陣但咁既價錢唔算好detail
反而uniqlo真係性價比之王 我估你入左petit唔會有太大pleasure
依家著緊條rrl造功幾靚又幾修身 用okayama布
巴打得閒可以去ralph lauren試下

學上面巴打講,提及一下高/連登睇下有無折。

小弟不才,唔係太明白注意事項係甚麼,因為去得舖頭(H記也好,其他舖頭也好)做衫褲自身都應該有idea想做啲咩,例如問價,做full canvassed同half canvassed 價錢邊樣適合自己嘅budget,跟住件jacket係single breasted定係double breasted,single的話你想兩粒鈕定係3-roll-2,lapel闊窄(個人prefer較闊,因為出黎效果較大方俐落)gorge line高低,件jacket嘅衫同袖長度,quarter嘅opening做開定係收,jacket後面做single定係double vent,心口同hip pocket點做(welt、jetted、jetted with flap、open patch定open patch with flap?),個膊想做natural啲定係較structured同roped,條褲做高定低腰(個人prefer高腰因為jacket扣埋鈕時唔會出現個恤衫三角型),褲腳做full、half定係no break等等等等, 以上只係做一套2 pc suit一小部份嘅 spec,而講得bespoke就當然係你自己心目中已有idea(如果唔係的話同rtw或mto無甚分別),視乎間舖可唔可以execute,所以要留意,除咗上面講嗰啲之外,最應留意係點同舖頭好好溝通,大家講清講楚,可以避免無謂嘅誤會。你講得明確你想要點做,人地就可以較為準確地比意見你去做靚件衫。
同意樓上 最緊要知自己想點
唔係再好嘅裁縫都整唔到套岩你心水

利申: 第一套 bespoke 係DB做
做完硬係覺得差d嘢 但又唔知差咩
同意樓上 最緊要知自己想點
唔係再好嘅裁縫都整唔到套岩你心水

利申: 第一套 bespoke 係DB做
做完硬係覺得差d嘢 但又唔知差咩

買多左就知架喇
人人都要交學費
該交的學費一個崩都無得走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞