[新年新開始]西裝,皮鞋討論帖(2)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike

邊間唔好講 ac果d貴嘢

DB ,Firenze訂造既未到,都平過AC

Simone Abbarchi?

對,上月去完

有無順便去corcos整返套?
新入黎問下
今日搭車見人西裝打扮
但對鞋前面睇係皮鞋
後面睇原來係拖鞋
想知呢種叫咩鞋,邊度/邊個牌子有得賣,唔該

個人推測你係講係呢款
https://www.mrporter.com/product/833361

巴打好勁

有無圖? page not found

Gucci backless loafers

邊間唔好講 ac果d貴嘢

DB ,Firenze訂造既未到,都平過AC

Simone Abbarchi?

對,上月去完

有無順便去corcos整返套?

是咁的,我係想去八掛下,不過老婆拉走左,係Saville Row都係咁
同埋去得四日,我又係睇博物館可以睇幾日既人,無乜時間去預定以外的地方…
新入黎問下
今日搭車見人西裝打扮
但對鞋前面睇係皮鞋
後面睇原來係拖鞋
想知呢種叫咩鞋,邊度/邊個牌子有得賣,唔該

個人推測你係講係呢款
https://www.mrporter.com/product/833361

巴打好勁

係咪得GUCCI先有....
好貴
Bugdet大約一千蚊度想買條現成西褲返工,請問pt01嘅褲買唔買得過?各位巴打有冇其他推介? Thx
想問下褲 如果著boot巴打們會唔會整短啲?即係短過no break去到對boot個位
另外個cuff既大細應該要幾大先好睇

第一次up相
Bugdet大約一千蚊度想買條現成西褲返工,請問pt01嘅褲買唔買得過?各位巴打有冇其他推介? Thx

有咁平咩

係咪得GUCCI先有....
好貴

個款叫Gucci backless loafers,係因為gucci第一個加horsebit buckle上鞋上面,但唔係只有Gucci做。
前兩頁問左1500-2000budget
唔該晒各位巴打 你地啲意見我有記低咖

香港好奇怪
一千尾一對19膠sneakers通街都係
反而正常少少既皮鞋就見唔到
唔好話西裝

我做左嘢無耐都同意
翻office 一星期著5日既皮鞋 西裝又話貴又話唔抵
但幾千蚊買對yeezy就好撚正呀
不過最睇唔過眼就係俾好小筆直就學人講要求
其實打咁嘢係想留名學下嘢

你話俾幾千蚊買對design brand sneakers 我都可以話你有錢 鐘意causal wear 起碼都係真皮
買對19炒價yeezy ub 都要幾千蚊仲要膠做
出面班潮人仲成日對住ub 打J好想要好想買

Ub 都話因為舒服姐 同都係千零蚊算啦
Yeezy炒到成3千幾 真係on9
不過講到尾 d波鞋幾錢唔緊要
但肯比幾千買波鞋 買皮鞋個陣2千蚊都話貴個班
真係正撚樣

第一次up相

Ok 啵巴打
返到香港一snap
harvey nicols 皮鞋做緊折

買左對loake 千一 原價2790
我法國品客上電視著d button down都有collar roll
返到香港一snap

買左呢個款既黑色
我法國品客上電視著d button down都有collar roll

除非個領好似h and m嗰啲窄到無人有,如果個領片有翻三吋半, 個button down collar做得decent嘅roll並不難. 一般brooks brothers或如果盪得好小小嘅uniqlo都可以有個醒目嘅collar roll.
反而個人覺得標榜無fuse無interlining嘅gitman brothers如果唔扣喉鈕打領呔的話就會向左右塌, 睇落都幾頹下.
不過個collar roll成點始終都好睇著嗰位嘅個人喜好

除非個領好似h and m嗰啲窄到無人有,如果個領片有翻三吋半, 個button down collar做得decent嘅roll並不難. 一般brooks brothers或如果盪得好小小嘅uniqlo都可以有個醒目嘅collar roll.
反而個人覺得標榜無fuse無interlining嘅gitman brothers如果唔扣喉鈕打領呔的話就會向左右塌, 睇落都幾頹下.

宜加bb 新oxford shirt都轉左unfused
put this on有量過各大品牌oxford shirt uniqlo個collar point好短 幾難有靚嘅roll 就好prl果d咁

我著proper cloth同luxire d oxford shirt個collar point雖然有3.5吋但係都覺得個collar好扁 唔"立體"
應該係collar point button位置問題 理想中係咁

put this on有量過各大品牌oxford shirt uniqlo個collar point好短 幾難有靚嘅roll 就好prl果d咁

我著proper cloth同luxire d oxford shirt個collar point雖然有3.5吋但係都覺得個collar好扁 唔"立體"

唔太軟 唔太硬

唔太軟 唔太硬

proper cloth嘅button down我未試過唔敢comment, 不過我係luxire做過fused同unfused, 同樣用mercer collar, 如果做unfused就會好扁好塌, 但當我spec話collar band要stiffy fused, 而collar tip就moderately fused, 出黎效果會挺同保持都個roll.

proper cloth嘅button down我未試過唔敢comment, 不過我係luxire做過fused同unfused, 同樣用mercer collar, 如果做unfused就會好扁好塌, 但當我spec話collar band要stiffy fused, 而collar tip就moderately fused, 出黎效果會挺同保持都個roll.

collar band同tip唔同specification
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞