[新年新開始]西裝,皮鞋討論帖(2)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike

到底巴打你有幾多對shell

巴打唔好講呢啲... 數量唔係重點, 簡單講夠我rotate同襯翻工衫就夠.
想請教下大家 Church's Shannon 如果大約hkd 3500 左右值唔值得一入?

正價都要四千幾至五千, 如果揾到呢個價得黎款又啱心水, 值得一試.

巴打唔好講呢啲... 數量唔係重點, 簡單講夠我rotate同襯翻工衫就夠.

巴打你好愛呢隻色

咁多款鞋入面有冇話特別鍾意邊款?
我估brogue shoes 係你至愛?

巴打你好愛呢隻色

呢隻色一來易買(唔學似cognac或whiskey要排十世隊先買到) 二來深色得黎又唔會係黑色咁局限, business-casual或business-formal都可以襯到.

無話邊款係至愛, ptb, lwb, alt wien, wingtip都鍾意著, 睇咩場合咁解...

無話邊款係至愛, ptb, lwb, alt wien, wingtip都鍾意著, 睇咩場合咁解...

我自己最愛lwb,不過一直都唔捨得

雖說lwb呢類gunboat款係夠晒signature, 但你平時嘅sprezzy look個人覺得ptb會較適合...

我應該係cap toe boot

我應該係cap toe boot

Tanker

今日咁靜
我想問下西裝嬲心口兩邊條縫線show 岀黎
好似下面張圖咁係唔係算係大路款?thanks
有冇巴打去過柏林洋服訂造西裝?
夢想巴打

我對1880

年幾前上過一次油

腳內則 腳撞腳 刮到咁

個底都無咩蝕

但對鞋真係重同太硬

上邊隻油,同點上,我都覺得硬,行上黎真係麻麻,巴打除左內側,其他位都ok

補返同色鞋油 only
其他蠟之類我唔識搞

巴打影盒油黎睇下得唔得
Keep頹
買左對 trickers Chelsea boot買細左半碼,要著好薄既襪,已經放左shoetree撐大左少少,但依然夾夾地腳,肥腳 有冇咩計?

拎去畀人撐大對鞋

Agger 地鐵站個啲補鞋鋪都有
通常放低 兩 三日就拎得

撐大對鞋會唔會整到個形變好奇怪?

睇外國網話自己買 shoes stretcher liquid反覆用腳型去撐好過去拎畀舖D人撐,會最FIT同埋唔會變型

有無爸打講下去鞋鋪擴鞋後感?

今日岩岩拎翻,舒服勁多,終於唔夾腳趾,
如果carmina oxford uk 9.5 good fit
同牌子既Chelsea boost同loafer應該預咩size?
想問下32oz既Melton wool peacoat係香港大約幾度先有機會著到
想問下32oz既Melton wool peacoat係香港大約幾度先有機會著到

尋日可以
如果carmina oxford uk 9.5 good fit
同牌子既Chelsea boost同loafer應該預咩size?

睇Last喎,如果係Rain,Loafer Uetam應該要加0.5
新手1.5k budget 買對oxford有咩推薦
有冇鋪頭可以試完先買

Push

想問下2k-3kbudget想買類似呢種或者係黑色皮鞋有無好推介 想grad din著得sharp少少 因為中學六年過得太薯
新手1.5k budget 買對oxford有咩推薦
有冇鋪頭可以試完先買

Push

上Leather healer 睇睇loake

想問下2k-3kbudget想買類似呢種或者係黑色皮鞋有無好推介 想grad din著得sharp少少 因為中學六年過得太薯

Snow巴個啲要俾double 先得
個人覺得可以試試chukka/Chelsea boot 款
比教less dressy, 日後襯smart causal 亦可
2-3k有好多選擇 可以去prologue 睇睇yanko, 老銅h記calos santo 或者leather healer 乜都睇下
有冇巴打去過柏林洋服訂造西裝?

小弟試過. 手工扎實, 不過cutting同detail位較傳統, 睇你自己偏向邊種style.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞