[新年新開始]西裝,皮鞋討論帖(2)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
話時話 有冇D 靚款既皮鞋,可以襯下短褲,長褲,FOR去旅行用!!
比如:越南 秦國╴呢D熱帶地區

loafer for sure
想casual d就揀suede
利甲,個人喜好,唔鐘意就當交流下

Loafer正
有咩suede loafer推介?suede係咪都係alden?

我依三對都係自己出,想知再講
如果你想買既可以試j Fitzpatrick, meermin, carmina

唔該巴打。我其實有睇第一版
但因為我實在乜柒都唔識
所以先問定各位巴打費事到時同tailor溝通
唔識表達,人哋以為我on99

如果真係Bespoke,一般都唔會係一套就perfect,keep pattern得黎要做好幾套,個pattern要執好幾次,去搵岩自己想要既feel同埋style bespoke先有意義。

如果只做一次,還不如做套mtm/rtw算

我都想mtm/rtw 但..
我身形好騎呢。係無可能買到rtw岩身.
mtm 機會都不大.

唔好傻啦
香港9k樓下西裝鋪聲稱bespoke就多
真正係bespoke既野
一隻手掌既手指數得完

再者好既成衣例如
ring jacket/Formosa/Orazio等等之類
一定係未開鈕兼有留位俾你後期改

For 99% 人既fitting只要你搵岩pattern
MTM係絕對唔會有問題
除非你身形係姚明或者霍金咁
如果唔係唔好將自己諗得太特別

唔該巴打! 我去suit supply睇睇啦
我身形真係好怪的.
我屎忽同大脾好大. 我平時買衫都好麻煩.
買褲啱腰,腰下就撐爆,就到大髀屎忽就腰太鬆
買衫/jacket一樣,就到屎忽就膊頭上身唔啱。

簡單講句,假設你budget係6k樓下想有一套3pc連恤衫,而你自己又覺得身型未必rtw嘅衫或褲可以 cater到,或某啲detail位未盡心意,咁去訂做套衫都係辦法,雖然未必完全所謂bespoke,但起碼可以根據你嘅身型,其他style 或detail上嘅要求(如lapel width,collar、gorge line、button stance嘅佈局),你都可以有得控制,唔使下下受制如現成衫嘅styling,不過當然大前提係你自己都要做下功課準備下同解釋下你自己想要咩style,要個陌生人估你要乜十居其九都係無好結果。所以你可以自己考慮下。
話時話 有冇D 靚款既皮鞋,可以襯下短褲,長褲,FOR去旅行用!!
比如:越南 秦國╴呢D熱帶地區

loafer for sure
想casual d就揀suede
利甲,個人喜好,唔鐘意就當交流下

Loafer正
有咩suede loafer推介?suede係咪都係alden?

我依三對都係自己出,想知再講
如果你想買既可以試j Fitzpatrick, meermin, carmina

我上年係retricker買左對Chester不過未著
講開retricker
佢地係依悲已經正式收左皮(之前一段好長時間已經一直冇items)

變左做自家Trickers Outlet
http://trickersoutlet.com
冇得再bid retricker d factory second 鳥

直接去問佢地啦
不過你要預左LP HS呢類已經要萬六到萬八
做套Minnis應該within 你筆直
佢地既QX project 150s 好唔錯
無一般150s咁似廁紙,drape 得都幾好
你可以試下問

呢本

Btw 上ww陳你最好跟足佢地house style,或者搵個好識野可以明確表達你想要乜既人陪你去。見過有唔少人上網睇文睇多左覺得自己好勁,實際上又唔識表達既人上去雞同鴨講,結果做左套怪野出黎

講多兩句,WW陳香港係香港最勁既其中一間呢個應該係行內共識。佢地好聽客人意見,基本上咩都做到,如果你自己本身既knowledge 勁到好似George wang/ Ethan newton咁,整出黎既野甚至可以話響成個大中華區無撚敵。

但佢地既缺點都係同一個,太聽客話。當個客係果種俾張圖出嚟就話要照抄,又或者係乜都唔識以為自己好識嘢嗰種,通常做完出黎都會...

thx,想問下佢地個house style得唔得,會唔會好老氣,佢地會唔會俾意見?麻煩曬

佢地house style 都幾British,之前有少少似Henry Poole 不過近期變左唔少。但同佢地做俾brio / bryceland既cut好唔同,做俾brio既勁拿坡里,做俾bryceland既超級1920s British style。Cut既方式上袖方式都有唔同

俾兩張圖你參考下就明,第一張for brio,第二張for bryceland

講開retricker
佢地係依悲已經正式收左皮(之前一段好長時間已經一直冇items)

冇得再bid retricker d factory second 鳥

唔怪得知個acc咁耐都冇update!
我仲以為佢地放緊假
講開retricker

我仲以為佢地放緊假

我以為執咗仲咩po出嚟搞到我又想買
講開retricker

我仲以為佢地放緊假

買啦

當年用GBP 350買對馬patpat BOURTON

而家個outlet有樣好既係outlet貨好多都有size揀唔似以前retricker咁
不過就冇得bid, 冇得刀仔電鋸大樹lu
講開retricker

我仲以為佢地放緊假

買啦

而家個outlet有樣好既係outlet貨好多都有size揀唔似以前retricker咁

又買,琴晚冇買church's grafton買loake royal就係為咗唔好洗咁多錢
講開retricker

我仲以為佢地放緊假

買啦

又買,琴晚冇買church's grafton買loake royal就係為咗唔好洗咁多錢

唔鐘意Loake
Tricker's 有三對, 唔會再買因為對對鞋都好重, 唔習慣

今日依悲買左對New with defects Church's Sahara
講開retricker

我仲以為佢地放緊假

買啦

唔鐘意Loake
Tricker's 有三對, 唔會再買因為對對鞋都好重, 唔習慣

今日依悲買左對New with defects Church's Sahara

我中意longwing 又唔想洗錢買alden住
有諗過ae macneil不過覺得sale果d色好柒冇買
而且覺得trickers + odd jacket會好怪 睇d人次次都牛+trickers 好粗獷

黑色

sale有咩色揀?
Macneil啡同黑係經典
同埋真係好好著, 值得一戰
而且覺得trickers + odd jacket會好怪 睇d人次次都牛+trickers 好粗獷

會咩

Sorry

不過我好鐘意我對tricker's

會咩

我想好似take ivy入面d人咁

sale有咩色揀?
Macneil啡同黑係經典
同埋真係好好著, 值得一戰

好淺嘅類似brown嘅色覺得好老坑
新手唔識野,請問佐敦龍將大家點評價?

我要做西裝黎緊四月Interview 用,貪佢就腳,但網上評價好似麻麻地?
Chelsea boot around 筆直$3000

係香港有冇D可以即試即買既皮鞋鋪買到???
定直接上4千買ALDEN OR CJ?

(已經ORDER左對CJ tetbury , 可試下其他牌子)

(已經ORDER左對CJ tetbury , 可試下其他牌子)

Armoury睇下有無Carmina Chelsea

OK,我睇睇先

OK,我睇睇先

其實你係要leather 定suede
講開retricker

一來睇鋪位伯伯年事已高, 二來trickers website revamp之後請多對team( 我懷疑都可能係gloucester quays 間outlet 實鋪嗰面睇埋, 不過如果有幫襯的話可以留意sender address 就知咩事) 專睇outlet個site, 所以促成呢件事. 不過可惜嘅係無得bid低價, 對對都要硬食buy it now price.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞