[新年新開始]西裝,皮鞋討論帖(2)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
我法國品客上電視著d button down都有collar roll

除非個領好似h and m嗰啲窄到無人有,如果個領片有翻三吋半, 個button down collar做得decent嘅roll並不難. 一般brooks brothers或如果盪得好小小嘅uniqlo都可以有個醒目嘅collar roll.
反而個人覺得標榜無fuse無interlining嘅gitman brothers如果唔扣喉鈕打領呔的話就會向左右塌, 睇落都幾頹下.
不過個collar roll成點始終都好睇著嗰位嘅個人喜好

宜加bb 新oxford shirt都轉左unfused
put this on有量過各大品牌oxford shirt uniqlo個collar point好短 幾難有靚嘅roll 就好prl果d咁

我著proper cloth同luxire d oxford shirt個collar point雖然有3.5吋但係都覺得個collar好扁 唔"立體"

proper cloth嘅button down我未試過唔敢comment, 不過我係luxire做過fused同unfused, 同樣用mercer collar, 如果做unfused就會好扁好塌, 但當我spec話collar band要stiffy fused, 而collar tip就moderately fused, 出黎效果會挺同保持都個roll.

collar band同tip唔同specification

只要個客有比spec, luxire係能力範圍內都可以entertain到, 由領到pocket stitching到做pen pocket佢地都可以. 雖然而家我通常做extreme cutaway, 不過我request collar band 同 collar 不同程度嘅fusing, 再加做v shape collar back, 個front pocket加車多條線做pen pocket佢地都可以做到.

祝大家雞年行大運 身體健康 鞋同衫都愈買愈多
有無巴打試過dunhill嘅度身訂造,如何?

Btw,有乜黑皮鞋推介,筆直大約1800

RW Williams黎?
其實中間打直果條痕係乜黎,有冇高人解釋下

應該得loake 同 meermin揀

係呀
我都唔知咩黎 等其他巴打解答

係呀

個last幾靚 幾錢入

呢個價應該要網上訂? 邊個網好

呢個價應該要網上訂? 邊個網好

loake 就 pediwear / herring 或者去l香港eather healer(而且可能有得試鞋)訂
meermin 就去meermin 自己個網

祝大家雞年快樂

係呀

個last幾靚 幾錢入

Pediwear 12月個陣有折買
2千3港紙左右
之前上Bodileys 對sand suede冇貨

把心一橫試試其他色

香港好奇怪
一千尾一對19膠sneakers通街都係
反而正常少少既皮鞋就見唔到
唔好話西裝

我做左嘢無耐都同意
翻office 一星期著5日既皮鞋 西裝又話貴又話唔抵
但幾千蚊買對yeezy就好撚正呀
不過最睇唔過眼就係俾好小筆直就學人講要求
其實打咁嘢係想留名學下嘢

你話俾幾千蚊買對design brand sneakers 我都可以話你有錢 鐘意causal wear 起碼都係真皮
買對19炒價yeezy ub 都要幾千蚊仲要膠做
出面班潮人仲成日對住ub 打J好想要好想買

忍住呀 好易俾人咬住屌

利申:波鞋塊膠都1000我真心覺得唔值,皮鞋掉4-5千出去,無侮

我做左嘢無耐都同意
翻office 一星期著5日既皮鞋 西裝又話貴又話唔抵
但幾千蚊買對yeezy就好撚正呀
不過最睇唔過眼就係俾好小筆直就學人講要求
其實打咁嘢係想留名學下嘢

你話俾幾千蚊買對design brand sneakers 我都可以話你有錢 鐘意causal wear 起碼都係真皮

Ub 都話因為舒服姐 同都係千零蚊算啦
Yeezy炒到成3千幾 真係on9
不過講到尾 d波鞋幾錢唔緊要
但肯比幾千買波鞋 買皮鞋個陣2千蚊都話貴個班
真係正撚樣

我有yeezy有ub但我原價買
唔好笑我on9

Ub 都話因為舒服姐 同都係千零蚊算啦
Yeezy炒到成3千幾 真係on9
不過講到尾 d波鞋幾錢唔緊要
但肯比幾千買波鞋 買皮鞋個陣2千蚊都話貴個班
真係正撚樣

我有yeezy有ub但我原價買
唔好笑我on9

皇上

把心一橫試試其他色

inca?

把心一橫試試其他色

[img][/img]

inca?

rain last
另外有對 forest 覺得rain 闊身d

着鞋着到出去又覺得少少太尖唔夠 casual
仆街 岩岩行穿左對Meermin皮底
仆街 岩岩行穿左對Meermin皮底

著左幾耐 有冇圖睇下
講開做西裝,如果用vbc 布料,h 記抵唔抵屌
有無邊間識做一套得大體手工又ok 嘅
budget 4~5k 都可以

5k h記都要俾多少少
我造過一套 覺得都係唔錯
再俾多啲可以去db做
講開做西裝,如果用vbc 布料,h 記抵唔抵屌
有無邊間識做一套得大體手工又ok 嘅
budget 4~5k 都可以

5k h記都要俾多少少
我造過一套 覺得都係唔錯
再俾多啲可以去db做

h 記唔係聲稱自己係高登仔有平咩

你去facebook pm問下價先囉
問下連登仔有幾多折
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞