[新年新開始]西裝,皮鞋討論帖(2)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike

左上對chukka

無理由得咁少

上面對carmina nst 已經不包在相入便了

其實係趁得閒擦定下星期翻工著嘅鞋...

你地總共有幾多對皮鞋

成衣即係點
唔訂造?

作為業內人我只可以講
唔好睇到「訂造」兩個字
就未出發先興奮
香港大部分號稱「bespoke」既鋪
其實根本只係mtm

3皮野又係bespoke
2k又自稱bespoke
你估真係同一樣野咩

兩三k筆直
正正經經去suit supply 試到岩好過啦

兩三K 可以係suit supply 買晒suit shoes belt

Btw 巴打恕我直言 Grad din呢個年紀
就算你着WW Chan都無人識欣賞
如果你本身身型唔錯 樣貌中上 可以參考下韓仔
你的樣子如何 你的.......

2k尾有套suit咁
Odd jacket應該平少少
皮帶u記
鞋事但

勉勉強強ok gum lar

咁一係西裝CUT畢直到$2000
皮鞋大約$700夠唔夠

http://apac.suitsupply.com/en/knitwear/light-brown-cardigan/SW654.html?cgid=Knitwear
個人覺得grad din著到咁都夠,唔洗西裝褸budget會多好多,但可能你grad din係每個人都一定著suit,唔係既話你只可以揀g200或者mk平價西裝鋪

唔該曬咁多位巴打
我最想問都係皮鞋應該預幾多畢直

睇你要求

平平地去asos睇下有冇減價鞋諗心水
我都係著asos皮鞋入門

同埋,當個個都full suit上陣,你著smart casual仲容易吸引其他人
最重要都係合身,同埋乾淨
如想keep colour 8應該用咩色cream?

Alden color 8 cream

上面對carmina nst 已經不包在相入便了

你地總共有幾多對皮鞋

10定11對 一打都未夠

下星期上黎望望先 你鋪頭website幾時正式online?

今個月內...掛

有冇light brown suede
鋪頭名有冇keywords

夏天前會有
名就...費事響度講啦
有緣就會搵到

你地總共有幾多對皮鞋

賣左一部份,依家40幾咁上下

你地總共有幾多對皮鞋

自己著
條褲要再執執⋯

條褲要再執執⋯

點解你地好似都唔鐘意用皮帶既?

Barbour with Tricker's
如想keep colour 8應該用咩色cream?

Alden color 8 cream

我唔太清楚alden有無出color 8 嘅shoe cream, 不過我未全用wax paste之前試過saphir嘅bordeux色shoe cream, 效果都ok.
條褲要再執執⋯

點解你地好似都唔鐘意用皮帶既?

度身整就唔駛皮帶,二來懶
早兩日係依悲見到對新既陳列鞋Church Amberley
見自己冇Chelsea就試下落100usd max bid, 點知唔洗100就中bid 好滾動 唔洗八舊有對Church

見自己冇Chelsea就試下落100usd max bid, 點知唔洗100就中bid 好滾動 唔洗八舊有對Church

Pm link

Pm link

自膠 無得pm

Pm link

自膠 無得pm

有link都冇用,俾我買左
呢d野隨緣既姐,我本身都唔expect我會中bid

洗唔洗運費先

free 美國本土
集運番香港,當佢4磅重先幾十蚊

洗唔洗運費先

free 美國本土
集運番香港,當佢4磅重先幾十蚊

自己著

留名

Pm link

自膠 無得pm

有link都冇用,俾我買左
呢d野隨緣既姐,我本身都唔expect我會中bid

開心share下 賣家可能有第款display

自己著

其實老實講 基本上最少都三對輪換
日日着死一對 好快GG
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞