[新年新開始]西裝,皮鞋討論帖(2)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike

咁既錢點解唔db bt?

因為折左就唔駛六字頭既…

一來,二來bt好似唔只呢個價

之前唔係6.8咩?又加左?

料其實我唔係好識 我google下係咩full canvassed先
咁8-10k ok嗎?

請問h記同埋db有無多啲hints?
小弟真係從來唔著西裝,我開會見客都係最多smart causal
係3月底有個event一定要著無計先要訂

筆直有10k
俾我就去Gordon Yau

其實我prefer 4-6k 嘅。
不過真係冇的話先去8-10k呢個range
套衫好有可能著一晚 之後就係衣櫃吸塵
若干年後有機會再著已經唔啱著

咁suit supply 啦屌

好呀,唔該巴打
half canvassed 3 piece 連恤衫 咩價位?
布料其實我無咩所謂 只要唔係令身好似silk咁果啲就ok
我鍾意細/中型lapel 諗住整midnight blue/navy blue
shirt 就白色

西裝去邊度訂或做?可以參考以下:

$1000以下:G2k,Zara,旺中,兆萬,荷里活,羅湖商業城,廣州婚紗街。
$1000~1500:佐敦龍將,中環祥興,黃大仙佳藝
$1500~2000:銅鑼灣大華,尖東貴族。
$2000~2500:石硤尾中興。
$2500~3500:荃灣華達, 灣仔超雅 。
$3500~6000:中環Jantzen ,銅鑼灣Hackney (H 記),尖沙咀Peter Lee 。
$6500~10000:中環Dream Bespoke,尖沙咀Browns Tailor。中環Practical Tailor。尖沙咀William Yu。
$10000以上:Ascot Chang (AC),WWChan,Baroman,A-Man Hing Cheong (AMHC),Gordan Yao (GY)。

細節自己問鋪頭 Tailor

唔該巴打。我其實有睇第一版
但因為我實在乜柒都唔識
所以先問定各位巴打費事到時同tailor溝通
唔識表達,人哋以為我on99

如果真係Bespoke,一般都唔會係一套就perfect,keep pattern得黎要做好幾套,個pattern要執好幾次,去搵岩自己想要既feel同埋style bespoke先有意義。

如果只做一次,還不如做套mtm/rtw算

好呀,唔該巴打
half canvassed 3 piece 連恤衫 咩價位?
布料其實我無咩所謂 只要唔係令身好似silk咁果啲就ok
我鍾意細/中型lapel 諗住整midnight blue/navy blue
shirt 就白色

西裝去邊度訂或做?可以參考以下:

$1000以下:G2k,Zara,旺中,兆萬,荷里活,羅湖商業城,廣州婚紗街。
$1000~1500:佐敦龍將,中環祥興,黃大仙佳藝
$1500~2000:銅鑼灣大華,尖東貴族。
$2000~2500:石硤尾中興。
$2500~3500:荃灣華達, 灣仔超雅 。
$3500~6000:中環Jantzen ,銅鑼灣Hackney (H 記),尖沙咀Peter Lee 。
$6500~10000:中環Dream Bespoke,尖沙咀Browns Tailor。中環Practical Tailor。尖沙咀William Yu。
$10000以上:Ascot Chang (AC),WWChan,Baroman,A-Man Hing Cheong (AMHC),Gordan Yao (GY)。

細節自己問鋪頭 Tailor

但因為我實在乜柒都唔識

如果真係Bespoke,一般都唔會係一套就perfect,keep pattern得黎要做好幾套,個pattern要執好幾次,去搵岩自己想要既feel同埋style bespoke先有意義。

我都想mtm/rtw 但..
我身形好騎呢。係無可能買到rtw岩身.
mtm 機會都不大.

料其實我唔係好識 我google下係咩full canvassed先
咁8-10k ok嗎?

小弟真係從來唔著西裝,我開會見客都係最多smart causal

筆直有10k

Suitsupply x2
屋企衫吸塵中,係得閒拆條褲出來著下,我都係星期六日先著得,返工著成公司應該呆拿左

但因為我實在乜柒都唔識

mtm 機會都不大.

唔好傻啦
香港9k樓下西裝鋪聲稱bespoke就多
真正係bespoke既野
一隻手掌既手指數得完

再者好既成衣例如
ring jacket/Formosa/Orazio等等之類
一定係未開鈕兼有留位俾你後期改

For 99% 人既fitting只要你搵岩pattern
MTM係絕對唔會有問題
除非你身形係姚明或者霍金咁
如果唔係唔好將自己諗得太特別

屋企衫吸塵中,係得閒拆條褲出來著下,我都係星期六日先著得,返工著成公司應該呆拿左

Suit supply 以佢地價錢黎講真心唔差
如果我既客/朋友筆直唔夠
好多時我都係會勸佢地去ss
唔少業內人士都認為ss唔差
最少我識既係咁諗

最少我識既係咁諗

但無我地size,無緣再試

最少我識既係咁諗

但無我地size,無緣再試

This is a sad story

4-6k 整套3 pieces嘅full canvassed 好似差少少 包埋恤衫應該更抆水
去銅鑼灣h記/db問問?

咁8-10k ok嗎?

筆直有10k

咁樣嘅話我覺得去h記造套half canvassed 6k鬆啲 應該可以連shirt
想靚啲就db/Bn

Btw 好奇點解一定要3 pieces , 2 pieces 唔得咩

咁既錢點解唔db bt?

因為折左就唔駛六字頭既…

半年前問過 db 做harrisons frontier full canvassed 要7.9k

半年前問過 db 做harrisons frontier full canvassed 要7.9k

Vbc係兩個價ok?
Harrison 香港賣得咁貴

Vbc係兩個價ok?

唔知價自膠
反而想知suit access 係點
睇相幾得咁

但因為我實在乜柒都唔識

mtm 機會都不大.

唔好傻啦
一隻手掌既手指數得完

再者好既成衣例如
ring jacket/Formosa/Orazio等等之類

MTM係絕對唔會有問題

唔該巴打! 我去suit supply睇睇啦
我身形真係好怪的.
我屎忽同大脾好大. 我平時買衫都好麻煩.
買褲啱腰,腰下就撐爆,就到大髀屎忽就腰太鬆
買衫/jacket一樣,就到屎忽就膊頭上身唔啱。

4-6k 整套3 pieces嘅full canvassed 好似差少少 包埋恤衫應該更抆水
去銅鑼灣h記/db問問?

咁8-10k ok嗎?

筆直有10k

咁樣嘅話我覺得去h記造套half canvassed 6k鬆啲 應該可以連shirt
想靚啲就db/Bn

Btw 好奇點解一定要3 pieces , 2 pieces 唔得咩

老豆老母同女朋友要求.....

mtm 機會都不大.

唔好傻啦
一隻手掌既手指數得完

再者好既成衣例如

MTM係絕對唔會有問題

唔該巴打! 我去suit supply睇睇啦
我身形真係好怪的.
我屎忽同大脾好大. 我平時買衫都好麻煩.
買褲啱腰,腰下就撐爆,就到大髀屎忽就腰太鬆
買衫/jacket一樣,就到屎忽就膊頭上身唔啱。

衫,是可以改的
想問wwchan 14k會有咩料揀?唔想上到去先覺得outbudget
想問wwchan 14k會有咩料揀?唔想上到去先覺得outbudget

直接去問佢地啦
不過你要預左LP HS呢類已經要萬六到萬八
做套Minnis應該within 你筆直
佢地既QX project 150s 好唔錯
無一般150s咁似廁紙,drape 得都幾好
你可以試下問

呢本

Btw 上ww陳你最好跟足佢地house style,或者搵個好識野可以明確表達你想要乜既人陪你去。見過有唔少人上網睇文睇多左覺得自己好勁,實際上又唔識表達既人上去雞同鴨講,結果做左套怪野出黎

直接去問佢地啦
你可以試下問

呢本

Btw 上ww陳你最好跟足佢地house style,或者搵個好識野可以明確表達你想要乜既人陪你去。見過有唔少人上網睇文睇多左覺得自己好勁,實際上又唔識表達既人上去雞同鴨講,結果做左套怪野出黎

講多兩句,WW陳香港係香港最勁既其中一間呢個應該係行內共識。佢地好聽客人意見,基本上咩都做到,如果你自己本身既knowledge 勁到好似George wang/ Ethan newton咁,整出黎既野甚至可以話響成個大中華區無撚敵。

但佢地既缺點都係同一個,太聽客話。當個客係果種俾張圖出嚟就話要照抄,又或者係乜都唔識以為自己好識嘢嗰種,通常做完出黎都會...

Vbc係兩個價ok?

VBC係6000,Harrison就真係貴

直接去問佢地啦
你可以試下問

呢本

講多兩句,WW陳香港係香港最勁既其中一間呢個應該係行內共識。佢地好聽客人意見,基本上咩都做到,如果你自己本身既knowledge 勁到好似George wang/ Ethan newton咁,整出黎既野甚至可以話響成個大中華區無撚敵。

但佢地既缺點都係同一個,太聽客話。當個客係果種俾張圖出嚟就話要照抄,又或者係乜都唔識以為自己好識嘢嗰種,通常做完出黎都會...

唔止knowledge 問題其實,有幾了解自己、審美水平去到邊都好有影響...好多香港台灣大陸澳門人既學院派,講技術係講得好有系統、知識量好厲害。

但一睇佢地自己著衫就... 反而有好多唔識講咁多技術野既,只要識表達自己、又有能力邊買邊學既人, 好多時都幾型...

我都唔知點解會咁 不過講到尾,消費者始終係消費者,靠睇文講技術野一定無可能夠班日日做日日浸工場既師傅勁...表達能力反而緊要,而呢樣野好多時睇文學唔到

Vbc係兩個價ok?

算啦,布點定價係agent話事,agent set得貴裁縫鋪來貨貴,佢好難賣得唔貴

直接去問佢地啦
你可以試下問

呢本

thx,想問下佢地個house style得唔得,會唔會好老氣,佢地會唔會俾意見?麻煩曬

Vbc係兩個價ok?

算啦,布點定價係agent話事,agent set得貴裁縫鋪來貨貴,佢好難賣得唔貴

單褲有咩Chino用料介紹?之前買既闊到暈,成條留左係英國算
香港 Harrison Agent 可散剪嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞