[新年新開始]西裝,皮鞋討論帖(2)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
https://t.me/joinchat/AAAAAEGuPqpJ9ZBWZfN0nA
岩岩開左telegram group for herring shoes group orde
唔介意落全訂加畀畀多1-2毫匯款for visa charge 走棧就入 (要嘈既可以自己run 一團
Ps運費除人頭,唔係除貨

Cwb sogo 都見有loake賣 但markup起碼兩倍
LH價同pediwear 同herring差幾多?

唔差太多,同埋試到,SOGO就算吧啦⋯

唔該哂巴打

咪撚去之前去買左對二千幾蚊嘅鞋(從來未買過鞋)宜加先法國e個價有好多其他更加好嘅選擇

利申:啱先去lh訂左對loake royal

好快會上Alden lwb 😎😎

希望忍得住

傻啦,你真係當依個post 係流,快啲入大坑同分享啦

如果中價位黎講 sandro同j crew點睇

sandro小弟唔熟悉,不過如果以jcrew ludlow系列嘅價錢(3k港紙),我想信有更多好嘅選擇。

多謝巴打先
另外想問下3000零蚊仲有咩牌子可以考慮下?
問sandro係因為佢呢期做緊半價

雖然有好多牌子都係揾鞋廠代工, 但個人較為偏向買真係做鞋嘅牌子嘅鞋,起碼心理上覺得正路啲.

至於三千budget, 你追下post 都可以睇到唔少牌子啱你價錢, 但視乎睇你想要咩style. 例如連卡佛買對trickers都係三千三, 全英國製做. 但鞋型較粗獷, 襯牛或chino較啱.

睇你嘅post都係想有得試, 否則我會介紹www.skoak.com嘅carmina, 或上herring shoes睇. 如果你唔介意中國製做, 而又對j crew嗰對類近alden嘅鞋, 有個牌子叫grant stone都值得留意, 同j crew都係made in china, 但用料同做工都高幾班, 但價錢係平過j crew一截.但如果你自己唔知自己皮鞋咩size, 我唔提議你未試就買.

令外一提,如果去開韓國旅行, 可以留意一隻叫berwick 1707 嘅牌子, 二千中樓下由wingtip 到plain toe 到moc toe 到nst 都絕對對得住個價.

請問知唔知啲白點係乜嚟?
我用leather cleaner同火酒都抹唔走
除左呢個袋之外 另外有一個都係有一樣嘅白點

揩花

揩花

岩岩google完用風筒吹就唔見晒

揩花

用熱風解決?

揩花

用熱風解決?

係 其實係乜嚟

揩花

用熱風解決?

係 其實係乜嚟

你係咪成日搽cream 搽野個啲人,我女女係袋上面既d cream 漬都似咁咁
話時話 有冇D 靚款既皮鞋,可以襯下短褲,長褲,FOR去旅行用!!
比如:越南 秦國╴呢D熱帶地區
話時話 有冇D 靚款既皮鞋,可以襯下短褲,長褲,FOR去旅行用!!

loafer for sure
想casual d就揀suede
利甲,個人喜好,唔鐘意就當交流下

揩花

用熱風解決?

係 其實係乜嚟

長知識了。我都想知個原理係點。

不過巴打個case令我記起一件事。話說我喺意大利Gucci買牛仔褲時,啱我果個size淨返最後一條。腰後個leather patch被衣架個夾壓到有皺痕,點捽都捽唔平。

個sales話試吓解決,我心諗點整到,都打定輸數唔買。佢攪咗幾分鐘拎返出嚟,真係無咗。買佢點處理,又懶幽默只係話有獨門方法。而家諗返起嚟,我估佢當時都係搵蒸氣熨斗打D水蒸氣去個patch度。

我唔係太識欣賞呢個款
另外一問
Chelsea boot 你地買果陣
會揀 全包實 定係好似一般boot咁 預少少位?

Loake

Instep岩位其實
係太長
估計又係high instep呢d老問題

無撚有錯
長度岩,但鞋身有d包唔實

麻甩神真係好勁

你地抽水抽少陣我已經阿彌陀佛

我真心覺得你勁
睇相就知邊度有問題

我唔係太識欣賞呢個款

Chukka/double monk 款點睇?
Chukka 好似百搭啲

不過我就想買對white sneaker 著
新手想問訂做西裝邊間good?
想訂 shirt + vest + blazer + trousers

Budget 4-6k 夠唔夠? (真係唔夠可以俾多啲)
平時好少着,基本上唔會著

另外訂造大概要幾耐1個月內搞唔搞得掂?
唔該晒咁多位巴打

我唔係太識欣賞呢個款

Chukka 襯短褲有點怪

Loafer正
有咩suede loafer推介?suede係咪都係alden?
新手想問如果我買左對鞋係leather sole
個底好滑
有咩方法可以令佢冇咁滑
唔該曬
新手想問如果我買左對鞋係leather sole
個底好滑
有咩方法可以令佢冇咁滑
唔該曬

打掌

我唔係太識欣賞呢個款

Chukka 襯短褲有點怪

其實我覺得幾好睇
不過前題係條褲要短過膝頭

揩花

你揩花左佢皮上面層coating
用熱風吹佢,皮入面既油逼左出黎
上面花左既位既finishing融番
你咪見唔到囉

熱力仲有好多用途
For 鞋仲可以減輕d winkles 添
好多shoemaker係finial adjust再減野果陣
如果對鞋已做起,又唔想relast
通常都係輕輕改改個last再噴水用熨皮機
用熱力去令d皮收縮

不過for一般人用得過火/唔好就恭喜發財
尤其係淋雨之後,玩命
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞