[新年新開始]西裝,皮鞋討論帖(2)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike

訂造
身型問題無現成fit,XS都太大

邊間唔好講 ac果d貴嘢

DB ,Firenze訂造既未到,都平過AC

AC Sales時既RTW又唔岩,唔係都抵屌
買shirt 你地通常去邊到買?
G2000果d款真係不堪入目

訂造

幾錢 新客要訂幾件

訂造

我見put this on都推薦ac oxford shirt有collar roll

訂造

幾錢 新客要訂幾件

DB我用普通Wrinkle free急整,唔駛一千
Firenze 160EUR,無限件數,人地好自信話:好野就自然會回頭,駛乜限件數?(英文對答,意大利文係識單字)

訂造

我見put this on都推薦ac oxford shirt有collar roll

手工係Firenze個邊都讚靚,無可挑剔,但係話太貴
新黎報到
睇到首頁有講唔同budget去邊度訂西裝
請問1500-2000 啲料算唔算接受到
同埋會唔會睇得出唔係貴野
遲啲番工要著suit
請教一下,
各位巴打有無去過葵芳新都會個間整西裝?

無存在感

入去行個轉先lor
睇下布,問下價
如果料無問題既,傾落又意思差唔多既
就科水啦

訂造

邊到訂?
Around 幾錢件?

訂造

幾錢 新客要訂幾件

Firenze 160EUR,無限件數,人地好自信話:好野就自然會回頭,駛乜限件數?(英文對答,意大利文係識單字)

oxford cloth 超過1k?

訂造

邊到訂?
Around 幾錢件?

自膠 無爬文
新黎報到
遲啲番工要著suit

1500-2000料 好養眼嫁啦
新黎報到
遲啲番工要著suit

粗粗地著住先啦
你識打理既,普通料都著得耐

Btw 早幾日出過post問油麻地鵬峰洋服點
無人理我,
結果尋日去左睇,個阿叔都幾好人,同埋都算幾知我想點。
訂左套番工著,埋單2000鬆d
巴打可以去望下
新黎報到

遲啲番工要著suit

我只可以講做西裝一分錢一分貨,你用15K個水平嚟睇1.5K嘅西裝當然接受唔到,同樣而言,你比得呢個價錢,個人覺得都無得expect出嚟效果係貴嘢,因為you get what you pay for,如果呢個budget我只可以講儘量唔好揀啲有啲反光嘅料,而fitting上jacket唔好闊袍大袖,亦避免kpop式窄身衣服,褲就可以做條中至高腰嘅褲。務求盡量大方得體。不過啲師傅有無耐性收你千五蚊逐樣同你執就另作別論...

訂造

幾錢 新客要訂幾件

就個人經驗,兩、三年前幫襯in house oxford料都要千三、四左右,collar roll係靚,不過件衫係fused collar,未必啱purist口味。
新黎報到

遲啲番工要著suit

我只可以講做西裝一分錢一分貨,你用15K個水平嚟睇1.5K嘅西裝當然接受唔到,同樣而言,你比得呢個價錢,個人覺得都無得expect出嚟效果係貴嘢,因為you get what you pay for,如果呢個budget我只可以講儘量唔好揀啲有啲反光嘅料,而fitting上jacket唔好闊袍大袖,亦避免kpop式窄身衣服,褲就可以做條中至高腰嘅褲。務求盡量大方得體。不過啲師傅有無耐性收你千五蚊逐樣同你執就另作別論...

我成日覺得
一套西裝最基本係fit身
成日見到d人著到衣不襯身咁樣真係好礙眼

幾錢 新客要訂幾件

當然
新黎報到

遲啲番工要著suit

我成日覺得
一套西裝最基本係fit身
成日見到d人著到衣不襯身咁樣真係好礙眼

+1
呢個價位買fitting
尤其我呢啲 買現成硬係有啲位唔fit
料同上面巴打講一樣
粗著+拎經驗

就個人經驗,兩、三年前幫襯in house oxford料都要千三、四左右,collar roll係靚,不過件衫係fused collar,未必啱purist口味。

Thomas Mason依家千五六,個下Ricky一句埋來:你唔係成日著唔駛啦
有無巴打去過suitaccess訂suit? 好似5千中就造到vbc full canvas? 有無巴打知道仲有邊間係呢個價位造到vbc full canvas? Cuffs or Browns tailor ok嗎?
有無巴打去過suitaccess訂suit? 好似5千中就造到vbc full canvas? 有無巴打知道仲有邊間係呢個價位造到vbc full canvas? Cuffs or Browns tailor ok嗎?

我都想知suitaccess係乜水準
BT 5000一定唔得,好似最少都6000以上
suitsupply就得,不過係RTW

Suitaccess 啲相望落好靚仔吓
係hoax見到哩對野好好feel

但都係想買返uk鞋
Research 左陣見到對barker 但係grain leather 唔太鐘意

巴打有冇推介?
Alden out budget
求救 套西裝整咗個紅色襟 太mk想唔要
可以去邊度整

Suitaccess 啲相望落好靚仔吓

瘦撚Suitsupply Overcoat 34R
係hoax見到哩對野好好feel

但都係想買返uk鞋
Research 左陣見到對barker 但係grain leather 唔太鐘意

巴打有冇推介?
Alden out budget

NST Derby 畀多少少買Carmina
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞