[新年新開始]西裝,皮鞋討論帖(2)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike

我都想知suitaccess係乜水準
BT 5000一定唔得,好似最少都6000以上
suitsupply就得,不過係RTW

Suitaccess 啲相望落好靚仔吓

瘦撚Suitsupply Overcoat 34R

Overcoat 真係好正
有無巴打去過suitaccess訂suit? 好似5千中就造到vbc full canvas? 有無巴打知道仲有邊間係呢個價位造到vbc full canvas? Cuffs or Browns tailor ok嗎?

cuff有d mk
睇住個post有d感概。

DB我用普通Wrinkle free急整,唔駛一千
Firenze 160EUR,無限件數,人地好自信話:好野就自然會回頭,駛乜限件數?(英文對答,意大利文係識單字)

oxford cloth 超過1k?

就個人經驗,兩、三年前幫襯in house oxford料都要千三、四左右,collar roll係靚,不過件衫係fused collar,未必啱purist口味。

Thomas Mason依家千五六,個下Ricky一句埋來:你唔係成日著唔駛啦

oxford shirt以前work horse 宜加變thoroughbred

求大阪好野,Thanks (伸手

算啦,個個人洗錢嘅價值觀唔同
買shirt 你地通常去邊到買?
G2000果d款真係不堪入目

訂造
身型問題無現成fit,XS都太大

邊間唔好講 ac果d貴嘢

DB ,Firenze訂造既未到,都平過AC

Simone Abbarchi?

已經唔係願意洗幾多錢既問題,而係太少人將西裝或者衣著視為興趣或者一門學問去研究
好少會見人問萬零蚊既錢七跑唔跑得,但就成日有人問千零蚊既西裝料同款好唔好

已經唔係願意洗幾多錢既問題,而係太少人將西裝或者衣著視為興趣或者一門學問去研究
好少會見人問萬零蚊既錢七跑唔跑得,但就成日有人問千零蚊既西裝料同款好唔好

社會風氣如此。好多人著衫名為casual,實則求其,少人研究就自然少人了解市場資訊,所以先咁多人問呢種問題。

甚至好多情況係用家根本唔識分好壞,佢地覺得千零蚊西裝料同「手工」都好好,同件liverano「差別不大」,咁俾多咁多錢為乜?

利申:我都係好求其的
新入黎問下
今日搭車見人西裝打扮
但對鞋前面睇係皮鞋
後面睇原來係拖鞋
想知呢種叫咩鞋,邊度/邊個牌子有得賣,唔該
新入黎問下
今日搭車見人西裝打扮
但對鞋前面睇係皮鞋
後面睇原來係拖鞋

個人推測你係講係呢款
https://www.mrporter.com/product/833361

邊間唔好講 ac果d貴嘢

DB ,Firenze訂造既未到,都平過AC

Simone Abbarchi?

對,上月去完
有無巴打去過suitaccess訂suit? 好似5千中就造到vbc full canvas? 有無巴打知道仲有邊間係呢個價位造到vbc full canvas? Cuffs or Browns tailor ok嗎?

我都想知suitaccess係乜水準
BT 5000一定唔得,好似最少都6000以上
suitsupply就得,不過係RTW

Suitaccess 啲相望落好靚仔吓

BT entry level好似6800up
新入黎問下
今日搭車見人西裝打扮
但對鞋前面睇係皮鞋
後面睇原來係拖鞋

個人推測你係講係呢款
https://www.mrporter.com/product/833361

巴打好勁
新入黎問下
今日搭車見人西裝打扮
但對鞋前面睇係皮鞋
後面睇原來係拖鞋

個人推測你係講係呢款

巴打好勁

有無圖? page not found

如果鐘意眼鏡可以去梅田行下
有金子同poker face

社會風氣如此。好多人著衫名為casual,實則求其,少人研究就自然少人了解市場資訊,所以先咁多人問呢種問題。

甚至好多情況係用家根本唔識分好壞,佢地覺得千零蚊西裝料同「手工」都好好,同件liverano「差別不大」,咁俾多咁多錢為乜?

香港好奇怪
一千尾一對19膠sneakers通街都係
反而正常少少既皮鞋就見唔到
唔好話西裝
事但啦,依家我都無咁好氣,自己著得開心就算。btw,琴日著koji

如果鐘意眼鏡可以去梅田行下
有金子同poker face

親眼見過對金子斷臂同手工差左,不了
事但啦,依家我都無咁好氣,自己著得開心就算。btw,琴日著koji

邊種皮來?

邊種皮來?

Grain calf

香港好奇怪
唔好話西裝

我做左嘢無耐都同意
翻office 一星期著5日既皮鞋 西裝又話貴又話唔抵
但幾千蚊買對yeezy就好撚正呀
不過最睇唔過眼就係俾好小筆直就學人講要求
其實打咁嘢係想留名學下嘢

香港好奇怪
唔好話西裝

我做左嘢無耐都同意
翻office 一星期著5日既皮鞋 西裝又話貴又話唔抵
但幾千蚊買對yeezy就好撚正呀
不過最睇唔過眼就係俾好小筆直就學人講要求
其實打咁嘢係想留名學下嘢

你話俾幾千蚊買對design brand sneakers 我都可以話你有錢 鐘意causal wear 起碼都係真皮
買對19炒價yeezy ub 都要幾千蚊仲要膠做
出面班潮人仲成日對住ub 打J好想要好想買
繼續koji
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞