[新年新開始]西裝,皮鞋討論帖(2)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
岩岩行過永安百貨

見到Florsheim Royal Imperial 賣緊$1998, 鞋底寫住Horween shell cordovan 可惜made in India
唔介意生產地既話2k 一對shell 都幾抵
見到有黑色有no 8

邊間

油麻地
岩岩行過永安百貨

見到Florsheim Royal Imperial 賣緊$1998, 鞋底寫住Horween shell cordovan 可惜made in India
見到有黑色有no 8

邊間

油麻地

巴打記唔記得有d 咩款咩size

oxford定derby 定boot 個d??
有no8好吸引

個Range係得Oxford, Saddle, Derby 同 Loafer,香港主要係Oxford 同 Longwing
岩岩行過永安百貨

見到有黑色有no 8

邊間

油麻地

有no8好吸引

個Range係得Oxford, Saddle, Derby 同 Loafer,香港主要係Oxford 同 Longwing

我淨係見到對longwing
2k係好抵買, 可惜我有對AE Macneil 同Alden 9741既shell, 唔想再買多對wingtip鳥
岩岩行過永安百貨

見到有黑色有no 8

邊間

油麻地

有no8好吸引

我淨係見到對longwing
2k係好抵買, 可惜我有對AE Macneil 同Alden 9741既shell, 唔想再買多對wingtip鳥

有無uk10 或以上

你放工自己去睇啦
我唔同你爭
如果對Alden想resole換皮底
有得補靠唔靠得住? 我未幫襯過, 淨係知佢主力換Vibram
florsheim好咩
有得補靠唔靠得住? 我未幫襯過, 淨係知佢主力換Vibram

佢地換皮底ok,不過最好俾多少少用jr,襟好多

Thanks麻甩巴
筆直300整件恤衫
正正常常要求唔高
想1星期內有得拎
有冇推介?

加幾十蚊去jantzen

如果現成嘅有冇?
G2000唔再出slim fit

上網買TM Lewin

佢有個virtual fitting 巴打可以一試
Btw 我通常等佢等30%off 先入手
我上次就等咗兩個禮拜收貨

搭單問 依間啲tie 都幾多款 價錢幾平
算唔算抵買

有折先好買

換唔換到Alden 隻crepe sole 呢
好似冇見過佢post 相

有得x 我永不錄用

有得x 我永不錄用

WHY?

BTW有冇人試過根記
近我屋企唔洗過海

有得x 我永不錄用

WHY?

BTW有冇人試過根記
近我屋企唔洗過海

之前我中左麻甩毒
入左對wolverine 1000
咁果陣學生哥 買得咁貴鞋 緊係想錫住著

一心諗著拎對鞋去有得x果到加塊好薄既膠底,希望耐磨耐著d

好啦,到左拎鞋果日,我見鞋有痴塊膠 就以為今次無死啦

點個著既第一日 著左兩個鐘都無 佢成塊膠甩左出黎
之後我望一望鞋底 見到前腳掌位80%俾人刮起左塊皮面咁撚樣 我把撚火扯埋另一邊塊膠走 點知仲要扯過魔術貼

果陣我都呆左 個心拿著拿著

到我事後拎對鞋去問返
師傅話: 呢隻鞋個底打左油 就咁痴痴唔實 我唯有整走原先鞋底d油 再痴上去

屌啦星我心諗 你果陣話難搞我就唔撚搞嫁啦 又係你話搞得掂
搞撚完又要day one fail
仲要刨撚起我成.5mm厚既鞋底
我對鞋同判左死刑無分別 直接削短個壽命
整走油姐 駛唔駛刨皮呀

(果陣有巴打叫我唔駛加腳 , 好後悔無聽到, 我覺得一切既錯都係我
對唔住 wolverine 1000

見唔見到 個logo打上 全個部分無左.5mm底
重未去八過

我不嬲唔打掌, 除非真係好跣

某D皮底就好易蝕, 著到咁上下驚穿底我會加層Shoe goo補番同時可防跣

某D皮底就好易蝕, 著到咁上下驚穿底我會加層Shoe goo補番同時可防跣

三年幾四年前啦 但呢種痛 就好似昨日發生一樣

我對Chelsea boot 一陣都拎去上環打鞋頭鐵

巴打,請問上環邊間打鞋頭鐵好手勢?
我發覺我對carmina 個底穿左窿
去邊度整好

換底囉要

以小弟有限知識, 鞋底唔用沙紙磨都花晒係無咩可能比膠水bond到個鞋掌. 但以你個對來說, 一來叫得1000 miles即係個底同對鞋都好襟行, 二來油浸底係slip resistant, 而且唔係好上膠水, 所以係無咩必要上鞋掌. 不過事情已經發生咗, 當攞個經驗當學嘢吧.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞