[新年新開始]西裝,皮鞋討論帖(2)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike

新手入坑第二次着

Looks pretty good
想揾對dress up dress down 都OK既brogue 2k有冇咩建議?

用黎襯navy suit
raw jeans 黑白灰沙色 chino
loake 對 semi brogue toe cap Oxford in tan 點睇?
官網第一張圖 唔知咩model
呢度問皮褸得唔得
有冇咩牌子推介

orgueil

香港有冇現貨賣🙏
另外有冇其他牌子係香港有現貨買既 想試上身
想揾對dress up dress down 都OK既brogue 2k有冇咩建議?

用黎襯navy suit
raw jeans 黑白灰沙色 chino
loake 對 semi brogue toe cap Oxford in tan 點睇?
官網第一張圖 唔知咩model

你所講基本上係想一對鞋襯盡晒classic menswear嘅光譜,個人覺得無咩可能,尤其是一對tan色嘅perforated captoe,如果想百搭啲我會建議買深色鞋,最穩陣就係plain toe blucher,再fancy啲可以著long wing blucher,因為我唔太掌握你所講嘅brogue係 鞋款係blucher/derby還是oxford,花紋係wingtip,long wing,定係straight tip,因為以上不同嘅組合都會有不同程度嘅brogueing

不過如果你都係堅持要brogue 同oxford的話,瑞典網呢兩對可能會易襯啲...

https://www.skoaktiebolaget.se/collections/new-arrivals/products/carlos-santos-grain-wingtip

https://www.skoaktiebolaget.se/collections/new-arrivals/products/carmina-classic-wingtip

請指教
自己著落又幾舒服

個vamp 同open出事

點睇得出

右腳無咁大鑊,係大左少少

左腳vamp位近instep有條大roll
按番對腳當時咁既姿勢
咁都仲有條大Roll響果度
Open近instep位又起角
都幾明顯係因為instep比last高好多
所以對腳入唔到去一個岩既位
Stuck左係前面而vamp area太roomy

個vamp 同open出事

點睇得出

按番對腳當時咁既姿勢

左腳大問題d, 即係要custom made

點睇得出

按番對腳當時咁既姿勢

又未必
只係代表個last唔多岩你姐
買第個last/牌子或者已經解決問題

點睇得出

按番對腳當時咁既姿勢

又未必

應該呢度最大問題都係我

又未必

應該呢度最大問題都係我

又未必

應該呢度最大問題都係我

硬係唔知做乜,一係拇指好酸軟,一係就踭,定係行路方法用錯力?

應該呢度最大問題都係我

硬係唔知做乜,一係拇指好酸軟,一係就踭,定係行路方法用錯力?

問醫生
我睇左church's d 廣告就中意左church's 就算herring有對差唔多樣都想買church's 係唔係on 9仔

鐘意咪買囉,最緊要買得開心。to be fair Church's 有好多野都好decent 架啵,只不過係有d貴。但問心果句,鐘意就係鐘意,miss左會有遺憾,如果鐘意又負擔得起,why not?

新鞋落地

令蠟蠟

好靚仔 呢對係咩黎?

Carmina derby 早排瑞典網買加埋shipping唔洗兩k

有無link?

按番對腳當時咁既姿勢

又未必

受教 謝巴打

又未必

受教 謝巴打

有神快拜

好靚仔 呢對係咩黎?

Carmina derby 早排瑞典網買加埋shipping唔洗兩k

有無link?

Google skoaktiebolaget
其實好多巴打都識
果時有減價先唔洗兩k
早排身痕又入左對jm weston signature loafer
未開箱 上左腳再同大家分享

好靚仔 呢對係咩黎?

有無link?

其實好多巴打都識
果時有減價先唔洗兩k

thx 睇下佢幾時減價先。

好靚仔 呢對係咩黎?

有無link?

其實好多巴打都識
果時有減價先唔洗兩k

完左囉,睇佢odd stock吧

其實好多巴打都識
果時有減價先唔洗兩k

完左囉,睇佢odd stock吧

6月應該會有
早排身痕又入左對jm weston signature loafer

不孝子 快d出圖!

不孝子 快d出圖!

係邊到入手?大概幾錢呀?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞