做緊視光師,你問我答(2)~咩都傾

1001 回覆
17 Like 11 Dislike
換完新眼鏡之類,之後經常有頭暈。(換左2個月)
係咪唔正常?
近視有加深

盡量適應吧
真係唔得都冇計
想請問下散光125度算深定淺?
如果為貪靚帶color con
但個con無散光version
配深小小近視替散光會唔會好大影響?
唔會日日帶

其實一百度左右的散光可勉強唔戴散光con
但加深近視去彌補個方法可能會令睇近野壓力增加

多謝解答
另外想問下如果做左激光
仲可唔可以帶color con?
因為聽聞做左激光後
角膜變薄左會帶唔到con?
想請問下散光125度算深定淺?
如果為貪靚帶color con
但個con無散光version
配深小小近視替散光會唔會好大影響?
唔會日日帶

其實一百度左右的散光可勉強唔戴散光con
但加深近視去彌補個方法可能會令睇近野壓力增加

多謝解答
另外想問下如果做左激光
仲可唔可以帶color con?
因為聽聞做左激光後
角膜變薄左會帶唔到con?

其實係弧度變左
另外角膜薄左都no good
咩叫球面非球?
咩叫球面非球?

係鏡片型狀
愈彎變型愈多
副舊眼鏡戴咗五年 想配副 加想試下戴下con 有冇聯絡方法
btw bro有冇折
副舊眼鏡戴咗五年 想配副 加想試下戴下con 有冇聯絡方法
btw bro有冇折

驗眼個陣同我講係阿joe d fd
本身帶開con,因為戴眼鏡塊鏡片好厚,又縮到隻眼好細,如果用非球面會唔好d?
本身帶開con,因為戴眼鏡塊鏡片好厚,又縮到隻眼好細,如果用非球面會唔好d?

雙非球面更佳
過黎淨係配鏡唔配眼框得唔得
過黎淨係配鏡唔配眼鏡框得唔得
過黎淨係配鏡唔配眼框得唔得

Welcome
幾號開 想早啲嚟
恭喜發財!
唔係倒你米,但我想問知唔知點解淘寶d 蔡司鏡平過香港咁多,但其他牌子又同香港差不多, 有冇伏?
點揀眼鏡款
有冇得搵巴打配?
隻左眼天生有塊layer/pigment痴左喺cornea
細個有fu,不過default左好多年
近年右眼近視深左去日本jxxx 諗住配眼鏡但佢話我左眼咁唔配俾我
如果上poly做檢查要唔要referral?
定其實應該搵眼科醫生而唔係optometrist
朝早起身右眼視力幾好,一到夜少少就望唔清,係咪要去驗,點講好
想剩配鏡,hoya雙非球面1.6/1.67 vg coating幾錢?
幾號開 想早啲嚟

初五啟市
恭喜發財!
唔係倒你米,但我想問知唔知點解淘寶d 蔡司鏡平過香港咁多,但其他牌子又同香港差不多, 有冇伏?

老蔡有廣州版
想剩配鏡,hoya雙非球面1.6/1.67 vg coating幾錢?

唔要hoya可以嗎
Nikon半價中
隻左眼天生有塊layer/pigment痴左喺cornea
細個有fu,不過default左好多年
近年右眼近視深左去日本jxxx 諗住配眼鏡但佢話我左眼咁唔配俾我
如果上poly做檢查要唔要referral?
定其實應該搵眼科醫生而唔係optometrist

醫生啦
睇下有咩可以做
朝早起身右眼視力幾好,一到夜少少就望唔清,係咪要去驗,點講好

可能係散光which夜晚明顯好多
長期戴眼鏡對眼係咪會細
呢行前境點?係咪出黎有排就一定搵到工,洗唔洗大學成績好好先搵到好工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞