做緊視光師,你問我答(2)~咩都傾

1001 回覆
17 Like 11 Dislike
目前鏡片的品牌

1、德國蔡司,世界級品牌,無與倫比;2、依視路;
3、萬新;4、豪雅;5、新天鴻.保視萊;
6、明月;7、阿波羅;8、凱米飛視;
9、洪旭,唯尊,舒曼超級衛士,鴻晨,康耐特,凱悅水木年華

原文網址:眼鏡店老闆最不想讓你知道的事,近視眼鏡行業慘絕人寰的暴利!
https://kknews.cc/zh-hk/news/p2anjj.html

咁撚好賺仲唔自己開一間?懵撚

快啲all in去開啦,唔係咁大個人幾十個都冇下話

有門路既話 賺撚到笑TIM啦 如果有供應商比貨 再有工場合作加工 經網上賣出 0租金 又平過晒街舖 點會冇得賺?

咁仲唔快啲開?呀唔記得你ive配鏡畢業連4.1牌都冇個添

鍵盤建國就見得多而家連鍵盤開舖都出埋

你叫人開 但唔提供門路 你講黎把撚咩 你個腦真係裝屎

咁撚大個人連門路都要人幫你搵

你死撚咗佢啦,幫你搵門路我就自己開啦懵撚,唔怪得連poly都入唔到
BTW咩叫4.1牌

讀配鏡連4.1都唔知,幾十年前未有poly嗰陣啲眼鏡從業員呀

就好似你搵裁縫量身訂西裝,揀好布料度好身你估個裁縫會唔會特別將工本費分開?
定係你覺得裁縫唔專業?

完全錯誤嘅比喻
1. 睇視光師可以淨係做眼睛檢查,唔一定要配眼鏡。搵裁縫你唔會淨係度身唔做衫。

2.

你理解能力有問題,搵裁縫唔可以淨度身唔做衫?你買過taylor made西裝未呀?度完身嫌間舖啲布貴攞size去第二度做都得啦。呢啲邏輯能力你個optom牌買返嚟㗎?

Taylor swift 就聽過,Taylor made 就未聽過。正常係揀左布先度身,唔會度完先嫌貴。相反未驗眼都未必知度數同眼睛情況,可以驗完發現唔適合配或者唔使配。BTW 你有無做過"tailor made"嘅衫?唔識分先後?

Tailor made揀完布先度衫咁你眼鏡夠係揀完框先驗度數啦,如果唔駛配,根本入去祼視就知,未到驗眼程序喎

學人講先後,懵撚,個牌真係買返嚟

呀配鏡員update 下Rx 啦,幫你highlight埋睇清楚啲。淨係睇祼眼視力就知使唔使配證明你都讀屎片,返去由頭讀多次啦

同埋有人會驗完先決定配唔配,唔一定係揀左框先

同埋乜依家又變左揀完布先度身?頭先唔係話度完先嫌貴架咩,無邏輯嘅人真難捉摸

佢up D野真係九流配鏡員質素 係咪九流視光師D STAFF黎?

連poly都入唔到仲有面笑人,正常智商嘅人都讀到香港啲大學啦
目前鏡片的品牌

原文網址:眼鏡店老闆最不想讓你知道的事,近視眼鏡行業慘絕人寰的暴利!
https://kknews.cc/zh-hk/news/p2anjj.html

有門路既話 賺撚到笑TIM啦 如果有供應商比貨 再有工場合作加工 經網上賣出 0租金 又平過晒街舖 點會冇得賺?

你死撚咗佢啦,幫你搵門路我就自己開啦懵撚,唔怪得連poly都入唔到

又係你叫人開 然後又UP乜柒話人鍵盤開舖 然後話有門路就自己開 到底你UP緊乜撚柒野呀傻鳩

又係你話好好賺架喎懵撚

咁撚好賺唔自己去搵門路入貨?我鼓勵你開鋪唔通幫你搵埋貨咩懵撚

既然你覺得眼鏡咁撚好賺,仲唔快撚d搵門路籌備開一間?低能仔

就好似你搵裁縫量身訂西裝,揀好布料度好身你估個裁縫會唔會特別將工本費分開?
定係你覺得裁縫唔專業?

完全錯誤嘅比喻
1. 睇視光師可以淨係做眼睛檢查,唔一定要配眼鏡。搵裁縫你唔會淨係度身唔做衫。

2.

你理解能力有問題,搵裁縫唔可以淨度身唔做衫?你買過taylor made西裝未呀?度完身嫌間舖啲布貴攞size去第二度做都得啦。呢啲邏輯能力你個optom牌買返嚟㗎?

Taylor swift 就聽過,Taylor made 就未聽過。正常係揀左布先度身,唔會度完先嫌貴。相反未驗眼都未必知度數同眼睛情況,可以驗完發現唔適合配或者唔使配。BTW 你有無做過"tailor made"嘅衫?唔識分先後?

Tailor made揀完布先度衫咁你眼鏡夠係揀完框先驗度數啦,如果唔駛配,根本入去祼視就知,未到驗眼程序喎

呀配鏡員update 下Rx 啦,幫你highlight埋睇清楚啲。淨係睇祼眼視力就知使唔使配證明你都讀屎片,返去由頭讀多次啦

同埋乜依家又變左揀完布先度身?頭先唔係話度完先嫌貴架咩,無邏輯嘅人真難捉摸

佢up D野真係九流配鏡員質素 係咪九流視光師D STAFF黎?

連poly都入唔到仲有面笑人,正常智商嘅人都讀到香港啲大學啦

屯門咁僻生意好嘛? 讀poly做配鏡?

sor9ry我唔係香港啦,有你呢班傻西香港無得救
BTW咩叫4.1牌

讀配鏡連4.1都唔知,幾十年前未有poly嗰陣啲眼鏡從業員呀

咩年代? 你同我講幾十年前? 眼鏡從業員都要有牌我都係第一次聽

4仔牌係以前未有視光師法既所謂眼鏡佬

廿幾年前過完視光師法,呢班眼鏡佬咪要去考牌繼續做驗眼囉

呢d叫4仔牌阿配鏡懵撚
目前鏡片的品牌

又係你叫人開 然後又UP乜柒話人鍵盤開舖 然後話有門路就自己開 到底你UP緊乜撚柒野呀傻鳩

又係你話好好賺架喎懵撚

咁撚好賺唔自己去搵門路入貨?我鼓勵你開鋪唔通幫你搵埋貨咩懵撚

即係你自己都冇門路 走出黎大大聲叫人開舖? 你係咪比人串到傻撚左個鼻?

我有喎,不過我比門路你,你係咪分30萬比我先?懵撚

無錢賺既野我做黎做乜阿懵撚

唔怪得淪落到讀IVE啦邏輯差成咁

定係你覺得裁縫唔專業?

完全錯誤嘅比喻

2.

屯門咁僻生意好嘛? 讀poly做配鏡?

sor9ry我唔係香港啦,有你呢班傻西香港無得救

突然關心香港 關心今個月生意夠唔夠數分唔分到佣炸掛

突然關心?你睇下我係呢個post出現幾耐先啦懵撚

你突然出黎話人黑商,最近生意唔好要出黎賣廣告阿懵撚?
目前鏡片的品牌

又係你話好好賺架喎懵撚

即係你自己都冇門路 走出黎大大聲叫人開舖? 你係咪比人串到傻撚左個鼻?

呢頭話有門路自己開 個頭話冇錢賺 邏輯大師發功

你中文係咪攞U架

我係話我唔賺你錢的話點解要幫你搵門路阿懵撚

唔怪得剩係可以讀IVE啦

另外4仔牌係歷史遺物黎,以後都無架啦懵撚
請問雙眼有近視同小小散光,會影響上堂,但由於個人唔鍾意戴眼鏡,所以平時出街都唔戴,會習慣矇住對眼睇野,會唔會對眼睛有影響?

另外想問長期夜晚熄左燈訓係床度玩電話,會唔會對眼睛有咩嚴重影響?

講少少背景資料,約兩年前配眼鏡果陣好似係150度左右近視,宜家肯定深左(戴眼睛都會有少少矇)

1. 會,對眼平時都要用力,橡筋拉得多都會冇彈性啦
2. 會,黑嘅地方你瞳孔會張開(本能反應),多咗強光入眼近視散光更易深

咁夜晚睇電話應該較光啲定較暗啲
較暗又成日比人話睇壞眼
仲有眼鏡有油攞咩抺先唔花?

洗潔精,水,眼鏡布
幾度既人先需要帶con?
請問雙眼有近視同小小散光,會影響上堂,但由於個人唔鍾意戴眼鏡,所以平時出街都唔戴,會習慣矇住對眼睇野,會唔會對眼睛有影響?

另外想問長期夜晚熄左燈訓係床度玩電話,會唔會對眼睛有咩嚴重影響?

講少少背景資料,約兩年前配眼鏡果陣好似係150度左右近視,宜家肯定深左(戴眼睛都會有少少矇)

1. 會,對眼平時都要用力,橡筋拉得多都會冇彈性啦
2. 會,黑嘅地方你瞳孔會張開(本能反應),多咗強光入眼近視散光更易深

咁夜晚睇電話應該較光啲定較暗啲
較暗又成日比人話睇壞眼

充足光源下睇,等瞳孔唔好張得太大

又係你話好好賺架喎懵撚

呢頭話有門路自己開 個頭話冇錢賺 邏輯大師發功

你中文係咪攞U架

我係話我唔賺你錢的話點解要幫你搵門路阿懵撚

唔怪得剩係可以讀IVE啦

另外4仔牌係歷史遺物黎,以後都無架啦懵撚

幫你搵門路我就自己開啦懵撚=唔賺你錢的話點解要幫你搵門路阿懵撚

中文系大師發功

你都知唔會再有4仔牌,何以話人4仔牌都冇? 咩邏輯黎?

4仔牌連u grad都唔使你都冇啦

唔通要求你呢種連樹仁都考唔入嘅入poly讀一仔咩

人蠢真係冇藥醫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞