做緊視光師,你問我答(2)~咩都傾

1001 回覆
17 Like 11 Dislike

所以我從來覺得賣con係曬時間

Lun住賣

講真,要驗眼+教戴除搞兩三個鐘先賺你嗰幾舊水,太唔抵玩了。
八成嘅客去舖買完一次就拎住個度數出去買水貨

買水貨有冇危險?
想問散光鏡片嘅原理係點???
點解視光師話配足散光鏡會貴好多

利申:最近嗰副配左2千銀
散光去到幾度就無得帶con
同埋做手術可唔可以改善
想問散光 4 500度醫唔醫到
仲有個fd有斜視又醫唔醫到?

仲貴過我樓下 以為有巴打價

其實佢加左幾次價了😔
因為水貨實在做得太平了
水貨可以moist同trueye幾乎同價
真係好似同佢打工咁...
最多你買新個隻oasys 1day 我計你255一合再加6送1

新果隻反而你又可以做得咁平
但效果係咪真係舒服過true eye好多?

跑下數
過完年 想轉工 知唔知依家出面請個冇牌既sales 仔幾錢左右?

200同225差好遠
訂製片同庫存片有價差
有無散光color con配?
2隻眼配con都係買75度散光 如果買無散光既問題大唔大?
同埋睇野無啦啦會檬左下 睇唔洗去驗下眼?
仲有買con相差25度問題大唔大?
右眼睇嘢今日突然出現咗個影 個影好似平時望住光嘅嘢有殘影跟住走嗰啲咁 但係我個影係個圈 個圈好似個縮細鏡咁 佢focus嗰點嘅嘢會縮細咗 同埋會blur咗 究竟係發生咩事

咁樣真係要快d check 唔似一般飛蚊

咁應該直接睇醫生?定可以去眼鏡舖驗下眼?

Con定眼鏡?
右眼睇嘢今日突然出現咗個影 個影好似平時望住光嘅嘢有殘影跟住走嗰啲咁 但係我個影係個圈 個圈好似個縮細鏡咁 佢focus嗰點嘅嘢會縮細咗 同埋會blur咗 究竟係發生咩事

如果政府眼科醫院
急症要講得好嚴重
門診就要醫生轉介

建議一係急症政府一係私家眼科

我唔知會唔會係玻璃體脫落

Miss左 視光巴

Miss左 視光巴

散光冇得醫

斜視如果角度大就可以做手術
800度近視既鏡片最薄可以做到幾薄?
如果配左眼鏡一時帶一時唔帶,係咪會令近視加深
因為我只係配黎上堂個時帶,出街睇野睇得清楚唔洗帶
點分假性近視同真近視
邊度有得驗
大概幾錢
800度近視既鏡片最薄可以做到幾薄?

膠片計全球最薄1.76
成2500元對
1.74就900
差5%左右

如果個圈範圍細到粒豆咁都有機會係玻璃體脫落?
我book咗星期一睇醫生!
巴打你自己有近視,會唔會戴con??

因為聽過視光師都唔戴con
加上我去配眼鏡個到,又真係好多staff都戴眼鏡
巴打你自己有近視,會唔會戴con??

因為聽過視光師都唔戴con
加上我去配眼鏡個到,又真係好多staff都戴眼鏡

不過咩都戴咩都試

如果個圈範圍細到粒豆咁都有機會係玻璃體脫落?
我book咗星期一睇醫生!

係你話對焦佢會放大縮細呢下驚
A ring of floaters or hairs just to the temporal side of the central vision
As a posterior vitreous detachment proceeds, adherent vitreous membrane may pull on the retina. While there are no pain fibers in the retina, vitreous traction may stimulate the retina, with resultant flashes that can look like a perfect circle.[citation needed]
請問呢排眼鏡框入咗咩新貨? 鏡片仲有做特價?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞