做緊視光師,你問我答(2)~咩都傾

1001 回覆
17 Like 11 Dislike
目前鏡片的品牌

1、德國蔡司,世界級品牌,無與倫比;2、依視路;
3、萬新;4、豪雅;5、新天鴻.保視萊;
6、明月;7、阿波羅;8、凱米飛視;
9、洪旭,唯尊,舒曼超級衛士,鴻晨,康耐特,凱悅水木年華

原文網址:眼鏡店老闆最不想讓你知道的事,近視眼鏡行業慘絕人寰的暴利!
https://kknews.cc/zh-hk/news/p2anjj.html

咁撚好賺仲唔自己開一間?懵撚

快啲all in去開啦,唔係咁大個人幾十個都冇下話

怨婦?我講番個客唔比錢想驗眼想老奉個心態
你可以質疑我淘寶個conclusion再比point
但同profession 有咩關係?
你個牌高我一級?
我一早話呢行唔團結

退一萬步
你可以話我個推論結構鬆散
但最少要認同及教育大眾驗眼須要收費
咁多人spin個議題既時候
搵位拆囉

仲有
我唔知你開鋪定打工
個個開鋪第一步一定要咩機都夠錢買做private practise?
知唔知open field refractor 幾錢
Oct幾錢 個套 NCT幾錢 topography 幾錢 唔數齊啦
下下要齊料先開得鋪唔洗開私鋪啦
當你買齊料
係咪下下個驗眼房大到放得落?
我唔夠儀器有suspicious case 我都叫佢去盲人輔導會呀poly 啊咁啦

影衰profession
係呢個case我照同佢驗眼就影衰啦

我喺果個Post 都有話驗眼要收錢係天公地道,我無話過有問題,問題係你標題同推論

收費又奇怪,有個item 150齋驗,又有個item 150買鏡又包驗,你自己自我感覺良好唔代表喺大眾眼中係make sense,至少我都覺得唔合邏輯

齊唔齊機你係想表達啲咩

咁你買衫都要試size啦
配鏡片要確認你度數ok又好奇?

你將視光師嘅專業服務比喻為試衫咁搞笑?

就好似你搵裁縫量身訂西裝,揀好布料度好身你估個裁縫會唔會特別將工本費分開?
定係你覺得裁縫唔專業?

完全錯誤嘅比喻
1. 睇視光師可以淨係做眼睛檢查,唔一定要配眼鏡。搵裁縫你唔會淨係度身唔做衫。

2.

你理解能力有問題,搵裁縫唔可以淨度身唔做衫?你買過taylor made西裝未呀?度完身嫌間舖啲布貴攞size去第二度做都得啦。呢啲邏輯能力你個optom牌買返嚟㗎?

Taylor swift 就聽過,Taylor made 就未聽過。正常係揀左布先度身,唔會度完先嫌貴。相反未驗眼都未必知度數同眼睛情況,可以驗完發現唔適合配或者唔使配。BTW 你有無做過"tailor made"嘅衫?唔識分先後?
目前鏡片的品牌

原文網址:眼鏡店老闆最不想讓你知道的事,近視眼鏡行業慘絕人寰的暴利!
https://kknews.cc/zh-hk/news/p2anjj.html

求其copy網上

其實唔係行內人無所謂
叫人淘寶都冇所謂
扮行內人叫人淘寶.....仲話冇咩分別
目前鏡片的品牌

求其copy網上

其實唔係行內人無所謂
叫人淘寶都冇所謂

我有叫人淘寶? 我叫人去你度配鏡150蚊包驗眼添WOR 我幾時有叫人淘寶?

你話淘左副rayban ah ma
其實行內人都知L記大陸有廠
所以訂外國ray仔係靚d
目前鏡片的品牌

求其copy網上

其實唔係行內人無所謂
叫人淘寶都冇所謂

我有叫人淘寶? 我叫人去你度配鏡150蚊包驗眼添WOR 我幾時有叫人淘寶?

多謝你介紹先

其實某d地方可能仲平過我添
我都唔係主力話要做價錢
我重視質素
香港工場車錯即時再造

我喺果個Post 都有話驗眼要收錢係天公地道,我無話過有問題,問題係你標題同推論

收費又奇怪,有個item 150齋驗,又有個item 150買鏡又包驗,你自己自我感覺良好唔代表喺大眾眼中係make sense,至少我都覺得唔合邏輯

齊唔齊機你係想表達啲咩

就好似你搵裁縫量身訂西裝,揀好布料度好身你估個裁縫會唔會特別將工本費分開?
定係你覺得裁縫唔專業?

完全錯誤嘅比喻
1. 睇視光師可以淨係做眼睛檢查,唔一定要配眼鏡。搵裁縫你唔會淨係度身唔做衫。

2.

你理解能力有問題,搵裁縫唔可以淨度身唔做衫?你買過taylor made西裝未呀?度完身嫌間舖啲布貴攞size去第二度做都得啦。呢啲邏輯能力你個optom牌買返嚟㗎?

Taylor swift 就聽過,Taylor made 就未聽過。正常係揀左布先度身,唔會度完先嫌貴。相反未驗眼都未必知度數同眼睛情況,可以驗完發現唔適合配或者唔使配。BTW 你有無做過"tailor made"嘅衫?唔識分先後?

Tailor made揀完布先度衫咁你眼鏡夠係揀完框先驗度數啦,如果唔駛配,根本入去祼視就知,未到驗眼程序喎

學人講先後,懵撚,個牌真係買返嚟
https://lihkg.com/thread/309762/page/1

連登人人反既淘寶比你唱衰都咁多負皮 上黎撈魚撈到出晒面喇青

我懷疑緊你係咪行內人

淘寶有咩問題? 有PD 有度數 人地車有咩問題? 你又拎去邊度車? 大陸? 香港工場? 分別在哪? 阿波羅好得過明月? 阿波羅有咩專利技術咁巴閉? 講黎聽下

梗係冇問題啦,叫你地淘完出事唔好係香港搵眼鏡舖救你咋嘛

連換鼻托較眼鏡洗眼鏡都唔好叫香港啲眼鏡舖幫你添呀,自己較啦懵撚

你估我唔識較架? 我配鏡學畢業架傻閪

我又冇唔比你自己較,我係講緊啲貪淘寶又唔識較嗰啲傻閪遮,做乜對號入座
目前鏡片的品牌

求其copy網上

其實唔係行內人無所謂
叫人淘寶都冇所謂

你話淘左副rayban ah ma
其實行內人都知L記大陸有廠
所以訂外國ray仔係靚d

你係咪唔識中文? 我有買淘寶 = 叫人淘寶? 你係咪high撚大左呀?

行內人都淘
咁係咪代表認同左個質素

怨婦?我講番個客唔比錢想驗眼想老奉個心態
你可以質疑我淘寶個conclusion再比point
但同profession 有咩關係?
你個牌高我一級?
我一早話呢行唔團結

退一萬步
你可以話我個推論結構鬆散
但最少要認同及教育大眾驗眼須要收費
咁多人spin個議題既時候
搵位拆囉

仲有
我唔知你開鋪定打工
個個開鋪第一步一定要咩機都夠錢買做private practise?
知唔知open field refractor 幾錢
Oct幾錢 個套 NCT幾錢 topography 幾錢 唔數齊啦
下下要齊料先開得鋪唔洗開私鋪啦
當你買齊料
係咪下下個驗眼房大到放得落?
我唔夠儀器有suspicious case 我都叫佢去盲人輔導會呀poly 啊咁啦

影衰profession
係呢個case我照同佢驗眼就影衰啦

齊唔齊機你係想表達啲咩

定係你覺得裁縫唔專業?

完全錯誤嘅比喻

2. 基本邏輯有問題,假設裁縫真係分開收錢。你去做件西裝包埋度身造價3000蚊,會唔會齋度身唔造西裝又係收3000蚊?

2. 仲on9,度身$3000包淘寶垃圾布唔撚得?布都有分高低級啦,我夠想度身3000加垃圾布收500啦,啲客嫌貴我咪唯有包埋入去囉懵撚

問非所答,你答左我條問題先啦呀配鏡員
目前鏡片的品牌

咁撚好賺仲唔自己開一間?懵撚

快啲all in去開啦,唔係咁大個人幾十個都冇下話

有門路既話 賺撚到笑TIM啦 如果有供應商比貨 再有工場合作加工 經網上賣出 0租金 又平過晒街舖 點會冇得賺?

咁仲唔快啲開?呀唔記得你ive配鏡畢業連4.1牌都冇個添

鍵盤建國就見得多而家連鍵盤開舖都出埋

齊唔齊機你係想表達啲咩

定係你覺得裁縫唔專業?

完全錯誤嘅比喻

2. 基本邏輯有問題,假設裁縫真係分開收錢。你去做件西裝包埋度身造價3000蚊,會唔會齋度身唔造西裝又係收3000蚊?

2. 仲on9,度身$3000包淘寶垃圾布唔撚得?布都有分高低級啦,我夠想度身3000加垃圾布收500啦,啲客嫌貴我咪唯有包埋入去囉懵撚

問非所答,你答左我條問題先啦呀配鏡員

Sor9ry我又唔係配鏡員
你自己中文閱讀理解有問題就返幼稚園重讀啦
配眼鏡poly最好?
配眼鏡poly最好?

驗眼嚟講poly係平靚正嘅選擇

齊唔齊機你係想表達啲咩

定係你覺得裁縫唔專業?

完全錯誤嘅比喻

2.

Tailor made揀完布先度衫咁你眼鏡夠係揀完框先驗度數啦,如果唔駛配,根本入去祼視就知,未到驗眼程序喎

呀配鏡員update 下Rx 啦,幫你highlight埋睇清楚啲。淨係睇祼眼視力就知使唔使配證明你都讀屎片,返去由頭讀多次啦

同埋有人會驗完先決定配唔配,唔一定係揀左框先

同埋乜依家又變左揀完布先度身?頭先唔係話度完先嫌貴架咩,無邏輯嘅人真難捉摸

定係你覺得裁縫唔專業?

完全錯誤嘅比喻

2.

呀配鏡員update 下Rx 啦,幫你highlight埋睇清楚啲。淨係睇祼眼視力就知使唔使配證明你都讀屎片,返去由頭讀多次啦

同埋有人會驗完先決定配唔配,唔一定係揀左框先

同埋乜依家又變左揀完布先度身?頭先唔係話度完先嫌貴架咩,無邏輯嘅人真難捉摸

祼視可以解決絕大部分駛唔駛配嘅問題

幾時規定訂西裝要揀野先定度身先?
冇邏輯嗰個好似係你喎

答非所問呀你,返去讀書啦
配眼鏡poly最好?

驗眼嚟講poly係平靚正嘅選擇

我一直以嚟配眼鏡都係出面D樓上鋪 咩工場之類
以前戴開細框 兩年前轉大框 望下面嘅野會變形 係咪正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞