做緊視光師,你問我答(2)~咩都傾

1001 回覆
17 Like 11 Dislike
請問雙眼有近視同小小散光,會影響上堂,但由於個人唔鍾意戴眼鏡,所以平時出街都唔戴,會習慣矇住對眼睇野,會唔會對眼睛有影響?

另外想問長期夜晚熄左燈訓係床度玩電話,會唔會對眼睛有咩嚴重影響?

講少少背景資料,約兩年前配眼鏡果陣好似係150度左右近視,宜家肯定深左(戴眼睛都會有少少矇)

1. 會,對眼平時都要用力,橡筋拉得多都會冇彈性啦
2. 會,黑嘅地方你瞳孔會張開(本能反應),多咗強光入眼近視散光更易深
請唔請人?

利申:IVE 眼鏡畢業了4年, 之前有做過PT, 亦有做過ft
請唔請人?

利申:IVE 眼鏡畢業了4年, 之前有做過PT, 亦有做過ft

出面缺牌多
快d爭取配鏡師立法
其實有時都好頺
投先個靚妹話想知道個度數比阿媽起外國幫佢配鏡
我報話我收人一對鏡150元連檢查佢都覺得貴

我諗到嘅唯一解釋佢想淘寶做鏡

我真心覺得淘寶扭曲左呢代人的生活
想問係第二到買框可唔可以拎去眼鏡鋪配鏡片
另外個post太多留言唔入喇

巴打加油啦

三藩市而家驗眼加一對con收25蚊美金,不過老婆覺得佢賣con賣得貴所以剩係驗眼就算。之但係,唔係25蚊包驗好,而係25蚊,驗完訂con, 到貨後再驗,唔得嘅話再訂過,又25蚊咁
巴打有無月戴color con介紹?戴開fresh con, 但覺得大得濟好誇張
另外個post太多留言唔入喇

巴打加油啦

三藩市而家驗眼加一對con收25蚊美金,不過老婆覺得佢賣con賣得貴所以剩係驗眼就算。之但係,唔係25蚊包驗好,而係25蚊,驗完訂con, 到貨後再驗,唔得嘅話再訂過,又25蚊咁

唔再回啦
大家淨係想回自己願意看到的
想問下捽得眼多係米真係易散光 之前聽人講
想問下捽得眼多係米真係易散光 之前聽人講

易d因爲角膜易變形
其實有時都好頺

另一個post 1001咗

你係part 幾視光師?
我就睇開苗延泰,
如果你近年poly 讀視光你一定識佢,
佢收我朋友價驗眼,
但驗埋視網膜,照埋眼底,
佢收個價,收得唔平,但合理,
佢仲主動叫我係街睇啱咩款框,佢幫我拎貨,收我原價,
呢件事上面,我睇到你同andy meau 嘅分別,
佢作為part1 專業視光師,佢真係賣緊佢專業,
你?妹妹係嫌貴又好,係想淘寶又好,
你賺唔到佢呢150,就上連登諗住搵人支持你,
你讀咁多書考個 師 返嚟,仲八婆過師奶,
你不如諗下,你呢種心態,對唔對得住你個專業資格,
同令壽堂

Btw 係頭先 唔係投先 視光師都要識字 知唔知
其實有時都好頺

我就睇開苗延泰,
佢收我朋友價驗眼,
同令壽堂

Andy meau上左岸
佢本身有錢仔 abc屈機
你知唔知佢d儀器要買幾錢
中環開鋪....我屋村仔出身
冇得比
仲有
你知唔知個客係要求免費比度數
重點唔係百五元
我唔係八婆心態
我放上網係想講呢家d人月take it for granted
其實有時都好頺

我就睇開苗延泰,
佢收我朋友價驗眼,
同令壽堂

Andy meau上左岸
佢本身有錢仔 abc屈機
你知唔知佢d儀器要買幾錢
中環開鋪....我屋村仔出身
冇得比

仲有
我試過送眼鏡比fd Tim
Fd就係fd 客係客
有無護眼貼士 對得電腦多發覺開始有D近視
仲有
重點唔係百五元

唔係不嬲配眼鏡先免費驗?
唔買收返驗眼費好合理喎
器材時間唔洗錢咩?
巴打加油喇

係美國驗眼要收幾十蚊美金
普通鏡片都收百幾蚊美金
真心覺得香港眼鏡平
上連登見人話去taobao買鏡片 樓主點睇?

同埋想問知唔知觀堂港貿D樓上鋪其實係咪都係同大陸訂鏡片?

淘寶
不了
有請註冊視光師都可去
仲有
重點唔係百五元

唔係不嬲配眼鏡先免費驗?
唔買收返驗眼費好合理喎
器材時間唔洗錢咩?
巴打加油喇

係美國驗眼要收幾十蚊美金
普通鏡片都收百幾蚊美金
真心覺得香港眼鏡平

已經唔係價錢問題
係尊重問題
如果有近視唔太勁未至於要戴眼鏡想考消防有咩手術會安全低風險d?
其實有時都好頺

我就睇開苗延泰,
佢收我朋友價驗眼,
同令壽堂

拎朋友同客比

咁你係咪死落去求其一間舖買眼鏡都要攞成本價,唔係就唱人黑商呀

你咪撚開舖添呀,我日日落嚟成本價拎你啲貨,fd呀嘛

懵撚
有散光100
近視200幾300度
好似係油眼 (畫眼線快溶) 易乾
一直帶con 唔係矇就係乾
一矇 頭暈
好似冇con岩 有冇咩介紹
另外 正常下午有小小勁陽光都開唔到眼
係唔係叫畏光 洗唔洗醫 影相好煩
以前懷疑自己有飛蚊症
即係望陽光會有粒黑點飛
但大個左之後早幾年慢慢不知不覺消失左
好似自然好番左咁
咁仲洗唔洗搵下醫生check?
我唔係八婆心態
我放上網係想講呢家d人月take it for granted

你講呢樣嘢無問題, 但唔好拉埋去淘寶度啦, 根本就無關係, 同埋係你自己FF
咁多負皮都係因為呢個原因
唔好成個怨婦咁影衰我地個profession啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞