做緊視光師,你問我答(2)~咩都傾

1001 回覆
17 Like 11 Dislike
帶左硬con差唔多9個月
但係呢排帶帶下會矇
點解會咁? 可以點改善?
巴打你好

想問全視線邊個牌子好

筆直預1.5K至2.5K

唔該晒

咩度數

左右眼近視3百至400

散光太約200
巴打點睇bbgr鏡

Gia

唔明

Gia係盛極一時既美國保利來太空鏡片

google左,是咪coating 冇咁好

Polyu 盲人輔導會 寶血等比較建議

我想問係咪做全面個個眼科檢查就可以?

要快

個日唔好揸車

我冇車牌
但其實呢個情況係我細個個時都已經有

閃光?

係阿 細個好似小學個時都會眼有黑影 但次數都唔密 一年三至五次咁 keep住到宜家

視力有冇不冋左右眼計
如果兩星期嘅con唔係日日戴嘅話,
一個月內戴14日先換 有冇問題?
thanks
小妹近視500 貪靚就差不多日日戴con 年紀都算細 返學出街都會戴 由早上7點到晚上6點 有時8-12個鐘 咁樣落去其實係咪對眼十分唔好。。
小妹近視500 貪靚就差不多日日戴con 年紀都算細 返學出街都會戴 由早上7點到晚上6點 有時8-12個鐘 咁樣落去其實係咪對眼十分唔好。。

應該問係咪好快有事。。。
還想問做完視光檢查出去眼鏡鋪自帶度數去配眼鏡的話, 視光師會如何處理?會唔會再做檢查例如瞳距還是就咁去做鏡

我想問係咪做全面個個眼科檢查就可以?

要快

個日唔好揸車

我冇車牌
但其實呢個情況係我細個個時都已經有

閃光?

係阿 細個好似小學個時都會眼有黑影 但次數都唔密 一年三至五次咁 keep住到宜家

視力有冇不冋左右眼計

宜家左眼600幾 右眼700幾 之前都冇咁深 可能太耐冇換眼鏡 各深左百幾度
還想問做完視光檢查出去眼鏡鋪自帶度數去配眼鏡的話, 視光師會如何處理?會唔會再做檢查例如瞳距還是就咁去做鏡

我自己做法會執個試架出來比佢詳細試
點解你地自己唔做smile
視光師巴打,家有長輩想自來架配鏡片。700度左右遠視,全視線加漸進,可否幫手報價大約幾錢? (本地野經濟實惠即可)
視光師巴打,家有長輩想自來架配鏡片。700度左右遠視,全視線加漸進,可否幫手報價大約幾錢? (本地野經濟實惠即可)

你確定係700幾遠視
係的話會好和味,因為度數太高
700幾近視就唔會太貴

最低限度執個試架睇va加行個圈確認佢ok
唔係就口同鼻凹

遠視唔知做唔做到
近視定遠視?

遠視唔知做唔做到
近視定遠視?

遠視就應該係,因為我正面望佢幅眼鏡會好似放大鏡咁放大左對眼。但係咪700佢自己都唔清楚 我會叫佢上來驗清楚先
巴打,想搵副ray ban clubmaster classic 黑框medium, 另外想配埋nikon 全視線遠視散光各175. 請問最平做到幾多, 可以telegram 我,謝謝

Mattstifler

普通rayban框 + hoya全視線 $1800
其實佢有冇賺我錢
兩隻眼焦點唔同
睇野有殘影
有陣仲會有少少豆雞
有無得搞?點搞

其實佢有冇賺我錢

Hard fhv 好似唔係vg coat
但1.67全視線 加對rayban架真係好平

其實佢有冇賺我錢

賺餐飯囉
1.67全視線真係平
視光師係咪唔會帶con? 帶con係咪有壽命?
巴打想問下筆直五百到有冇邊隻太陽眼鏡推介 係咪最好要揀d 100% 防ua a?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞