做緊視光師,你問我答(2)~咩都傾

1001 回覆
17 Like 11 Dislike
巴打有無角膜矯視con配?有的話咩價位

巴打真心問

冇做
公價八千左右
要做可考慮去poly
oasys幾錢盒

如果隻眼 會突然間痛幾分鐘,然後流眼水,但係唔會紅踵。
呢兩三年都係咁,多數係咩問題?會唔會係淚管閉塞。

有冇食其他藥物?
請問900 度近視係唔係最少要做某個薄數?

同埋其實薄d 有咩好處

副眼鏡輕啲 戴得舒服啲 冇咁攰
因為近視鏡中間薄 側邊厚
鏡框要簡細啲 同埋鏡邊少啲圈圈 睇野舒服啲 冇咁易眼花

利申:未grad 等睇正確答案

因為重會墜眼鏡
點樣令對鏡少d霧氣??? (HOYA鏡黎)
做運動 / 搭車落車果陣好討厭

pish

用防霧布 堅神奇
我想問問卡上四項係解乜呢?

巴打帶緊老花?
第一個係近視/遠視 (-=近視/+=遠視)
二係散光
三係散光軸線
四係老花

巴打帶緊老花?
二係散光
三係散光軸線
四係老花

係,記得向某年農曆年假向床度煲劇,煲幾日對眼開始 focus 唔到近野,初初以為係眼睛疲勞過幾日冇事,後尾情況持續,唔配眼鏡唔得。

巴打帶緊老花?
二係散光
三係散光軸線
四係老花

係,記得向某年農曆年假向床度煲劇,煲幾日對眼開始 focus 唔到近野,初初以為係眼睛疲勞過幾日冇事,後尾情況持續,唔配眼鏡唔得。

巴打呢副基本上係一副改良左起office用的老花漸進
Day con可唔可以用con水洗一洗再用?
平時都有戴開眼鏡, 但近排唔知乜事
望野突然好朦, 除左眼鏡之後就好清,
隔左一陣又好朦, 戴返眼鏡之後就好清
無限LOOP, 搞到成日要又除又戴
係咪因為度數變左?
由細到大都係佐敦環球配開, 知唔知間野其實得唔得?
點解換新眼鏡既頭2日會頭暈
有時眨眼會有聲 正唔正常?
點解換新眼鏡既頭2日會頭暈
有時眨眼會有聲 正唔正常?

就算copy
都要時間適應
因為距離 斜角有不同
係咪因為度數變左?

我唔敢講得唔得
不如比個度數我分析下
Day con可唔可以用con水洗一洗再用?

唔好制
太薄

有冇食其他藥物?

好健康唔使食藥,但有過中耳炎,唔知關唔關事

有冇食其他藥物?

好健康唔使食藥,但有過中耳炎,唔知關唔關事

因為耳鼻喉相通
係咪因為度數變左?

我唔敢講得唔得
不如比個度數我分析下

好似大概200度到渣, 有散光
但究竟咩情況會變到咁, 係咪夠期驗眼
之前間野叫我返去佢到滴D野落隻眼到做測試我又無去到
巴打 淨鏡 170近視加少少散光 藍光同唔藍光鏡大約幾錢

150一對普通野
藍光有2種
一種加100黃d
一種加300白d

巴打有折

450係4k藍光?下星期過嚟搵你
同埋宜家塊鏡 打機(fps)成日好似對唔對焦關唔關散光事
巴打 淨鏡 170近視加少少散光 藍光同唔藍光鏡大約幾錢

150一對普通野
藍光有2種
一種加100黃d
一種加300白d

巴打有折

450係4k藍光?下星期過嚟搵你
同埋宜家塊鏡 打機(fps)成日好似對唔對焦關唔關散光事

4k貴多150
之前隻眼唔知做咩有野吉
痛左成個星期
好番去配con隻眼深左成百度
正唔正常?
洗唔洗去驗下?
最近呢年我配左兩副眼鏡
唔同視光師驗
一副右眼清少少
一副左眼清少少
想點

集2家大成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞