做緊視光師,你問我答(2)~咩都傾

1001 回覆
17 Like 11 Dislike
A ring of floaters or hairs just to the temporal side of the central vision
As a posterior vitreous detachment proceeds, adherent vitreous membrane may pull on the retina. While there are no pain fibers in the retina, vitreous traction may stimulate the retina, with resultant flashes that can look like a perfect circle.[citation needed]

Thanks! 我嗰個真係perfect circle...
如果真係脫落 易唔易處理好?
A ring of floaters or hairs just to the temporal side of the central vision
As a posterior vitreous detachment proceeds, adherent vitreous membrane may pull on the retina. While there are no pain fibers in the retina, vitreous traction may stimulate the retina, with resultant flashes that can look like a perfect circle.[citation needed]

Thanks! 我嗰個真係perfect circle...

都唔好太擔心
Pvd少機會出現在後生仔
另外亦並非即時視網膜剝離

都唔好太擔心

因為我本身好近視好深(過千度) 所以可能高危少少

都唔好太擔心

因為我本身好近視好深(過千度) 所以可能高危少少

總之記得叫醫生做個詳細檢查
想問散光鏡片嘅原理係點???
點解視光師話配足散光鏡會貴好多

利申:最近嗰副配左2千銀

Con定眼鏡?

眼鏡,hoya非球面1.67, 剩係鏡片1600
600近視,225散光

Con定眼鏡?

600近視,225散光

配本地牌子淨鏡600

Con定眼鏡?

600近視,225散光

配本地牌子淨鏡600

原來唔止225散

本地牌子有邊間
近視帶戴遠視鏡會唔會減近視
散光做唔做到激光矯視
激光矯視要幾錢到
近視帶戴遠視鏡會唔會減近視
散光做唔做到激光矯視
激光矯視要幾錢到

1. 曾經有視光師鼓催呢樣嘢上左委員會
2. 視乎你個散光深度 不過一般冇淨近視做得咁靚
3呢家平左 10000左右有機
尋日收到風
隻蛋可能起眼鏡byebye 個度拆出嚟
尋日收到風

拆出嚟係咩意思先
尋日收到風

拆出嚟係咩意思先

應該都幾大鑊

原來88一直蝕緊錢
尋日收到風

拆出嚟係咩意思先

應該都幾大鑊

原來88一直蝕緊錢

點解我啲風同你相反嘅
做左微笑矯視半年,但每晚都用手機一陣先瞓(有用藍光mon貼&開夜視mode)..第二朝起身會有啲濛,然後會慢慢清翻。
我想問咁樣正唔正常?
同埋會唔會增加復發機會?
中午食完飯會趴喺張枱度,個頭壓住手臂瞓
有時瞓醒睇野有少少濛,過十零分鐘就冇事
係唔係因為壓住咗對眼?
長遠會唔會有影響?

有時會出戶外做野
全視線鏡片可唔可以取代太陽眼鏡?

拆出嚟係咩意思先

應該都幾大鑊

原來88一直蝕緊錢

點解我啲風同你相反嘅

因為蛋蛋賺到錢
所以反而比人take over

應該都幾大鑊

原來88一直蝕緊錢

點解我啲風同你相反嘅

因為蛋蛋賺到錢

你有冇whatsapp?想知多啲內幕
做視光師要求bio好高?

點解我啲風同你相反嘅

因為蛋蛋賺到錢

其實收番來係得咁多

因為最近想調鋪既都要簽張借調紙
兩眼近視約600 散光約275
請問最薄既鏡係邊款? 通常幾錢?
想知市價 唔想揀左鏡配完先知價錢俾人劏

另問Egg鏡框鏡片質素點樣?
兩眼近視約600 散光約275
請問最薄既鏡係邊款? 通常幾錢?
想知市價 唔想揀左鏡配完先知價錢俾人劏

另問Egg鏡框鏡片質素點樣?

我賣緊900元1.74最薄
想請問下散光125度算深定淺?
如果為貪靚帶color con
但個con無散光version
配深小小近視替散光會唔會好大影響?
唔會日日帶

因為蛋蛋賺到錢

其實收番來係得咁多

因為最近想調鋪既都要簽張借調紙

我估個原因唔係咁
想請問下散光125度算深定淺?
如果為貪靚帶color con
但個con無散光version
配深小小近視替散光會唔會好大影響?
唔會日日帶

其實一百度左右的散光可勉強唔戴散光con
但加深近視去彌補個方法可能會令睇近野壓力增加
換完新眼鏡之類,之後經常有頭暈。(換左2個月)
係咪唔正常?
近視有加深
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞