做緊視光師,你問我答(2)~咩都傾

1001 回覆
17 Like 11 Dislike
冇帶眼鏡
有時瞇埋隻眼想睇遠野但係睇唔到
係咪應該配眼鏡

可以唔配阿,睇唔到喳嗎

驗眼先啦 又唔洗錢

你不姐試吓去睇醫生唔攞藥話點解要收錢?
最近小弟有左虹膜炎,成日眼朦同畏光 仲會勁紅
睇左醫生成3個月1路話好緊,但停藥又覆發左一次
上次覆診醫生話冇再發炎,慢慢減藥
但呢幾日隻眼睇野矇矇地,但又冇紅到
下次覆診要到5月,巴打點算好
好驚成世要滴藥水同好唔返

虹膜炎手尾長
食類固醇唔好自己停
因為好似相機調節唔到光圈咁
會畏光同矇

上次復發食左兩日藥,之後都係滴藥水
同發炎果隻眼每年都有近視加深 ,另一隻眼就咩事都冇
關唔關事嫁?洗唔洗覆診同醫生講埋
廿幾歲係咪近視會停左,但我仲加緊
依家發炎果隻眼4百幾,冇發炎果隻3百

你有冇同醫生講你度數加深?
又或者明愛嗰邊覆診時有冇同你驗度數?

呢個冇講,但問左醫生點解矇,佢話應該眼鏡度數唔岩
去眼鏡鋪到睇度數先知深左一百度,但差唔多年年加,果個視光師又話係正常,因為電腦,手機成日睇,依家廿幾歲都會有近視加深,所以冇問到
係咪會有其他問題洗唔洗check check
因為醫生都講過隻眼成日發炎,視力會冇咁好

如果你有虹膜炎, 加深係好正常

我虹膜炎係左眼,近視由4年前左由加深快左小小由2百尾升依家4百,虹膜炎大約持續4個月,醫生話會有假近視出現,叫我唔好配住
到依家醫生話冇發炎,再配新眼鏡就比年半前多左一百度。其實增幅係咪正常

五月覆診嗰時講一講你度數嘅轉變畀醫生聽
由佢判斷係咪假近視
另外你可唔可以畀你食同滴嗰啲藥嚟睇吓

食果隻就冇啦兩日藥
滴就prednisolone acetate eye drops 1% 5ml

咁睇醫生都覺得病情受控嘅
起碼你啲類固醇都係齋滴唔使食
而家仲可以停藥我諗嚴重極都有個譜
放心啦

因為醫左好耐都未好所以有d驚

現今醫學對呢啲免疫病都仲係有啲束手無策
葡萄膜炎呢類眼嘅免疫系統毛病多數都搵唔到原因
冇明確病因就自然防不勝防啦
醫生最多都只可以喺佢發時盡量撳住
好似你而家咁撳得到就最好啦
撳唔住就唯有加大劑量
有時都幾無奈

醫生都話淨係可以控制佢唔好發炎
冇帶眼鏡
係咪應該配眼鏡

可以唔配阿,睇唔到喳嗎

驗眼先啦 又唔洗錢

既然覺得睇野唔舒服 緊係驗眼 再聽視光師意見話配唔配
唔通乜都上黎問就有用咩
冇帶眼鏡
係咪應該配眼鏡

可以唔配阿,睇唔到喳嗎

驗眼先啦 又唔洗錢

既然覺得睇野唔舒服 緊係驗眼 再聽視光師意見話配唔配
唔通乜都上黎問就有用咩

既然覺得身體唔舒服 緊係睇醫生 再聽醫生意見話食唔食藥

咁以後係咪睇醫生唔攞藥就唔使錢呀懵撚
巴打今日係咪著紅黑格仔衫
巴打今日係咪著紅黑格仔衫

係啊!
視光師巴打
頭先8點9見鋪頭仲人頭湧湧咁就入左你鋪頭
同朋友打擾左巴打成個鐘你都仲好有耐性好細心同專業咁俾意見我地
好多謝你
同埋搞到你遲左收工 sorry
視光師巴打
同朋友打擾左巴打成個鐘你都仲好有耐性好細心同專業咁俾意見我地
好多謝你

唔係啊
我住附近啫嘛
多謝你地就真
好好傾啊
巴打 我拎左原本副眼鏡去第二間配,度數同焦點個啲都一樣,因為只係半年前配落,所以我就話唔洗驗眼 跟住舊個副配 點知帶左幾日,以為未識認,所以懵左啲 好似睇100米既野,我都覺得化開左,我返去問,佢話一樣喎,冇錯嫁 但我試帶返舊既,好清楚,點解會咁[
視光師巴打
好多謝你

唔係啊
我住附近啫嘛
多謝你地就真
好好傾啊

遲d黎學埋戴con
希望唔會真係要兩個鐘
巴打 我拎左原本副眼鏡去第二間配,度數同焦點個啲都一樣,因為只係半年前配落,所以我就話唔洗驗眼 跟住舊個副配 點知帶左幾日,以為未識認,所以懵左啲 好似睇100米既野,我都覺得化開左,我返去問,佢話一樣喎,冇錯嫁 但我試帶返舊既,好清楚,點解會咁[

住附近我就幫你Check 下
視光師巴打
好多謝你

唔係啊
我住附近啫嘛
多謝你地就真
好好傾啊

遲d黎學埋戴con
希望唔會真係要兩個鐘

聽日一定會好天既
請問1000度近視 做唔做到激光?
飛蚊症係咪一世 我今年二十 由十二三歲已經可始有, 隻眼成日發炎關唔關事?
仲有右眼遠視係咪一世,帶左眼鏡望野都係主要用左眼
已經成左年既話 淨姐一邊眼 訓練另一隻眼 會唔會仲有效?同埋有無產品令鏡片防霧?本身鏡片無整防霧 但到夏天出入冷氣地方會覺好煩
邊度有得淨係配鏡片 有散光

依家出面鋪頭眼鏡框係咪多數淘寶野

有d鋪頭唔中意做
多數私鋪做
請問有d膠框眼鏡既鼻托係連鏡框一齊

可唔可以好似果d金屬鼻托咁隨時調整鬆緊?
想問下眼敏感/慢性結膜炎成日眼紅紅戴邊款con好
邊間配眼鏡 平靚正?
我之前度過幾次眼壓都20頭
有啲驚會有青光眼
係咪除左去poly check眼就冇野做到?
同埋直接去book 洗唔洗轉介?

家族有冇遺傳

屋企冇去check過 但應該係冇架

屌我早排去poly vision 到睇都係眼壓高
巴打 你間野係友愛邊到 琴日撞車爆左眼鏡 要配 有無折
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞