做緊視光師,你問我答(2)~咩都傾

1001 回覆
17 Like 11 Dislike
最近隻眼成日都好攰又好乾咁
加埋想驗下近視
去邊度驗好,poly book係咪要等好耐?
年con戴超過一年會唔會好大副作用?
假設我勤洗con
年con戴超過一年會唔會好大副作用?
假設我勤洗con

等於你食啲過咗最佳食用時間嘅野食囉
話說,出黎做咗半年野,我份工長期對電腦,會ot。但雙眼天生好深近視,呢排右眼視網膜仲穿咗細窿,睇完醫生,已補窿。醫生都有話,長期睇近野會有機會加大對眼負荷。今年先廿幾歲仔。

問題就係,我唔知係咪要諗下轉行,一黎眼問題,二黎做緊呢行要8-10年先捱到上去同賣意志...

所以,想聽下視光師巴打既意見
左眼350度 右眼400度散光配咩鏡好,係咪越薄越好
話說,出黎做咗半年野,我份工長期對電腦,會ot。但雙眼天生好深近視,呢排右眼視網膜仲穿咗細窿,睇完醫生,已補窿。醫生都有話,長期睇近野會有機會加大對眼負荷。今年先廿幾歲仔。

問題就係,我唔知係咪要諗下轉行,一黎眼問題,二黎做緊呢行要8-10年先捱到上去同賣意志...

咁家族深近視嗎

咁家族深近視嗎

冇呀,得我係咁,細個右眼有弱視,靠左眼做主眼。

所以都預計雙眼比平人早退化,最可怕係,鐘意做既野要長期對電腦
今日好病返唔到工 大家保重身體

take care巴打,點睇我個case

如果工作必須

配副淺度數重藍光減輕個影響

年年詳細驗眼

如果工作必須

配副淺度數重藍光減輕個影響

年年詳細驗眼

雙眼負荷重,係咪唔會影響視力,最多成日累?
打工打廿幾年。係咪簡個令雙眼負荷唔大既工比較好。

唔係俾籍口,只係覺得,寧願轉行都唔想三四十歲隻眼出事,盲係慘過轉行🤦🏻‍♂️
近視成因未有確切定論
Hi視光巴打,

岩岩出黎做野成日對電腦想配副好d既眼鏡,同埋副眼鏡帶左幾年,最近覺得有d黃(一除眼鏡兩個世界 )。

上網見都幾多推薦hoya,岩岩去樓下鋪頭問過hoya要訂(好似1500up ), pentax佢話抵玩d都要1000up. 唔連架。

想問咁既價錢係咪正路?同埋有冇其他推薦

Between: 左右眼唔同度數,唔記得實數,大約都係近視3-400,散光3百幾
Hi視光巴打,

岩岩出黎做野成日對電腦想配副好d既眼鏡,同埋副眼鏡帶左幾年,最近覺得有d黃(一除眼鏡兩個世界 )。

上網見都幾多推薦hoya,岩岩去樓下鋪頭問過hoya要訂(好似1500up ), pentax佢話抵玩d都要1000up. 唔連架。

Between: 左右眼唔同度數,唔記得實數,大約都係近視3-400,散光3百幾

高散可以考慮帶nikon
過兩百散都要訂,係貴啲
Hi視光巴打,

過兩百散都要訂,係貴啲

Nikon大約幾錢到
Hi視光巴打,

過兩百散都要訂,係貴啲

要藍光嗎
巴打你好
我朋友佢天生視力有問題
散光500幾度加近視300度
配埋眼鏡視力都係得0.4
一早過晒9歲眼睛發育階段

而家配眼鏡就算所謂準度數
都係睇得0.4
睇近野就情唔戴眼鏡仲清

咁既case仲有冇得改善?
漸進鏡有冇幫助?
如果想睇眼科醫生做全面檢查,有冇邊度推介?

先謝謝
Hi視光巴打,

過兩百散都要訂,係貴啲

要藍光嗎

今日又病
聽日再覆
Hi視巴,我戴開trueye,想試oasys,請問係咪買返相同度數+孤度就得?
Hi視巴,我戴開trueye,想試oasys,請問係咪買返相同度數+孤度就得?

你來我幫你試fit
Pm me

你來我幫你試fit
Pm me

Sorry唔識pm, 得閒直踩上你舖幫襯你
屯門撚
近視七百幾度 百幾度散光
應該配咩鏡片
見淘寶1.74鏡片600幾蚊 配完黎玩下會唔會睇壞眼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞