做緊視光師,你問我答(2)~咩都傾

1001 回覆
17 Like 11 Dislike
巴打有冇賣eyevan , h-fusion 既框?
1.想請問下貴鏡片同普通鏡片差別在於咩?
2.如果我想配新眼鏡 係咪俾副舊既眼鏡佢可以驗到個度數 因為我去另一間到配 但怕個度驗得唔準同埋 舊個間我認為驗得好準

唔該巴打

呢d 要儲貨真係難
貴成本
出左嚟做野差唔多年幾有多,對電腦多。
對上一次配眼鏡已經去到200幾度散光 ,已經半年前既事。依架又已經開始睇野又蒙番。
散光升得勁快,有無咩建議散光唔好再惡化。

呢d 要儲貨真係難
貴成本

可唔可以俾型號你拎貨?
唔該巴打
想問一般長戴(1年度)既con$500買唔買到?

有散光嗎?

無散光 度數大約450-500

求樓主解答
全視線值唔值得配?
因為依家副鏡片用咗兩三年 想換過塊
如果500幾度近視 200幾度散光配要幾錢?
推介邊個牌子?
唔該哂

想問樓主我前幾日配咗hoya sensity1.67單非球面 配咗3000幾 個價錢係咪合理? 因為本身上網research d人都係話二千幾 如果唔合理 下次就唔去嗰間了
全視線值唔值得配?
如果500幾度近視 200幾度散光配要幾錢?
推介邊個牌子?
唔該哂

想問樓主我前幾日配咗hoya sensity1.67單非球面 配咗3000幾 個價錢係咪合理? 因為本身上網research d人都係話二千幾 如果唔合理 下次就唔去嗰間了

睇下你個散光過唔過範圍
想問一般長戴(1年度)既con$500買唔買到?

有散光嗎?

無散光 度數大約450-500

求樓主解答

年戴唔熟
博士倫月戴買夠一年份量都係500😆

呢d 要儲貨真係難
貴成本

可唔可以俾型號你拎貨?
唔該巴打

難拿貨
出左嚟做野差唔多年幾有多,對電腦多。
對上一次配眼鏡已經去到200幾度散光 ,已經半年前既事。依架又已經開始睇野又蒙番。
散光升得勁快,有無咩建議散光唔好再惡化。

少d打機同埋用防藍光鏡紓緩下
全視線值唔值得配?
如果400幾度近視 200幾度散光配要幾錢?
推介邊個牌子?
唔該哂

全部都訂造 一定貴
訂造就冇咩好大分別
反正都係最後coat transition coating
超聲波洗眼鏡機有冇伏?
即係類似下面呢隻

http://item.rakuten.co.jp/watch-me/545330/

超聲波其實得一種
所以應該平就得
2.如果我想配新眼鏡 係咪俾副舊既眼鏡佢可以驗到個度數 因為我去另一間到配 但怕個度驗得唔準同埋 舊個間我認為驗得好準

唔該巴打

巴打求救 可唔可以答一答我
樓主here?
會唔會配九成度數到既眼鏡比人
例如600度 配540咁

push
for 用電腦冇咁累
本人700度近視
間唔中眼鏡扇左少少落黎望遠野會比較矇糊,托番正少少就清番d,係咪正常?洗唔洗叫佢較番岩個位?

同埋有時望遠野,個天黑少少就會覺得曚,晏係覺得唔舒服又有d攰咁?係咪都正常?

咁係個焦點事多d

因為天黑有myopic shift 即係近視傾向

咁有冇大問題?有咩方法可以舒緩下?有時矇到極攰
Nikon 鏡仲有冇半價?
我想月中拎框黎配
單非1.67同1.74分別幾錢
包唔包驗眼?

問題好多,唔該巴打
1.有時訓訓下覺,樓上無啦啦跌嘢落地,嚇左一下
每次都feel 到有白光閃過,係腦部反應定係對眼有事?
2.輕微外斜視可以點搞(唔想開刀 )
樓主here?
會唔會配九成度數到既眼鏡比人
例如600度 配540咁

push
for 用電腦冇咁累

眼鏡25度一跳
你打算專用嚟睇電腦可能會配少50度
不過睇遠一定會矇啲
企係西鐵,燈光足唔足夠睇書?

miss咗我

其實唔係死角位我覺得都好夠了

2. 可以train up muscle training
用支筆伸直隻手
眼聚焦筆尖
筆向鼻移
若變成兩個影像就要拉後再做
做一分鐘每日做

2. 可以train up muscle training
用支筆伸直隻手
眼聚焦筆尖
筆向鼻移
若變成兩個影像就要拉後再做
做一分鐘每日做

1. 我都唔多識解
但我知偏頭痛都會咁
唔知係咪同腦部受刺激有關
本人700度近視
間唔中眼鏡扇左少少落黎望遠野會比較矇糊,托番正少少就清番d,係咪正常?洗唔洗叫佢較番岩個位?

同埋有時望遠野,個天黑少少就會覺得曚,晏係覺得唔舒服又有d攰咁?係咪都正常?

咁係個焦點事多d

因為天黑有myopic shift 即係近視傾向

咁有冇大問題?有咩方法可以舒緩下?有時矇到極攰

大部分人都唔會太明顯
建議
1.調整眼鏡
2.驗有冇加深
3.可能之前有散光冇配
4.配over 左度數都有可能

唔該巴打

巴打求救 可唔可以答一答我

每個牌子有自己技術
我覺得而家科技上差距比以前細
我更著重性價比
因為坦然一對鏡片若果標明得有某種技術
例如防uv
咁佢一定要通過相關測試合格
而耐用的迷思
老實講
今日唔知聽日事
有個盲毛撞跌你副眼鏡
就蔡司都無力回天
唯有光學修正仲可爭一日長短
但若你散光不多 差別都未必明顯

Copy度數
而家通常用電腦check光機
都應該好低誤差
不過都有機會因為架的擺位出現微細偏差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞