做緊視光師,你問我答(2)~咩都傾

1001 回覆
17 Like 11 Dislike
小弟近視約500度,散光100度,想配副rayban polarise太陽眼鏡(因為對水多), 請問有冇可能做到?定係戴con再戴太陽眼鏡好?

可以,不過散光偏光鏡要入lab,對鏡會貴啲

Thx, 咁睇嚟配con好d
lm

想搵巴打配眼鏡,宜家果副唔係好岩心水
22歲,有二百幾度近視,平時好少戴眼鏡。我想問下近視係咪唔會再深,同埋戴多啲眼鏡近視會唔會冇咁易惡化?
22歲,有二百幾度近視,平時好少戴眼鏡。我想問下近視係咪唔會再深,同埋戴多啲眼鏡近視會唔會冇咁易惡化?

戴眼鏡可以令到你對眼睇遠唔使用力,會舒服啲
22歲冇意外的話度數會穩定啲,但用眼習慣都會有影響
巴打 我想買日本手造框 但配鏡就好撚貴 想拎個框出去配鏡 但d sales 成日話出面配整爛左個框就唔包退鏡ga 其實拎自己既框去fit個鏡易唔易整爛
巴打 我想買日本手造框 但配鏡就好撚貴 想拎個框出去配鏡 但d sales 成日話出面配整爛左個框就唔包退鏡ga 其實拎自己既框去fit個鏡易唔易整爛

Same laborartoy
巴打你好
我朋友佢天生視力有問題
散光500幾度加近視300度
配埋眼鏡視力都係得0.4
一早過晒9歲眼睛發育階段

而家配眼鏡就算所謂準度數
都係睇得0.4
睇近野就情唔戴眼鏡仲清

咁既case仲有冇得改善?
漸進鏡有冇幫助?
如果想睇眼科醫生做全面檢查,有冇邊度推介?

先謝謝

係咪SKIP左我

正常情況冇
不過啱啱有journal話去到二十左右都有機會

20過埋啦
如果想睇眼科醫生做全面檢查,有冇邊度推介?
巴打,我上網睇有2間poly護眼中心,polyvision同poly.edu.hk,請問邊間好d?
巴打,我上網睇有2間poly護眼中心,polyvision同http://poly.edu.hk,請問邊間好d?

Poly 學校
非牟利
有近視同散光差唔多十幾年
最近冇戴眼鏡有冇問題
最近冇戴眼鏡有冇問題

影響日堂生活嗎
最近冇戴眼鏡有冇問題

影響日堂生活嗎

唔影響,睇得好清楚
1. 想問下用電腦驗眼個陣, 駛唔駛把隻眼個焦點釘實個熱氣球還是放上去放鬆就可以?

2. 到入黑房驗眼個陣, 通常點先叫完成, 因為我成日在完成, 睇到最低個行, 但影像還是有點蒙, 如果驗完睇野還未夠清, 代表著什麼?
https://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20170205/s00001/1486230754695

還有大家知唔知呢單無牌視光師係邊間連鎖眼鏡店?等我地屯門爸打唔好中招
1. 想問下用電腦驗眼個陣, 駛唔駛把隻眼個焦點釘實個熱氣球還是放上去放鬆就可以?

2. 到入黑房驗眼個陣, 通常點先叫完成, 因為我成日在完成, 睇到最低個行, 但影像還是有點蒙, 如果驗完睇野還未夠清, 代表著什麼?

1. 放鬆就得
2. 睇到但冇咁sharp未必會再比度數你,否則睇近會有壓力

1. 放鬆就得
2. 睇到但冇咁sharp未必會再比度數你,否則睇近會有壓力

呢個情況呢, 攪到自己成日都單起眼比較左右兩邊, 形住度數唔準.....

1. 放鬆就得

呢個情況呢, 攪到自己成日都單起眼比較左右兩邊, 形住度數唔準.....

除非左右眼清晰度差好遠,否則有少少差異實屬正常
你左右手都唔會一樣大力啦
樓主間舖有lindberg嗎?
另外lindberg vs 日本手造框 邊邊贏?
樓主間舖有lindberg嗎?
另外lindberg vs 日本手造框 邊邊贏?

有向lind記致敬作

1. 放鬆就得

會唔會即係好似咁
左眼實際123, 配125會太高, 所以要配100, 跟實際相差23
右眼實際103 ,配125會太高, 所以配100, 跟實際相差3
所以右眼清楚D?
你地份工真係好撚爽
9成時間坐係到碌電話

今日我碗粥到夜晚都未得閒食

1. 放鬆就得

會唔會即係好似咁
左眼實際123, 配125會太高, 所以要配100, 跟實際相差23
右眼實際103 ,配125會太高, 所以配100, 跟實際相差3
所以右眼清楚D?

類似概念
人嘅眼點會咁啱都25度呀
只係人眼有tolerance同鏡片要量產先會咁
你去買衫都有時m碼太細L碼太大,一樣意思
有眼睛疲勞點算
請問雙眼有近視同小小散光,會影響上堂,但由於個人唔鍾意戴眼鏡,所以平時出街都唔戴,會習慣矇住對眼睇野,會唔會對眼睛有影響?

另外想問長期夜晚熄左燈訓係床度玩電話,會唔會對眼睛有咩嚴重影響?

講少少背景資料,約兩年前配眼鏡果陣好似係150度左右近視,宜家肯定深左(戴眼睛都會有少少矇)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞