做緊視光師,你問我答(2)~咩都傾

1001 回覆
17 Like 11 Dislike
巴打 你間野係友愛邊到 琴日撞車爆左眼鏡 要配 有無折

視光師巴打間鋪係H.A.N.D.S H225

知唔知開幾點

知唔知開幾點

營業時間: 星期一至星期五: 11:00 am - 9:00 pm
星期六、星期日 及 公眾假期: 11:00 am - 9:00 pm

http://www.linkhk.com/TC/Shopping/Pages/ShoppingDetail.aspx?shopping_id=25864
近視最深可以去到幾多度?
有無平既con 推介?(200度散光800度近視)
請問左右眼視力差距大搞到對眼有D鬥雞可以點做?
做手術既話老年有cataract既風險算唔算高?
請問你信唔信 眼水含腐劑長期使用對眼有害?
定係d商家推 Free眼水 係另一條搵錢路徑 定 為用家著想?
呢幾日左眼突然睇野朦朦地(睇打好似散的),間唔中好似有層野遮住咁,會唔會係眼疲勞問題?
定純粹度數加?但只係一日內突然眼朦咁
依家睇野好唔慣,一隻眼清一隻眼朦,搞到好攰
求救
呢幾日左眼突然睇野朦朦地(睇野好似散的),間唔中好似有層野遮住咁,會唔會係眼疲勞問題?
定純粹度數加?但只係一日內突然眼朦咁
依家睇野好唔慣,一隻眼清一隻眼朦,搞到好攰
求救
巴打 小弟近呢兩年散光係咁深
我估係因為用多左電腦
所以想問 如果多d做眼部運動
可唔可以減得返d散光?
有時做完之後唔知心理作用定點
第二日睇野真係會清d咁
兩隻眼嘅瞳孔唔可以同時集中望一點,淨係是單一邊做得得到,另一隻眼就做唔到(唔受控制)。同埋呢兩年都好少戴con,對眼開始易攰易乾,係咪有咩問題?
巴打 小弟近呢兩年散光係咁深
我估係因為用多左電腦
所以想問 如果多d做眼部運動
可唔可以減得返d散光?
有時做完之後唔知心理作用定點
第二日睇野真係會清d咁

深咗就減唔返,只可以盡量控制唔再深落去
落樓梯時成日睇唔清楚
好似係到最尾幾級唔係直線咁,要跳落去 係近視 散光深左定仲有嚴重啲既問題
色弱有冇得救?
睇過有色盲鏡 唔知色弱有冇
想問下,右眼近視,左眼遠視加散光,係咪好難配con?
最近小弟有左虹膜炎,成日眼朦同畏光 仲會勁紅
睇左醫生成3個月1路話好緊,但停藥又覆發左一次
上次覆診醫生話冇再發炎,慢慢減藥
但呢幾日隻眼睇野矇矇地,但又冇紅到
下次覆診要到5月,巴打點算好
好驚成世要滴藥水同好唔返

虹膜炎手尾長
食類固醇唔好自己停
因為好似相機調節唔到光圈咁
會畏光同矇

上次復發食左兩日藥,之後都係滴藥水
同發炎果隻眼每年都有近視加深 ,另一隻眼就咩事都冇
關唔關事嫁?洗唔洗覆診同醫生講埋
廿幾歲係咪近視會停左,但我仲加緊
依家發炎果隻眼4百幾,冇發炎果隻3百

你有冇同醫生講你度數加深?
又或者明愛嗰邊覆診時有冇同你驗度數?

呢個冇講,但問左醫生點解矇,佢話應該眼鏡度數唔岩
去眼鏡鋪到睇度數先知深左一百度,但差唔多年年加,果個視光師又話係正常,因為電腦,手機成日睇,依家廿幾歲都會有近視加深,所以冇問到
係咪會有其他問題洗唔洗check check
因為醫生都講過隻眼成日發炎,視力會冇咁好

如果你有虹膜炎, 加深係好正常

我虹膜炎係左眼,近視由4年前左由加深快左小小由2百尾升依家4百,虹膜炎大約持續4個月,醫生話會有假近視出現,叫我唔好配住
到依家醫生話冇發炎,再配新眼鏡就比年半前多左一百度。其實增幅係咪正常

五月覆診嗰時講一講你度數嘅轉變畀醫生聽
由佢判斷係咪假近視
另外你可唔可以畀你食同滴嗰啲藥嚟睇吓

食果隻就冇啦兩日藥
滴就prednisolone acetate eye drops 1% 5ml

你上次睇係幾時?
呢隻藥滴左幾耐?
正常如果Subside 左就可以Check 返度數配眼鏡,下次覆診你可以問下醫生

上次睇係4月3號呀,隻藥滴左total 4個月,頭兩個月果陣有停一星期藥
點知覆發升到55眼壓
依家慢慢試緊停藥,本身都唔驚,同真係醫太耐
仲有聽人講好易復發先咁驚
遲下 grad左仲要做審計狗
所以愈諗愈驚

巴打
我都係虹膜炎
差唔多成年都未好
用緊三隻眼藥水,每兩個月覆診一次
好似冇好過咁.......
隻左眼訓醒後特別乾,加近排有粒黑點添,係咪有問題
想問巴打
水貨con 建唔建議戴 ?
之前上網買咗2盒acuvue trueye 收到貨先知喺水貨
想問下弱視係咪唔做得smile
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞