做緊視光師,你問我答(2)~咩都傾

1001 回覆
17 Like 11 Dislike
Nikon 鏡仲有冇半價?
我想月中拎框黎配
單非1.67同1.74分別幾錢
包唔包驗眼?

問題好多,唔該巴打

暫時仲有quota
原價
1.67 1780
1.74 3280
包驗眼
1.想請問下貴鏡片同普通鏡片差別在於咩?
2.如果我想配新眼鏡 係咪俾副舊既眼鏡佢可以驗到個度數 因為我去另一間到配 但怕個度驗得唔準同埋 舊個間我認為驗得好準

唔該巴打

巴打求救 可唔可以答一答我

每個牌子有自己技術
我覺得而家科技上差距比以前細
我更著重性價比
因為坦然一對鏡片若果標明得有某種技術
例如防uv
咁佢一定要通過相關測試合格
而耐用的迷思
老實講
今日唔知聽日事
有個盲毛撞跌你副眼鏡
就蔡司都無力回天
唯有光學修正仲可爭一日長短
但若你散光不多 差別都未必明顯

Copy度數
而家通常用電腦check光機
都應該好低誤差
不過都有機會因為架的擺位出現微細偏差

多謝巴打 好詳細
眼鏡度數配深左係咪換過副好啲
我想知眼鏡係長期戴住好定係有需要先戴?
同埋我平時用電腦都唔會戴眼鏡,但會有小小睇唔清楚,咁樣會唔會加深近視?

起碼換鏡片
買太陽眼鏡有咩注意?
想買Oakley 個d

留意鏡片有冇花
有冇保養
堅定流

起碼換鏡片

咁我得閒去搞搞
唔該巴打
想問我右眼望遠野好懞
但稍為用力壓少少就睇得返清楚
咁樣係咪近視
同埋唔知點解左右眼睇野有少少唔同顏色
想問係咩事 有冇得醫 thx
想問我右眼望遠野好懞
但稍為用力壓少少就睇得返清楚
咁樣係咪近視
同埋唔知點解左右眼睇野有少少唔同顏色
想問係咩事 有冇得醫 thx

用力壓係短暫改變角膜弧度 唔好再做
左右眼唔同 期實好多人都係咁 因為晶體個通透度不同 one tend to be more yellowish
點樣令對鏡少d霧氣??? (HOYA鏡黎)
做運動 / 搭車落車果陣好討厭

pish
點樣令對鏡少d霧氣??? (HOYA鏡黎)
做運動 / 搭車落車果陣好討厭

pish

有種防霧布
一日抹一次
咩氣都唔痴
巴打明天幾點開,放假想過尼配副
有問下手造鏡架(隻臂)有冇得校灣d?
因為我有副日本買既泰八郎去眼鏡鋪話冇得較,又唔知去邊度校好
巴打明天幾點開,放假想過尼配副

唔好意思
呢幾日忙遲左回
平日開1130-9:00

睇下你咩質地
膠架應該較到

睇下你咩質地
膠架應該較到

賽璐珞呢

睇下你咩質地
膠架應該較到

賽璐珞呢

一定冇問題

再唔係你過來較

記得我起間買衫鋪對面
請問HOYA Remark 1.6 VG要幾錢?
請問900 度近視係唔係最少要做某個薄數?

同埋其實薄d 有咩好處
請問900 度近視係唔係最少要做某個薄數?

同埋其實薄d 有咩好處

副眼鏡輕啲 戴得舒服啲 冇咁攰
因為近視鏡中間薄 側邊厚
鏡框要簡細啲 同埋鏡邊少啲圈圈 睇野舒服啲 冇咁易眼花

利申:未grad 等睇正確答案
爸打係屯門邊度?唔該哂
巴打影D眼鏡上黎望下ok?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞