你問我答 澳洲移民 (5)

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
呢個係同澳洲稅務法有關係。

主要係睇番澳洲財年結束時(i.e. 每年30/06)你是否澳洲稅務居民(https://www.ato.gov.au/Individuals/International-tax-for-individuals/In-detail/Residency/Residency---the-resides-test/),Residency Test 其中一部分睇既係你係澳洲定居既時間同身份(i.e. PR/TR/Citizen),但係唔係唯一既要求。

簡單黎講,如果係稅務居民既話就係全球征稅,唔係既話就唔使。
Work experience 果d evidence 要點搞?
依家27歲 4年programmer exp
8大computer science degree grad
之前計過好似連埋190visa 同ielts all7
有65分 it 狗條隊係咪65分都無咩機了
Agent 話NSW/ VIC regional area 都ok

我應該唔洗去到其他好似NT/ TAS 嗰堆?
NSW/VIC都夠做既。
我28,做緊IT freelance,做web design同自己有寫手機game,睇咗ACS個requirement了,想問吓freelance工作經驗係點計?點先叫做「一年經驗」?如果好似遊戲呢啲唔係client base係睇收入?要幾多?
我有香港business degree但係明顯唔夠ICT credits,如果我要去讀書最好去邊個州讀?讀programmer類(develop/software嗰啲)好啲定讀ICT然後走business analyst好啲?

另外我太太26,喺vic讀緊occupational therapist,預計29時grad。去邊個州搵工易啲攞PR?如果佢做主申請人想加配偶嗰5分我個skill requirement係唔係同自己支請一樣要6年if無ict degree?

最後係我見你提過好多次州擔保,想問吓it/ict同最緊要ot點先擺到擔保?個擔保邊個visa有用(for both pr or not)

對唔住好多問題,因為都困擾咗我同太太好耐。
問題係幾多,一個一個答。

“我28,做緊IT freelance,做web design同自己有寫手機game,睇咗ACS個requirement了,想問吓freelance工作經驗係點計?點先叫做「一年經驗」?如果好似遊戲呢啲唔係client base係睇收入?要幾多?”

https://www.acs.org.au/content/dam/acs/acs-skills/Skills%20Assessment%20Guidelines%20for%20Applicants%20-%20Feb%202018.pdf

Page 14有提到Freelancer/Self-Employed既工作經驗證明要求,主要係需要client提供reference去證明你提供比佢地既服務。ACS一般唔care收入總額,而係提供既工作證明信/Statutory Declaration。

“我有香港business degree但係明顯唔夠ICT credits,如果我要去讀書最好去邊個州讀?讀programmer類(develop/software嗰啲)好啲定讀ICT然後走business analyst好啲?”

個人認為Programmer會好D。去TAS/SA/QLD讀個master會對移民同州擔保有幫助。

“另外我太太26,喺vic讀緊occupational therapist,預計29時grad。去邊個州搵工易啲攞PR?如果佢做主申請人想加配偶嗰5分我個skill requirement係唔係同自己支請一樣要6年if無ict degree?”

唔清楚邊個州會易D搵工。

OT既話VIC畢業就可以直接有維州州擔保。按照你地既情況,我建議你盡快考到最少雅思4個6同埋做好職業評估,之後幫你太太加5分。你既Bachelor無ICT Major既話都需要6年工作經驗先可以pass評估。

同時你太太盡快考出雅思4個7。咁樣你太太就會有年齡30分+學歷15分+澳洲讀書兩年5分+英語10分+配偶5分 = 65分,再加埋維州190州擔保就可以馬上申請PR了。
留名

之前我哋完全唔知ot包州擔保,仲諗住死啦,計極都唔夠分。見樓上你有講engliah test要未過期,ielts應該未考得住,我叫佢睇吓專俾OT嗰個test last幾耐先。唔該晒

問多一樣,如果無direct client,例如我有隻game喺google store可以俾人download,咁我可俾咩proof?Google嘅record得唔得?

You save our day.
Sorry冇追post 唔知問過未,如果拎學生visa係澳洲讀緊書而想移民到澳洲既話,應該準備啲咩同埋由咩做起?
職業嘅要求一係有糧出,一係自僱有交稅,否則人哋只會當你pt興趣嘅機會頗高
所有英文考試成績都係3年內有效,所以盡快開始考吧。

唔清楚,不過你可以直接問ACS,佢地應該可以解答。
咁不如你追左post先問。
樓主 想請教 黎緊會過澳洲讀med lab 想問下留低機會大唔大 thank you
好似係 professional engineer 先難攞
唔批 prof eng 就會跌落去 eng tech

如果老公在澳洲出世,是澳洲公民,將來BB在香港出世的話,咁老婆申請做澳洲公民,洗唔洗坐移民監? 謝謝
係啊 個list有我準備去嘅學校 UQT
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞